Het toekomstteam van Flyers deelt dit seizoen nogal wat spelers met de hoofdmacht van UNIS Flyers. Dat betekent dat sommige spelers niet beschikbaar zijn als beide teams tegelijk spelen. Ook zaterdag was dit weer zo. Toby Meijer, Niek van der Meulen en Geert Bruinsma waren door coach Nason geselecteerd voor de uitwedstrijd tegen Amsterdam. Dennis Sikma, Brend de Jong en Rick Neef bleven in Heerenveen om mee te spelen tegen het team van Red Eagles ’s-Hertogenbosch 2.
Ook werden nog drie spelers van Flyers U17 dat net een wedstrijd tegen Groningen had gespeeld toegevoegd aan de selectie: Jeremy ten Brink, Bjorn de Haan en Kian Dreesens.
Omdat ook coach Yan Turcotte ontbrak, net als assistent-coach Nico Sikma, was Erik Landman gevraagd het team te coachen.
Flyers had vorige week in Tilburg met 2-0 verloren van Tilburg Trappers 3 en om nog zicht te blijven houden op de play-offs was een overwinning tegen Red Eagles noodzakelijk.
Flyers startte snel en zette veel druk op de Bossche defensie. Het was meteen te zien dat de Bosschenaren het moeilijk zouden krijgen. De Bossche goalie moest in de eerste minuten al een paar keer handelend optreden, maar in de zevende minuut scoorde Flyers uit een goede aanval die werd opgezet door Bjorn de Haan, Brend de Jong en Rick Neef die tenslotte de puck langs doelman van Vlijmen schoot. De eerste de beste straf voor Red Eagles werd meteen door de Friezen afgestraft. Terwijl Dave van Seijen voor Flyers wegens elbowing een straf uitzat, werd Ceaney van Uijtrecht voor holding naar de bank gestuurd waar hij 12 seconden later gezelschap kreeg van Onkie Senerpont Domis die ook voor holding werd bestraft. Het was opnieuw Rick Neef, ditmaal met assistentie van Jeremy ten Brink, die profiteerde en 2-0 liet aantekenen.
Een straf voor Flyers leek een kans voor Den Bosch op te leveren, maar twee minuten na zijn tweede doelpunt, scoorde Rick Neef short-handed zijn derde doelpunt. Doelman van Vlijmen leek het harde schot te keren, maar via zijn rug belandde de puck toch in het doel. Het assist bij dit doelpunt kwam van de stick van Dennis Sikma.
In de tweede periode probeerde Den Bosch om terug te komen in de wedstrijd, maar de Heerenveense defensie, waarin opnieuw doelvrouw Fabienne Gooijer een hoofdrol speelde, liet geen doelpunten toe. Aan de andere kant slaagde Flyers dat lang niet zo doeltreffend speelde als in de eerste periode er ook niet in de voorsprong te vergrootten. Doelman van Vlijmen bleek zich goed hersteld te hebben van de derde treffer en behoedde zijn team voor een grotere achterstand.
Rick Neef werd de held van de dag toen hij al in de tweede minuut van de derde periode zijn en Flyers vierde doelpunt scoorde op assist van Dave van Seijen. Met 4-0 leek de overwinning al in de knip, maar Den Bosch dacht daar heel anders over. Short-handed scoorden ze twee minuten later de 4-1 en dat was het begin van een moeilijke periode voor Flyers, zeker toen Joey Mei al drie minuten later 4-2 scoorde. Den Bosch kreeg de overhand en er leek weer van alles mogelijk voor het Brabantse team. Het Heerenveense doel kwam stevig onder druk en was aan Gooijer te danken dat Eagles niet dichter bij kwam. Harde schoten vanaf de blauwe lijn werden schijnbaar moeiteloos door haar gepakt. Jerry Kinngeging reed moedeloos en hoofdschuddend terug naar de bank toen hij weer een ‘onhoudbaar’ schot door de Heerenveense doelvrouw gepakt zag worden.
Vier minuten voor tijd was een schot van Sean Flynn ook doelvrouw Gooijer te machtig. Ze keerde de puck in eerste instantie wel, maar zag de puck toch over de lijn glijden waardoor de spanning in de laatste minuten van de wedstrijd naar grote hoogte steeg.
Flyers moest er alles aan doen om de punten in Thialf te houden. De Bosschenaren namen drie minuten voor tijd een time-out, iets dat de Flyers met nog iets minder dan een minuut deden. Op dat moment haalde de Bossche coach zijn goalie naar de kant. Een halve minuut voor tijd hielp Nardo Klomp de Flyers nog een beetje. Hij kreeg 2 minuten straftijd voor spearing en nog eens tien minuten misconduct. Het gaf de Flyers een beetje lucht. Drie seconden voor tijd viel er nog een Bossche straf voor charging.
Volgend weekeinde komt Flyers twee maal in actie. Vrijdagavond gaan ze op bezoek in Nijmegen, terwijl zondagavond om 18.00 de wedstrijd tegen Amstel Tijgers op het programma staat.

Foto’s: © Annelies van der Lans