De jongens en meiden van Unis Flyers U12 stonden voor aanvang van afgelopen weekend, na negen gespeelde wedstrijden, op de vijfde plaats in de 2e divisie. Met een dubbel wedstrijdprogramma tegen de nummers twee en drie van de ranglijst hadden ze dan ook een zwaar weekend voor de boeg. Op zaterdag stond eerst de uitwedstrijd tegen de Tilburg Trappers op de agenda. Na een aarzelend begin van de competitie hadden de Trappers de smaak te pakken en had men al 5 wedstrijden op rij gewonnen. In het vorige weekend wist men zelfs met 9-1 van de nummer twee op de ranglijst, Enschede Lions, te winnen. De vraag was dus of de Flyers de “winning streak” van de Trappers kon breken. Nique en Parlind waren helaas afwezig. Als vervangers werd een beroep gedaan op U10-spelers Gijs Vollmann en Nick van den Bos. Dat iedereen er zin in had, bleek wel uit het feit dat alle spelers (en ouders) ruimschoots op tijd in de kleedkamer aanwezig waren. Nadat coach Heine Veenhouwer de lijnen en het gameplan had uitgelegd, betraden de Flyers het ijs. Vanaf de eerste face-off werd er in een hoog tempo gespeeld. De Flyers speelden scherp, maar snel werd duidelijk dat de eerste lijn van de Trappers op uitmuntende wijze hun passing verzorgde. De Flyers kwamen hierdoor amper hun vak uit en moesten alle zeilen bijzetten. Bij de eerste de beste uitbraak van de Flyers scoorde Dave van den Bos gelijk de 1-0. Heel erg lang kon men daar niet van genieten, want 1,5 minuut later maakten de Trappers al gelijk. Naarmate de eerste periode vorderde, groeide goalie Arwen ten Cate meer en meer in de wedstrijd. Met fantastische reddingen hield zij de Flyers in de wedstrijd. Dat de Flyers vandaag buitengewoon effectief waren bleek in de 15e minuut. De Flyers wist zich in het aanvalsvak te “knokken” en met een vlammend afstandsschot bracht Damiën Bergsma de Flyers opnieuw op voorsprong. Hiermee werd toch wel een tikkie uitgedeeld aan Tilburg. Met een 2-1 voorsprong werd de eerste periode afgesloten. De korte pauze was een ideaal moment voor de spelers om even op adem te komen en de aanwijzingen van de coach tot zich te nemen.

 DSC_6686

Vol goede moed begonnen onze jongens en meiden aan de tweede periode. Hun opdracht was om de passing van de eerste lijn van de Trappers te ontregelen en druk te zetten op hun defense. Het plan werkte en na drie minuten spelen scoorde Nick van den Bos de 1-3. Dat de Trappers hier niet blij mee waren bleek uit het feit dat men fysieker begon te spelen. De referees verdienen een compliment voor de wijze waarop zij de wedstrijd leiden: duidelijk en consequent. De Flyers hadden de smaak te pakken en liepen door goals van Espen Scheenstra en Olivier Schenkel uit naar 1-5. Dat betekende niet dat de Trappers niet meer gevaarlijk waren. Zoals eerder gezegd beheersen ze het positiespel en passing tot in de puntjes en waren herhaaldelijk dichtbij een doelpunt. Het waren de Flyers echter die dodelijk effectief waren en konden vertrouwen op het uitstekende goaliewerk van Arwen. Fabian en Tommy werkten zich een slag in de ronde en verrichten veel nuttig werk en Gijs stond als U10-speler hartstikke goed te verdedigen. Ook Luna en Carmen gaven alles waardoor verschillende jongens van Tilburg behoorlijk radeloos werden. Top gedaan meiden! Aan het begin van de derde periode zetten de Trappers nog eenmaal alles op alles, wat resulteerde in de 2-5 door hun topscorer Benjamin Koene. De Flyers bleven onverminderd hard werken en deelden in de 48e speelminuut de genadeklap uit. In één minuut scoorden zowel Dave als Iris van Houten door middel van twee “coast to coast”-goals. In de 54e minuut was het opnieuw raak door een goal van Dave. De goalie van de Trappers was hierdoor dusdanig gefrustreerd dat hij het ijs verliet. Omdat Tilburg geen backup goalie had werd afgesproken dat Kevin Veenhouwer de laatste minuten de goal van de Tilburg zou gaan verdedigen. Prachtig dat het zo opgelost kon worden en tekenend voor de goede sfeer tussen beide teams. In de 56e minuut scoorde Benjamin Koene de 3-8. Nadat de zoemer was gegaan werd Arwen door al haar teamgenoten bedolven. Zij was vandaag onmiskenbaar de “women of the match”..!

DSC_6716

Daags na de gewonnen wedstrijd in Tilburg moesten de Flyers een extra tandje bijzetten tegen de nummer twee van de ranglijst, Lions Enschede. De eerste wedstrijd in Enschede werd nipt met 7-6 verloren en werd gekenmerkt door veel straffen aan de kant van de Flyers. Dit resulteerde in een grote vastberadenheid bij de Flyers om iets recht te zetten. Gelukkig waren Nique en Parlind ook weer van de partij. Tijdens de on-ice warming-up ontstond er een kink in de kabel. De coach van Enschede wees ons op het feit dat er voor Luna en Carmen blijkbaar geen dispensatie was aangevraagd/afgegeven waardoor zij in principe niet speelgerechtigd zouden zijn, als Enschede bezwaar zou aantekenen bij de NIJB. Het bleek dat zij dit ook het geval was bij de wedstrijd die men ruimschoots van de Tilburg Trappers had verloren. De winst van de Trappers werd daardoor omgezet in een reglementair verlies van 5-0. De coach van Enschede liet weten dat hij ook protest zou aantekenen indien wij Luna en Carmen zouden laten spelen. Deze houding van de Lions-coach maakte dat wij helaas moesten besluiten om Luna en Carmen niet mee te laten spelen. Dit tot teleurstelling tot de beide meiden en de rest van het team. Het was mooi om te ervaren dat het team nu wilde winnen voor Luna en Carmen en ze dit als extra motivatie zouden gebruiken. Het team van Enschede wordt vooral gedragen door twee sterke spelers die vanwege het ontbreken van een U14-team in Enschede, met dispensatie in het U12-team spelen. Vanaf het eerste moment was er veel strijd om de puck en werd er vol passie door beide teams gespeeld. Het was duidelijk dat het vandaag om meer ging dan de twee winstpunten. In de achtste minuut braken de Flyers de ban en kwamen dankzij een goal van Dave van den Bos op 1-0.  Dat de Tukkers niet snel van slag waren bleek uit hun gevaarlijke uitbraken en vier minuten later stonden de Flyers met 1-2 achter. Toch hadden de Flyers een overwicht in de wedstrijd. De goalie van Enschede stond echter een puike partij te keepen.  In de 12e minuut maakte Espen Scheenstra de belangrijke gelijkmaker en 1 minuut voor het einde van de eerste periode deelde Iris van Houten, na een prachtige actie, een figuurlijke dreun uit aan de Lions door de 3-2 te scoren. Ook in de tweede periode waren de beide teams behoorlijk aan elkaar gewaagd en moesten de Flyers op hun hoede zijn voor de gevaarlijke uitbraken van de Lions. Kevin Veenhouwer stond heel gefocused te keepen en hield zijn goal in de tweede periode “clean”. De hardwerkende Flyers werden voor hun inzet beloond door twee goals van Dave en Luca Kasto. Aangezien de inspanningen van de wedstrijd in Tilburg en de eerste twee periodes merkbaar werden, was het belangrijk om tijdens 15 minuten pauze in de kleedkamer weer op krachten te komen. Van de wedstrijd in Enschede wisten we dat de Lions hun kop niet zouden laten hangen en alles op alles zouden zetten om de achterstand om te buigen. Al na 3,5 minuut was het echter opnieuw Luca Kasto die de 6-2 wist te scoren. Wie dacht dat de Lions hun kop nu zouden laten hangen, kwam echter bedrogen uit. Het was hun topscorer Jeroen Willemsen die keer op keer door defensie van de Flyers heen ‘sneed’ en uiteindelijk in 3 minuten tijd de stand terugbracht naar 6-4. Het spelde golfde op en neer waarbij echt alle spelers van de Flyers kansen kregen om de scoren. De goalie van Enschede bleef zijn post echter met verve verdedigen. In de 52e minuut scoorde Nique ten Wolde met een prachtig slapshot de 7-4, maar direct na de face-off wisten de Lions helaas ook weer te scoren. Het bleef dus nagelbijten waarbij het restant van de wedstrijd werd gekenmerkt door een verschillende (harde) overtredingen door beide teams. Na het laatste fluitsignaal werd overwinning op de nummer twee van de ranglijst uitbundig gevierd!

Arwen, Iris, Luna, Carmen, Nique, Damiën, Dave, Tommy, Fabian, Nick, Gijs, Parlind, Espen, Olivier, Kevin: wij hebben genoten van jullie passie en inzet. Ga zo door. Let’s go Flyers!