Niemand kijkt meer op van een vrouwelijke goalie bij het Nederlandse ijshockey. Op het hoogste niveau is een vrouw actief en gistermiddag werd in het treffen in de eerste divisie tussen UNIS Flyers Toekomstteam en Kemphanen Toekomstteam het doel aan beide kanten verdedigd door uitstekende vrouwelijke goalies. Bij Heerenveen stond de 16-jarige Fabienne Gooijer tussen de palen, het doel aan Eindhovense kant werd verdedigd door de één jaar oudere Lisa Daams. Beide vrouwen kennen elkaar van het Nationale Vrouwen Team dat ook uitkomt in de eerste divisie en waarvoor ze dit seizoen ook in actie kwamen.
Voor Flyers was het de laatste wedstrijd van het seizoen. De Friezen nemen de zesde plaats van de ranglijst in en hadden daarmee een ruime voorsprong van 9 punten op Eindhoven.
Bij Flyers ontbrak coach Yan Turcotte die met het BeNe liga team van Flyers in Luik moest spelen en daarom ontbraken ook nog enkele spelers die door coach Mike Nason waren meegenomen naar België. Flyers versterkte zich daarom met de U17 spelers Bjorn de Haan, Kian Dreesens en Jeremy ten Brink. Ook Flyers 4 verdediger Kevin Glorie werd voor deze laatste wedstrijd aan de selectie toegevoegd.
Het begin van de wedstrijd was voor Kemphanen. De Eindhovenaren startten overdonderend en gingen letterlijk meteen op hun doel af. Al na 25 seconden moest Gooijer voor de eerste maal capituleren toen Max Raedts ongehinderd kon inschieten. Kemphanen bleef de Heerenveense defensie onder druk zetten en dat leverde veel gevaar op voor het Heerenveense doel. In de derde minuut leverde dat al het tweede doelpunt voor de Brabanders op. Van Roekel, van Soest en Jeroen Raats zetten een prima aanval op die door de laatste uitstekend werd afgerond.
Toen een paar seconden later Leon Pieper van Kemphanen voor tripping naar de strafbank werd gestuurd leverde dat meteen de aansluitingstreffer voor Flyers op. Het was Jari Hiemstra die op assist van Brend de Jong Lisa Daams kansloos liet. Flyers ontworstelde zich na dat doelpunt wat aan de druk van Kemphanen, maar de Eindhovenaren bleven gevaarlijker. In de negende minuut brachten ze marge weer terug naar twee doelpunten toen Jorn van Soest de derde treffer achter Gooijer deponeerde.
Flyers slaagde er steeds beter in om de Eindhovense aanvallen te ontregelen, maar aanvallend konden de Heerenveeners deze middag niet overtuigen. Eindhoven besliste de wedstrijd definitief na acht minuten in de tweede periode. Raedts scoorde zijn tweede doelpunt via de schaats van Gooijer en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. De tweede periode werd afgesloten met een 1-6 tussenstand nadat Pieper en Kragt elk nog een keer scoorden voor de Brabanders.
In de derde periode slaagde Flyers er in nog twee maal te scoren. Eerst was het Sietse van den Brink die scoorde op assist van Dave van Seijen en vijf minuten later kreeg Bjorn de Haan de puck uitstekend aangespeeld door Niels Visser. Het schot van de U17 speler leek doelvrouw Daams te verrassen en verdween over haar schouder in het doel.
Eindhoven had echter het laatste woord. Met nog tweeëneenhalve minuut te gaan zorgde Kragt voor 7-3. Na dat doelpunt kreeg Lisa Daams een publiekswissel. Ze werd vervangen door Dirk Nissen die nog eventjes het Eindhovense doel mocht verdedigen.
Flyers sluit het seizoen af met een keurige zesde plaats. Eindhoven heeft nog één wedstrijd tegoed, maar kan Flyers niet meer achterhalen.

DSC_0050

DSC_0123

DSC_0216

DSC_0410

Foto’s: © Annelies van der Lans