Op de laatste dag van het ijshockeyseizoen was er in Thialf genoeg opwinding. Om vijf uur betwistten de beide grootmachten van de BeNe liga elkaar het kampioenschap en daarna was het dan eindelijk tijd voor de laatste reguliere wedstrijd in Thialf van dit seizoen. En dat was niet zomaar een wedstrijd! Het team van Ugly Faces, dat dit seizoen zijn 25-jarige bestaan vierde, trad in de finale van de tweede divisie aan tegen het team van Cool Mokum Amsterdam.
De Amsterdammers, dit seizoen als nummer 1 in poule A geëindigd, hadden vorige week nog korte metten gemaakt met Frisian Flashguns, de eeuwige concurrent van Ugly Faces in de Heerenveense ijshockeywereld. Ugly Faces zelf rekende af met Nijmegen Saints.
Amsterdam kwam niet met veel spelers naar Heerenveen, slechts één goalie en elf veldspelers, maar daarbij bevonden zich wel grote namen die ijshockeyliefhebbers zich nog wel herinneren: Arthur Pohlman, Andy Otto, Tjakko de Vos en last but not least Josh Prudden, vorig seizoen nog actief in het team van UNIS Flyers Heerenveen!
Maar wat stelde Ugly Faces daar tegenover: o.a. Jacco Landman, Ronald Spijkers, Jeroen van Olphen, Bert van den Braak, Theo Krüger, Tommy Speel, het zijn zo maar wat namen die nog steeds herinneringen oproepen uit de gouden tijden van het Nederlands ijshockey. En dan nog Klaas Braaksma die nog steeds bekend staat om zijn harde zuivere schot en natuurlijk goalie Heine Veenhouwer die geen uitdaging uit de weggaat en als goalie en trainer een voorbeeld is voor de jonge Heerenveense goalies. Verdediger Dennis Schreur die eventjes eerder als assistent-coach van UNIS Flyers een medaille had gekregen voor het kampioenschap van zijn team mocht proberen om ook als speler een prijs te winnen. Het was duidelijk dat de 140 toeschouwers een spectaculaire middag zouden meemaken!
De thuisploeg schoot als een bezetene uit de startblokken. De Amsterdamse defensie kwam onder zware druk en de Amsterdamse goalie Co de Groot moest al binnen 4 minuten capituleren voor Theo Krüger die een prima aanval met Tommy Speel en Bert van den Braak uitstekend afrondde.
Het spel golfde daarna op en neer en duidelijk werd dat de titel niet zomaar vergeven zou worden. Bert van den Braak tilde de score drie minuten voor tijd naar 2-0. Voor Tommy Speel was het zijn tweede assist en ook Marcel Neef mocht een assist bijschrijven.
De tweede periode gaf echter een heel ander beeld. Nu was het Amsterdam dat het spel beheerste en na vijf minuten scoorde Andy Otto op assist van Josh Prudden de aansluitingstreffer uit een powerplay situatie die was ontstaan door een straf voor Edwin Neef voor hooking. Heine Veenhouwer kreeg in het Heerenveense doel opeens veel meer te doen en al twee minuten later was de stand gelijk toen hij geklopt werd door Jozef Hutar. Tien seconden later was het opnieuw Hutar de de Amsterdammers zelfs op voorsprong bracht.
Ugly Faces raakte niet in paniek en nam de regie over de wedstrijd weer in handen. Er kwamen genoeg kansen maar de Groot in het Amsterdamse doel werkte niet mee. Drie minuten voor tijd mocht Jacco Landman echter vrij op het doel schieten en tegen dat schot was de Amsterdamse goalie niet bestand.
De beslissing moest dus vallen in de laatste periode. Beide teams gingen op zoek naar de voorsprong, maar het was te merken dat de zenuwen wat begonnen op te spelen. Af en toe moesten kleine opstootjes worden geblust door de scheidsrechters Postma en Bakker. Acht minuten voor tijd leken Krüger en Speel het duel te beslissen. Speel scoorde zijn derde assist van de avond en Krüger vond voor de tweede maal het doel. Lang duurde de vreugde voor Ugly Faces en de supporters niet. Al een minuut later was het opnieuw gelijk en opnieuw was Hutar de doelpuntenmaker aan Amsterdamse kant.
Dennis Schreur haalde het einde van de wedstrijd niet, commentaar op de wedstrijdleiding leverde hem vier minuten voor tijd een misconduct op en hij mocht dus naar de kant waar hij luidkeels zijn beklag deed bij Mike Nason die geamuseerd stond toe te kijken.
Beide teams kwamen ook niet tot scoren en dus moesten penalty-shots de beslissing brengen. Bert van den Braak begon de serie, maar werd door doelman de Groot onreglementair gestuit. Scheidsrechter Postma kon niet anders dan een penalty-shot toekennen en dus mocht van den Braak het opnieuw opnemen tegen de Groot. De Heerenveener maakte geen fout en bracht daarmee zijn team aan de leiding. Nadat ook Amsterdam had gescoord was het de beurt aan Speel, maar die slaagde er niet in te scoren. De volgende Amsterdamse speler deed dat wel en dus werd de volgende poging voor Ugly Faces erg belangrijk. Edwin Neef maakte echter geen fout en zag even later dat de derde Amsterdammer er niet in slaagde doelman Veenhouwer te passeren.
Zoals de reglementen voorschrijven moesten de Amsterdammers starten met de tweede serie die volgens het sudden deatch principe wordt gespeeld. De Amsterdamse speler faalde oog in oog met Veenhouwer en dus kon de beslissing vallen. Opnieuw was het speler-coach Edwin Neef die die verantwoordelijkheid op zich nam. Hij gaf de Groot geen kans en werd dus even later bedolven onder zijn ploegmakkers die de titel kwamen vieren.
De medailles werden uitgereikt door vice-voorzitter Hopstaken van de NIJB die werd geassisteerd door de voorzitter van Heerenveen, Lenneart Scheenstra. Het oudste nog actieve lid van de Heerenveense ijshockeystichting, Robert Assenberg, mocht daarna de beker in ontvangst nemen en daarmee sloot Ugly Faces een prima seizoen af met de vijfde landstitel in de geschiedenis van het team.