Het ijshockey in Fryslân zit weer in de lift. Timmert de sport in Heerenveen al jaren aan de weg, ook in Leeuwarden komt weer meer belangstelling voor de snelle ijssport. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de komst van de nieuwe ijsbaan in Leeuwarden waarbij ijshockey eindelijk is ondergebracht in een eigen ijshal. Dit jaar spelen de Leeuwarders onder de naam Capitals weer mee in de eerste divisie, het tweede niveau in Nederland. Daarmee zijn de Leeuwarders ook tegenstander voor het toekomstteam van UNIS Flyers dat al seizoenen lang uitkomt in deze divisie.
Afgelopen zaterdag stond het eerste treffen van dit seizoen op het programma, gespeeld in de Heerenveense ijshockeyhal. Bij de Capitals waren veel namen die in een (recent) verleden bij Heerenveen hebben gespeeld en nu onder leiding van de Heerenveense coach Ivan Kocanda in Leeuwarden spelen: doelvrouw Zijlstra, Hoekstra, Lenis, van den Brink, van Seijen en Sijtsema zijn enkele van de namen.
De Leeuwarders hadden in de eerste drie wedstrijden zes punten gehaald. Heerenveen haalde twee punten meer uit vier wedstrijden en dus stond al bij voorbaat vast dat het voor geen van beide teams een makkelijke wedstrijd zou worden.
Flyers kwam beter uit de startblokken en zette de Leeuwarders meteen onder druk. Doelvrouw Zijlstra hield de Leeuwarders in die periode in de wedstrijd. Capitals, met een mix van ervaren en onervaren spelers, probeerde zich langzaam aan de greep van de Heerenveeners te ontworstelen en de eerste Heerenveense straf hielp daarbij. Gielink werd voor kneeing naar de strafbank gestuurd en toen een schot van Randy Hoekstra door Hessel de Jong van richting werd veranderd kwamen ze op voorsprong. Capitals kreeg vertrouwen en zocht meer de aanval. Twee minuten later was het al weer raak: Ludo Okkema passeerde doelman Kramer met assistentie van Seijen en Sijtsema.
dsc_0200
Flyers ging op jacht naar de aansluitingstreffer, maar stuitte steeds weer op de goed keepende Zijlstra. Een straf voor Leeuwarden bood Flyers echter een goede gelegenheid. Vijf minuten voor tijd profiteerde Hepkema en scoorde op assist van Sikma de eerste treffer voor het thuisteam.
In de tweede periode leek Flyers orde op zaken te zullen stellen. De Leeuwarders werden steeds meer onder druk gezet, maar de Heerenveense aanvallers hadden het vizier niet op scherp. Waar iedereen een doelpunt van Flyers verwachtte, viel de treffer opeens aan de andere kant. Een schot van Jildert Okkema leek ongevaarlijk, maar viel over de schouder van Kramer in het Heerenveense doel: 1-3.
Vanaf dat moment liep Flyers achter de feiten aan. De combinaties werden slordiger en Capitals kwam vaker voor het Heerenveense doel. Een straf voor Heerenveen betekende zeven minuten voor tijd 1-4 door een doelpunt van opnieuw Jildert Okkema en de wedstrijd leek beslist.
Ook in de derde periode slaagde Flyers er niet meer in de Leeuwarder defensie te breken. Er waren genoeg kansen, maar zelfs oog in oog met Zijlstra wisten de Heerenveense aanvallers niet te scoren. Het werd zelfs nog 1-5 voor Capitals toen Sietse van den Brink zes minuten voor tijd de vijfde Leeuwardense treffer scoorde.
Daarmee boekte Capitals een geflatteerde, maar zeker niet onverdiende overwinning. De Leeuwarders stijgen door de overwinning naar een vierde plaats, Flyers zakt naar een zesde plaats.

Flyers U14 had zaterdagmiddag geen kind aan het team van Tilburg Trappers. De Heerenveeners namen door doelpunten van Martijn de Haan en Lennart Vosmer (2x) een 3-0 voorsprong voordat Tilburg iets terug kon doen. Tom Speel zorgde een minuut voor het einde van de eerste periode voor een 4-1 voorsprong.
Ook in de tweede periode was Flyers veel sterker. Gertjan Nol en Tom Speel zorgden in de tweede minuut al voor een 6-1 tussenstand. De zelfde twee spelers waren vlak voor tijd verantwoordelijk voor de zevende en achtste treffer.
In de derde periode veranderde het spelbeeld niet. Dave van den Bos zorgde met twee treffer voor 10-1 en zes minuten voor tijd zorgde Tom Speel voor een 11-1 eindstand.
Een dag later reisde het U14 team naar Leiden om het daar op te nemen tegen Lions. Ook in die wedstrijd bleef Flyers aan de goede kant van de score.
Lions nam in de eerste minuut een voorsprong, maar Lennart Vosmer, Jorrit Koperdraad en Tom Speel zorgden al in de eerste periode voor een 1-3 voorsprong. Leiden deed nog wel iets terug, maar Lennart Vosmer zorgde met nog twee minuten te spelen voor 2-4.
In de tweede periode sloeg Flyers hard toe. Tom Speel, Jorrit Koperdraad, Bjorn Geerts en Parlind Berisha (2x) zorgden voor vijf Friese treffers. Leiden stelde daar slechts één treffer tegenover.
In de laatste periode hielden de teams elkaar in evenwicht. Leiden scoorde nog een tegentreffer, maar vijf minuten voor tijd zorgde Lennart Vosmer op assist van Jorrit Koperdraad voor de tiende Friese treffer.
Flyers staat nu op de vierde plaats van de ranglijst met zes punten uit vijf wedstrijden. Leeuwarden staat derde met hetzelfde puntenaantal, terwijl het team van Utrecht met hetzelfde aantal punten op de vijfde plaats staat.

Slapsticks Flyers komt dit seizoen voor het eerst uit in de vijfde divisie. Zaterdagavond speelden ze hun eerste wedstrijd in Enschede tegen het team van Enschede Lions 2.
De Friezen maakt een goed debuut door in Enschede met 5-9 winnen. Hoewel Slapsticks het betere van het spel had en een duidelijk overwicht gelet op het aantal schoten op goal, was de uitslag enigszins geflatteerd.
Lange tijd was het een redelijk gelijk opgaande strijd, waarbij Slapsticks constant 1-2 goals voor stond. Dankzij het uitstekende keeperswerk van de goalie van Enschede was de wedstrijd niet eerder beslist. Pas nadat de Lions halverwege de 3e periode en bij een 5-5 stand van goalie wisselden liep Slapsticks uit door in de laatste vijf minuten drie maal te scoren. Al met al dus een prima competitiedebuut voor de mannen in het Friese pompeblêdden shirt.

Frisian Flashguns speelde zaterdagavond in Nijmegen de tweede competitiewedstrijd tegen Saints. Al na 45 seconden opende Sander Dijkstra op assist van Jacco Borger de score, maar een halve minuut later was de stand al weer gelijk. Jacco Borger en Peter Wagteveld zorgden voor 1-3, maar Herckenrath hield Saints in de race door 2-3 te scoren. Hans Kroon zorgde tien minuten voor het einde van de eerste periode voor 2-4.
In de tweede periode nam Flashguns al na 37 seconden afstand door een doelpunt van opnieuw Sander Dijkstra, maar Nijmegen kwam toch nog terug tot 4-5. Opnieuw zorgde Dijkstra voor een ruimere voorsprong, maar de Nijmegenaren kwamen opnieuw terug. Jacco Borger zorgde twee minuten voor tijd voor een 5-7 ruststand.
Ook in de derde periode kon Flashguns maar niet loskomen van Saints. Hans Kroon zorgde weer voor een gat van drie punten, maar de Nijmegenaren wisten opnieuw twee maal te scoren en op één punt afstand te komen.
Hans Kroon en Jacco Borger zorgden in de laatste minuten van de wedstrijd echter voor een duidelijke 7-10 overwinning waardoor Flashguns ook de tweede wedstrijd van het seizoen wisten te winnen.

Zondagmiddag maakte het team van UNIS Flyers dames het competitiedebuut. Het team van Flyers bestaat uit speelsters van het vrouwen recreatie team Hotpucks en meisjes die in de jeugdteams van Flyers spelen.
Alle begin is moeilijk bleek al snel. Het team van Enschede Lions had geen enkele moeite met de Heerenveense dames en boekte via de periodestanden 0-5, 0-6 en 0-6 een afgetekende 0-17 overwinning. Beide teams kregen slechts één straf in de wedstrijd. Doelvrouw Mandy Gooijer van Flyers kreeg 85 scorepogingen te verwerken waarmee ze 68 saves verrichtte.

UNIS Flyers 4 kreeg bezoek van Blue Mountain Cougars uit Hoorn. Cougars kwam al snel op voorsprong, na vijf minuten leidde Flyers al weer door doelpunten van Olphen en Jansen. De laatste speler zetten Flyers ook weer op voorsprong nadat Hoorn weer gelijk had gemaakt. Zes minuten voor tijd kwam Hoorn opnieuw langszij, maar twee minuten later zorgde Sten Bouten voor een 4-3 tussenstand.
Ook in de tweede periode ontliepen de teams elkaar weinig. Bouten zorgde al in de eerste minuut voor 5-3, maar Hoorn kwam al snel weer dichterbij. Vijf minuten voor tijd zorgde Roorda met een short-handed doelpunt voor een 6-4 voorsprong.
In de derde periode kwam de Heerenveense zege niet meer in gevaar. Hoekstra zorgde acht minuten voor tijd voor 7-4. Het laatste woord was aan Hoorn dat vijf minuten voor tijd nog voor 7-5 zorgde.

In de derde divisie had Frisian Bombers de eerste wedstrijd gewonnen, maar thuis tegen het team van Den Haag Ongetemd bleek dat de Hagenaars niet te temmen waren.
In de eerste periode bleven de Heerenveeners nog enigszins meedoen. Na het eerste speldeel keken ze tegen een 0-2 achterstand aan. In de tweede periode was het verschil veel groter. De Hagenaars scoorden maar liefst zeven maal en de Friezen stelden daar niets tegenover.
De Hagenaars boekten met nog vijf treffers in de derde periode een ruime 0-14 zege.

Ook de teams van Flyers U12 en U17 moesten zondag hun meerdere erkennen in Den Haag. Het team van U12 leed in de hofstad een 13-2 nederlaag. De Heerenveense doelpunten kwamen op naam van Jordy Post en Nick van den Bos.

Flyers U17 speelde later in de middag ook een uitwedstrijd tegen Den Haag. In de eerste periode kwam Den Haag op een 2-0 voorsprong, maar vlak voor tijd zorgde Nassim Amarat voor een 2-1 tussenstand.
Brent van der Wal zorgde al na twee minuten in de tweede periode voor een gelijke stand, maar opnieuw liep Den Haag uit naar een voorsprong van twee punten. Gijs van Rossum zorgde acht minuten voor tijd voor 4-3.
In de slotperiode liep Den Haag echter uit naar 7-3 voordat Tom van Houten nog de vierde treffer voor Flyers liet aantekenen.

Foto’s: © Annelies van der Lans