Het afgelopen weekeinde stond in het teken van de strijd om de eerste vier plaatsen in de bekercompetities bij de U17, U14 en U12 junioren. Die geven immers recht op deelname aan de eerste divisie van het landskampioenschap die na de bekercompetitie beginnen. De nummers 1 van de 2 poules in elke klasse van de bekercompetities treffen elkaar op 27 november in Eindhoven in de bekerfinale, maar voor de Flyers teams is die plaats niet meer bereikbaar. Wel hebben elke teams volop kans zich te plaatsen voor de eerste divisie.
Drie van de vier jeugdwedstrijden werden bovendien gespeeld tegen Groningse teams wat natuurlijk ook nog extra spanning opleverde en ook voor het UNIS Flyers damesteam en Slapsticks Flyers kwam de tegenstand uit Groningen.

Het weekeind begon echter vrijdag al met een uitwedstrijd van Frisian Bombers tegen Thor Amsterdam. Bombers leed vorige week een grote nederlaag in eigen stadion en moest vrijdag ook het hoofd buigen voor Thor. Amsterdam kwam in de tiende minuut op voorsprong, maar al binnen een minuut was de stand al weer gelijk door een doelpunt van Ronald de Boer. Niet lang daarna scoorde Thor al weer 2-1 wat ook de tussenstand werd.
In de tweede periode liepen de Amsterdammers uit naar 4-1 voordat Remco Goethals de tweede Friese treffer kon scoren. Omdat Amsterdam nog een keer scoorde eindigde de tweede periode echter net een 5-2 tussenstand.
In de derde periode was Bombers de bovenliggende partij. Ronald de Boer scoorde twee treffers terwijl Amsterdam slechts één keer het nest wist te treffen waardoor de wedstrijd eindigde in een 6­‑4 nederlaag.

Zaterdagmiddag was Thialf het toneel van het eerste Fries-Groningse treffen. Flyers U17 speelde tegen GIJS U17 en het werd al snel duidelijk dat de Groningers geen partij waren. Flyers scoorde al snel door Patrick de Jong op assist van Kian Dreesens en het spel speelde zich voor het grootste deel af in het Groningse verdedigingsvak. Toch duurde het lang voordat de tweede treffer viel. Drie minuten voor tijd scoorde Esther de Jong op assist van Ron Woortmeijer.
dsc_0417In de tweede periode werd het Groningse verzet definitief gebroken. Al in de eerste minuut scoorde Lars Oord op aangeven van Kian Dreesens de derde treffer. Een minuut later kwam Groningen terug tot 3-1, maar binnen tien minuten liep Flyers uit naar 6-1 door doelpunten van Patrick de Jong, Jeremy ten Brink en Tom van Houten. Groningen kwam terug tot 6-2, maar Lars Oord zorgde voor een 7-2 tussenstand.
In de slotperiode scoorde Flyers maar liefst 8 maal. Lars Oord, Jeremy ten Brink, Gijs van Rossum, Kian Dreesens, Tom van Houten, Gertjan Nol, opnieuw Jeremy ten Brink en Pim van der Meulen zorgden voor de treffers. Voor Groninger Gertjan Nol was het zijn eerste doelpunt voor Flyers U17.
Een dag later reisde Flyers naar Leiden voor de wedstrijd tegen Lions. In die wedstrijd boekte Flyers een nog grotere overwinning dan een dag eerder tegen Groningen. Al na de eerste periode leidden ze met 1-4 door doelpunten van Kian Dreesens, Esther de Jong, Gijs van Rossum en Pim van der Meulen.
In de tweede periode zorgden Kian Dreesens, Pim van der Meulen en Lars Oord voor een 1-7 voorsprong voordat Leidedsc_0156n iets terug kon doen. Pim van der Meulen en Kian Dreesens zorgden vervolgens voor een 2-9 tussenstand.

In de slotperiode zorgden Gijs van Rossum, Jeremy ten Brink (2x), Kian Dreesens (2x), Lars Oord en Pim van der Meulen nog eens voor zeven Friese goals zodat de wedstrijd werd afgesloten met een 2‑16 winst.
Door de resultaten van het weekeinde staat Flyers nu met 6 punten uit vijf wedstrijden op een derde plaats. Dit weekeind spelen ze nog thuis tegen Leeuwarden dat met vier punten op de vijfde plaats staat.

Het damesteam van Flyers speelde zaterdag ook tegen een Gronings team. De wedstrijd tegen GIJS Racoons werd in Kardinge gespeeld. Via de periodestanden 6-0, 6-2 en 3-1 leden ze een forse 15-3 nederlaag. U17 speelster Esther de Jong zorgde in de tweede en derde periode voor de Heerenveense doelpunten. In de tweede periode zorgden U12 speelster Danique Koghee en U14 speelster Iris van Houten voor de assists. Beide speelsters leverden ook vijf minuten voor het einde van de wedstrijd het assist voor het derde doelpunt van de Jong.

Kampioen Ugly Faces reisde zaterdag naar Enschede om het daar in hun eerste wedstrijd van dit seizoen op te nemen tegen Luttikuis Enschede Lions. Ze pakten meteen de eerste punten van dit seizoen door met 4-8 te winnen. Zaterdagmiddag om 16:30 spelen ze in Thialf tegen het team van Frisian Flashguns dat na drie wedstrijden de volle winst behaalde.

Flyers U12 zou de grootste overwinning van het weekeinde boeken. De Groningers waren vanaf de eerste seconde niet opgewassen tegen hun Friese leeftijdsgenoten. Via de periodestanden 7-0, 7-1 en 7-1 boekte Flyers een hele ruime overwinning.
Al na tien minuten was de stand 4-0 door goals van Nick van den Bos, Jordy Post, Danique Koghee en Roos Karst. Twee goals van Damien Bergsma en een van Gijs Vollman zorgden voor een 7-0 stand na de eerste periode.
In de tweede periode veranderde het wedstrijdbeeld niet. Nick van den Bos (3x), Gijs Vollman (2x) en Olivier Schenkel zorgden voor 13-0. Pas daarna deed Groningen iets terug waarna Gijs Vollman met zijn derde treffer in de tweede periode voor 14-1 zorgde.
Binnen zeven minuten in de derde periode zorgden Fabian Sybranda met twee goals en Danique Koghee voor een 17-1 stand waarna Groningen de tweede treffer scoorde. Nog was de doelpuntenhonger van Flyers niet gestild. Gijs Vollman, Nick van den Bos, Henri de Vreeze en Fabian Sybranda zorgden voor een 21-2 eindstand.
Flyers staat op de ranglijst nu op de vierde plaats met 2 punten voorsprong op Zoetermeer. Panters kan Flyers door het onderling resultaat tussen beide teams niet meer achterhalen.

Na de wedstrijd van U12 was het de beurt aan Flyers U14 om tegen hun leeftijdsgenoten uit Groningen te spelen. Ook zij bleken te sterk, al na de eerste periode leidden ze met 4-1 door doelpunten van twee goals van Lennart Vosmer en twee goals van Tom Speel.
Nadat Thom Volbeda in de negende minuut van de tweede periode voor 5-1 had gezorgd kwam Groningen nog op 5-2, maar daarna zorgden Tom Speel en Parlind Berisha voor 7-2.  Het werd al snel 7-3, maar Thom Volbeda, Parlind Berisha en Bjorn Geerts zorgden nog voor het eindsignaal van de tweede periode voor 10-3.
In de derde periode scoorden alleen de Flyers spelers nog. Binnen zes minuten was de stand 16-3 door doelpunten van Tom Speel, Dave van den Bos (2x), Lennart Vosmer, Jorrit Koperdraad en Thom Volbeda. Drie minuten voor tijd scoorde Martijn de Haan op aangeven van Espen Scheenstra nog voor het zeventiende doelpunt.
Ook Flyers U14 is nu zeker van deelname aan de eerste divisie. Ze staan op de derde plaats en spelen zondag nog thuis tegen Amsterdam. Het team van Utrecht kan nog op gelijke hoogte komen, maar door de 17-0 nederlaag eerder in Heerenveen kunnen ze Flyers niet meer passeren op de ranglijst.

Koploper Frisian Flashguns boekte in de tweede divisie al weer de derde overwinning. Het team van Warriors Leeuwarden werd in de eerste periode al opzij gezet. Sander Dijkstra, Hans Kroon (2x) en Inne Yntema zorgden voor een 4-0 tussenstand.
Jacco Borger scoorde vroeg in de tweede periode 5-0 waarna Leeuwarden nog iets terug deed door 5-1 te scoren.
Na het zesde doelpunt door Johannes van der Schaar kwam Leeuwarden door doelpunten van Waling Dijkstra en Marcel Juckers nog terug tot 6-3, maar verder lieten de Flashguns ze niet komen. Jacco Borger zorgde vijf minuten voor tijd voor 7-3 waardoor Flashguns nog steeds ongeslagen aan kop gaan.

De laatste wedstrijd van het weekeinde was weer een Fries-Gronings treffen. In de vijfde divisie was Slapsticks Flyers de gastheer van GIJS Groningen 5.
Van meet af aan hadden de Slapsticks het betere van spel, maar bleven de Groningers tot halverwege de wedstrijd in het spoor van de Friezen door een aantal snelle uitbraken en goals uit powerplay situaties. Halverwege de 2e periode gaven de Slapsticks extra gas en werd de stand nog voor het einde van de periode van 4-4 naar 8-4 uitgebouwd. Daarmee was de weerstand van de Groningers gebroken. In de derde periode liepen de Slapsticks uit naar een solide 12-5 overwinning.

Foto’s: © Annelies van der Lans