De jeugdteams van UNIS Flyers zijn er dit seizoen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de bekerfinale, maar positief is wel dat alle teams bij de eerste vier van de ranglijst van de bekercompetitie hebben geplaatst. Daardoor nemen ze allemaal deel aan de eerste divisie van het landskampioenschap bij respectievelijk U17, U14 en U12. Vorig seizoen moest het U12 team genoegen nemen met een plaats in de tweede divisie.

Afgelopen weekeinde werden er maar liefst zes jeugd- en recreatiewedstrijden gespeeld in Thialf dat zelf geheel in het teken stond van een schaatsmarathon.
Zaterdagmiddag opende Flyers U17 het competitieweekeinde met een wedstrijd tegen Leeuwarden. Heerenveen kon een plaats bij de eerste nauwelijks meer ontgaan, maar Leeuwarden moest in Heerenveen punten halen om nog een kans te maken voor een plaats bij de eerste vier.

dsc_0130
De Leeuwarders hadden goede bedoelingen zat, maar konden het de Flyers alleen in de eerste minuten van de wedstrijd lastig maken. De Heerenveeners liepen in de eerste tien minuten tegen twee onnodige straffen aan, maar Capitals profiteerde niet. Vier minuten voor tijd kon Pim van der Meulen eindelijk de score openen op assist van Tom van Houten.
In de tweede periode kwam Capitals niet meer in het stuk voor en moest doelman van der Werff veel reddingen verrichten. In de eerste tien minuten van het tweede speldeel kon Leeuwarden de Flyers nog van scoren afhouden, maar toen Pim van der Meulen in de dertiende minuut op assist van Gijs van Rossum en Tom van Houten 2-0 liet aantekenen brak het Leeuwarder verzet. Al een minuut later was het 3-0 door een doelpunt van Brent van der Wal op assist van Matthijn Oost. Twee minuten later scoorde van Rossum 4-0, daarbij geholpen door Tom van Houten en Pim van der Meulen. In de laatste minuut voor rust was van Houten opnieuw succesvol met de vijfde treffer voor Flyers. De assists bij dat doelpunt kwam van Kian Dreesens en Matthijn Oost.
Flyers wist in de laatste periode nog een maal te scoren. Matthijn Oost en Brent van der Wal zetten samen met Gijs van Rossum een goede aanval op die door de laatste doeltreffend werd afgerond.
Door dit resultaat eindigt Flyers U17 op de derde plaats van de ranglijst achter de teams van Den Haag en Amsterdam.

Heerenveen kent twee teams die uitkomen in de tweede divisie. Het team van Ugly Faces Heerenveen is vorig jaar voor de vijfde maal in het bestaand landskampioen geworden en mag dit seizoen dus de titel verdedigen. Frisian Flashguns Heerenveen is misschien wel de grootste concurrent van dit seizoen.
Zaterdagmiddag stond het eerste treffen van dit seizoen op het programma tussen beide teams. Flashguns met in de gelederen Sander Dijkstra en Hans Kroon die nog niet zo lang geleden uitkwamen in de eredivisie, had al drie wedstrijden gespeeld en die allemaal gewonnen. Ugly Faces kwam vorig weekeinde voor het eerst in actie en wist die wedstrijd te winnen.

dsc_0270-large
Flashguns schoot goed uit de startblokken. Al in de derde minuut moest doelman Veenhouwer van Ugly Faces buigen voor een schot van Hans Kroon met assistentie van Jacco Borger en Sander Dijkstra.
Nog voor de eerste tien minuten van de eerste periode gespeeld waren nam Ugly Faces een 3-1 voorsprong door doelpunten van Bennie Arends (2x) en Arjan Nolles. Flashguns kwam terug in de wedstrijd door ene doelpunt van Daan Jochemsen.
In de tweede periode weigerden beide teams te capituleren en kwamen er kansen voor beide goals. In de tiende minuut verhoogde Theo Kruger de voorsprong van Ugly Faces met hulp van Jeroen van Olphen. Twee straffen voor Ugly Faces betekenden een numeriek voordeel van twee spelers voor de Flashuns en dat werd door Jacco Borger goed afgestraft.
In de laatste periode nam Ugly Faces het heft in handen. Al vroeg in de derde periode scoorde Edwin Neef 5-3 en die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Tommy Speel en Arjan Nolles zorgden voor een ruime 7-3 overwinning.
Frisian Flashguns voert nog steeds de ranglijst aan met een voorsprong van twee punten op Ugly Faces die twee punten minder hebben, maar ook een wedstrijd minder hebben gespeeld.

Een dag later speelde het damesteam van UNIS Flyers thuis tegen het team van Tilburg Trappers Ladies. Opnieuw wisten ze hun wedstrijd niet te winnen, maar duidelijk werd wel dat de Heerenveense dames steeds meer op dreef raken. Het wedstrijdverslag vindt u elders op deze site.

Na de dames kreeg Heerenveen Flyers U14 bezoek van het sterke Amsterdam. De Amsterdammers moesten winnen om nog een kleine kans te maken op de eerste plaats en dus een plaats in de bekerfinale, maar daarvoor moest koploper Den Haag thuis verliezen van Utrecht. De Heerenveeners konden in dat geval nog worden ingehaald door de Utrechtenaren, maar omdat ze in de wedstrijd tegen Dragons ruim hadden gewonnen waren ze al zeker van een vierde plaats.
Voor Flyers was er weinig eer te behalen in de wedstrijd. De Amsterdammers liepen uit naar 0-6 voordat Dave van den Bos in de tweede periode eindelijk het eerste Friese doelpunt scoorde. De assist kwam van Thom Volbeda.
Door twee doelpunten van Lennart Vosmer en een van Parlind Berisha eindigde de tweede periode met een tussenstand van 4-10.
In de derde periode scoorde Flyers niet meer, maar de Mokumers wisten nog vier maar het net te treffen zodat de eindstand 4-14 werd.

Daarna stond de ijshockey derby tussen UNIS Flyers 4 en GIJS Groningen 4 op het programma. Het werd een verhitte strijd die eindigde in een 9-8 overwinning voor de Friezen. Op de facebookpagina van UNIS Flyers 4 is het verslag van deze spectaculaire wedstrijd te lezen.

Frisian Bombers boekte dit seizoen nog maar één overwinning en tegen Leiden Lions was het zaak de punten thuis te houden om nog zicht te houden op een hoge klassering.
Het leek een gemakkelijke overwinning te worden voor Bombers. Al na 8 seconden scoorde Jeroen Beeksma op assistentie van broer Bas Beeksma. De laatste scoorde 29 seconden later al de tweede Friese treffer, ditmaal op assistentie van broer Jeroen en Ronald de Boer. Drie minuten later deed Leiden iets terug, maar een straf voor de Leidenaren betekende 3-1 door Arjan van der Wal.
Ronald de Boer zorgde zeven minuten voor tijd voor het vierde Heerenveense doelpunt, ditmaal met hulp van de Frederik en Remco Goethals waardoor de wedstrijd al beslist leek.
In de tweede periode kwam Leiden na tien minuten op 4-2, maar Henk Rozenberg en Rene Drost zorgden al snel voor een schijnbaar veilige 6-2 voorsprong.
De voorsprong bleek echter niet zo veilig te zijn. Binnen vier minuten kwam Leiden terug tot 6-5 en leek de overwinning voor Bombers toch nog in gevaar te komen. Een Leidse straf gaf wat lucht en Pieter Hiemstra profiteerde van de man-meer situatie op assist van Michel Menninga zodat de tweede periode eindigde met een 7-5 tussenstand.
In de derde periode kwam Leiden al snel weer terug tot een punt achterstand. Leiden kreeg kans op meer omdat Freark de Jong en Ronald de Boer vlak achter elkaar naar de strafbank werd gestuurd maar goalie Gerard Mesken die aan het begin van de derde periode Geke Post verving wist het doel schoon te houden zodat Bombers met een 7-6 overwinning de punten thuis hield.