Het nationale U16 juniorenteam speelde tussen Kerst en oud en nieuw een oefentoernooi in het Schotse Dumfries. Door blessures en afzeggingen reisden de Nederlanders met 17 spelers af om in drie dagen tijd wedstrijden te spelen tegen Spanje, Groot-Brittannië en België.
Zes spelers van het regionaal talent centrum (RTC) Lionhearts dat in Heerenveen is gevestigd waren door bondscoach Josh Mizerek opgeroepen voor dit toernooi: de bij UNIS Flyers Heerenveen spelende Ernesto Klem, Kian Dreesens, Jeremy ten Brink en goalie Almer de Boer met daarnaast Wesley Zoutman (Groningen) en Tycho Houben (Leeuwarden). Ernesto speelde vorig seizoen voor Dordrecht en kwam dit seizoen naar Heerenveen om lid te kunnen worden van het RTC in de Friese plaats. Hij speelt voor het Toekomstteam van Flyers dat uitkomt in de eerste divisie. Kian, Jeremy en Almer spelen voor het Flyers U17 team, maar Kian en Jeremy spelen ook altijd mee in het Toekomstteam als het U17 team geen wedstrijd heeft.
Kian en Almer ijshockeyen al sinds hun achtste jaar bij de Heerenveense club, Jeremy startte al met ijshockey toen hij vier jaar oud was.
Alle drie spelers genoten van hun optreden in de nationale selectie. Voor Kian was het niet de eerste keer, hij maakte ook vorig seizoen deel uit van de selectie, maar voor Jeremy en Almer was het de eerste maal dat ze een oefentrip meemaakten.
Kian: “Het was voor mij niet de eerste ervaring in het Nederlands team, maar wel de eerste keer dat ik naar het buitenland ging. Het was dan ook echt een unieke belevenis waar ik zeker ook veel aan heb gehad”. Voor Almer die op het laatste moment aan de selectie werd toegevoegd was het ook een unieke ervaring: “Ik heb er zeker van genoten, ook van het contact met de andere spelers en andere teams”.
Ze hebben allemaal veel over voor hun ijshockey carrière. Kian en Jeremy trainen maar liefst 9 maal in de week, Almer die alleen uitkomt voor U17 traint 8 maal in de week. Jeremy: “Voor het RTC trainen we tweemaal in de ochtend voor we naar school gaan en twee keer in de middag”. “En dan zijn er nog vijf avondtrainingen bij het toekomstteam en het U17 team” vult Kian aan.
Als het mogelijk is spelen Kian en Jeremy zowel voor het U17 team als ook voor het toekomstteam. Soms betekent dat twee wedstrijden op één dag vlak achter elkaar. Is dat moeilijk? Kian: “Nee, soms ben je wel vermoeid, maar je geeft je natuurlijk volledig in elke wedstrijd”. Ook Jeremy vindt het spelen in twee teams alleen maar goed voor de ontwikkeling.
Ook Almer die soms nog uitkomt voor U14 vindt het spelen in twee teams geen bezwaar.


Betekent het spelen en trainen bij het Nederlands U16 team ook dat je veel leert? “Natuurlijk leer je daar andere dingen en het gaat sneller dan in de competitie. Je traint en speelt met heel goede spelers en vooral in de wedstrijden steek je veel op” aldus Jeremy en Kian “Je leert ook om je soms aan te passen aan de tegenstander, wat minder hard te gaan en te wachten tot de tegenstander fouten maakt en dan kansen te creëren. We hebben ook een uitstekende coach, Josh Mizerek, waar we veel van leren. Mike Nason die assistent-coach is ontbrak in Schotland omdat hij met UNIS Flyers nog competitieverplichtingen had”.
Voor Almer die goalie is was het toernooi ook een goede leerschool. Hij speelde anderhalve wedstrijd, maar verdedigde in de tweede wedstrijd van het toernooi tegen Groot-Brittannië (dat het toernooi zou winnen) de hele wedstrijd het doel: “Het was natuurlijk een moeilijke wedstrijd, maar het was wel een goede wedstrijd van ons”. Nederland pakte in die wedstrijd in de eerste periode verrassend een 3-1 voorsprong, maar verloor uiteindelijk toch met 10-5 van de Britten die daarna alle wedstrijden zouden winnen. Teleurstellend was de eerste wedstrijd tegen Spanje waarvan met 7-1 werd verloren. In die wedstrijd deelde Almer de speeltijd met de tweede goalie van het team, maar in zijn tijd vielen slechts de laatste twee goals.
In de laatste wedstrijd van het toernooi verzekerde Nederland zich van de derde plaats door met 7-1 van België te winnen.
De sfeer in het Nederlands team was bijzonder goed volgens alle drie: “We hadden een heel hechte en gezellige groep. Het contact tussen de spelers is bijzonder goed”.
Er staan nog meer buitenlandse trips op het programma. “Met het RTC hebben we nog een trainingskamp in Tsjechië en als we bij de laatste selectieronde van het nationaal U16 team zitten gaan we ook met dat team nog voor een oefenstage naar Tsjechië” zegt Kian.
Alle drie zijn ze duidelijk over hun toekomst in ijshockey. “We willen natuurlijk zo hoog mogelijk spelen, om zo veel mogelijk te bereiken” zeggen ze. Jeremy: “Ook een stage in het buitenland zou heel mooi zijn”.

Foto: v.l.n.r: Kian Dreesens, Jeremey ten Brink en Almer de Boer
Foto’s: © Annelies van der Lans