Het was een bijzonder goed weekeinde voor de teams van Flyers U17 en het Toekomstteam. Zaterdagmiddag opende U17 het weekeinde met een thuiswedstrijd tegen het team van Geleen. Voor Flyers was winnen belangrijk om een kans te blijven houden op plaatsing voor de play-offs om het Nederlands kampioenschap.
De uitwedstrijd in Geleen was destijds door Flyers met 2-4 gewonnen, maar de hekkensluiter van de eerste divisie was zaterdag niet in staat het de Flyers moeilijk te maken. In de eerste 8 minuten van de wedstrijd slaagden ze er nog in de Friezen van scoren af te houden, maar nadat Ernesto Klem de eerste treffer voor Flyers had gescoord liep Flyers al snel uit naar een 4-0 voorsprong door doelpunten van opnieuw Klem, Kian Dreesens en Pim van der Meulen.
Nadat Smoke Eaters op 4-1 was gekomen door een doelpunt van Job van de Burg was het opnieuw Ernesto Klem die met twee doelpunten de tussenstand op 6-1 bepaalde.
Matthyn Oost kwam in de eerste periode ongelukkig ten val en liep een armblessure op.
In de tweede periode was het Flyers dat de wedstrijd domineerde en korte metten maakte met de Limburgse verdediging. Gijs van Rossum, Pim van der Meulen, Kian Dreesens, Gertjan Nol, Ernesto Klem, Bram van der Kolk, opnieuw Ernesto Klem en Tom van Houten zetten een 14-1 tussenstand op het bord.


Uiteraard was de derde periode nog maar een formaliteit. Patrick de Jong scoorde nog twee maal waardoor een 16-1 eindstand op het scorebord kwam.
Flyers staat nu tweede op de ranglijst met een gelijk aantal punten als Amsterdam dat echter één wedstrijd minder speelde. De Amsterdammers verloren dit weekeinde toch wel verrassend in Den Haag dat daardoor derde op de ranglijst is met slechts twee punten achterstand op Flyers. Bovendien speelden de Hagenaars één wedstrijd minder.
Zaterdagmiddag gaat Flyers op bezoek in Tilburg. Eerder werd de thuiswedstrijd tegen Trappers gewonnen. De Brabanders zullen zich vast willen revancheren. Ze staan vier punten achter Flyers op de ranglijst, maar speelden drie wedstrijden minder.

Voor de meeste spelers van U17 was het weekeinde na de wedstrijd tegen Geleen nog niet voorbij. Ernesto Klem reisde met het BeNe liga team van UNIS Flyers naar Groningen en maar liefst zeven andere spelers (Tymo van der Duin, Gertjan Nol, Ron Woortmeijer, Patrick de Jong, Jeremy ten Brink, Kian Dreesens en Pim van der Meulen) sloten aan bij het Toekomstteam dat thuis tegen Nijmegen speelde.
Flyers startte bijzonder goed in de wedstrijd. Al na een halve minuut kwamen ze op voorsprong door een doelpunt van Bjorn de Haan op assist van Daniel Sie en verdedigster Hilde Huisman. De Nijmegenaren probeerden zich te herstellen van de snelle achterstand, maar de Heerenveense verdediging en doelman Jari Nol gaven geen krimp. In de veertiende minuut bouwde Flyers de voorsprong uit. Een straf voor Nijmegen betekende 2-0, het doelpunt werd gescoorde door Hilde Huisman met assistentie van Daniel Sie en Bjorn de Haan.
In de tweede periode bouwde Flyers al in de vijfde minuut de score uit naar 3-0. De doelpuntenmaker was Tim Hepkema die daarbij hulp kreeg van Jeremy ten Brink en Sybren Wijnia.
Vlak na dat doelpunt kreeg Jeremy ten Brink een straf voor interference, anderhalve minuut later werd ook Tim Hepkema voor high-sticks naar de strafbank gestuurd. Nijmegen profiteerde meteen van die numerieke meerderheid door 3-1 te scoren.
Een Nijmeegse straf betekende voor Flyers de kans om het gat weer te vergroten naar drie doelpunten. Patrick de Jong gaf Jeremy ten Brink het assist.
In de derde periode gaf Flyers de wedstrijd niet meer uit handen. Na vijf minuten werd een schot van de blauwe lijn van Hilde Huisman binnen getikt door Bjorn de Haan. Dezelfde speler zorgde enkele minuten later ook voor het laatste doelpunt voor Flyers waardoor met 6-1 werd gewonnen.
Een dag later kwam Flyers al weer in actie, ditmaal in en tegen Leeuwarden. Capitals heeft dit seizoen voor het eerst een team in de eerste divisie en ze doen het uitstekend. In oktober wonnen ze de eerste onderlinge wedstrijd in Thialf met 1-5.


Zondag deed opnieuw een aantal U17 junioren mee, maar ook de toekomst spelers die vaak met het BeNe liga team spelen waren toegevoegd aan de selectie net als Lars den Edel.
800 toeschouwers zagen hoe Flyers al na 6 seconden op voorsprong kwam door een doelpunt van Rick Neef die daarbij werd geassisteerd door Dennis Sikma. Vijf minuten later kwam Flyers al op 0-2 toen Tim Hepkema een voorzet van Kian Dreesens binnen tikte. Randy Hoekstra bracht Leeuwarden weer dichterbij en daarmee eindigde de eerste periode met een 1-2 tussenstand in het voordeel van Heerenveen.
Al vroeg in de tweede periode nam Flyers een voorschot op de eindzege. Al na een minuut scoorde Bjorn de Haan met assistentie van Patrick de Jong. Acht minuten voor het einde van de tweede periode werd het zelfs 1-4 toen Kenny Welles een goede combinatie met Dennis Sikma en Lars den Edel doeltreffend afrondde.
Capitals rechtte de rug in de derde periode en probeerde dichterbij te komen. Na vier minuten lukte dat: Dave van Seijen scoorde 2-4 waarbij Tobias Meijer de assist gaf.
De Flyers verdediging hield echter goed stand, maar toen Brend de Jong zes minuten voor tijd werd bestraft voor holding betekende dat een uitgelezen kans voor de thuisclub. Sietse van den Brink bracht met nog vier minuten te spelen de Capitals op 3-4 en de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug.
Drie minuten later werd de marge weer twee doelpunten door een doelpunt van Dennis Sikma. Capitals haalde met nog twee minuten te gaan de goalie naar de kant, maar resultaat leverde dat niet. Lars den Edel bepaalde met een empty net goal de eindstand op 3-6.
Bijzonder was dat alle doelpunten, ook die van Leeuwarden, werden gescoord door spelers die bij Flyers hun jeugdopleiding hebben doorlopen.
Dit weekeind staan er weer twee wedstrijden op het programma. Zaterdagavond speelt Flyers uit tegen Den Bosch en zondagavond om 18:00 uur is het team GIJS Groningen 2 de tegenstander in Thialf.

Voor de U12 en U14 teams is dit jaar meespelen in de eerste divisie van hun categorie het hoogst haalbare. U12 speelde zondag thuis tegen het team van Utrecht. In de eerste minuten van de wedstrijd deed Flyers nog mee. Utrecht kwam al na 18 seconden op voorsprong, maar twee minuten later scoorde Henri de Vreeze op assist van Jordy Post de gelijkmaker.
Daarna was het Utrecht dat de wedstrijd in handen nam. Ze scoorden drie maal waardoor de tussenstand na de eerste periode 1-4 was.
In de tweede periode liepen de Utrechters uit naar 1-7 voordat Gys Vollmann namens Flyers iets terug mocht doen. De assists bij die goal waren van Sienna Burgman en Roos Karst.
Nadat het in de derde periode 2-8 was geworden in Utrechts voordeel leverde een combinatie tussen Fabian Sybranda, Jordy Post en Henri de Vreeze de derde Friese goal op die door de eerste werd gescoord.
Utrecht wist nog drie maal het net treffen waardoor de wedstrijd eindigde in 3-11.
Dit weekeinde wacht Flyers een zwaar programma. Zaterdag staat de return in Utrecht op het programma, zondag wacht de uitwedstrijd in en tegen Den Haag.

Ook U14 leed thuis een ruime nederlaag tegen de bezoekers uit Eindhoven. Na de eerste periode stond al een onoverkoombare 0-7 tussenstand op het scorebord. U17 goalie Almer de Boer kwam in de tweede periode en dat was zeer tegen het been van de Eindhovense begeleiding. Almer de Boer heeft dispensatie van de NIJB om ook bij U14 te spelen, maar dat werd zeer door de Eindhovenaren betwijfeld zoals ze op het wedstrijdformulier lieten noteren.
Het maakte voor de uitslag niet veel uit. Ook in de tweede periode bleef Kemphanen de bovenliggende partij. Pas na de achtste treffer kon Flyers iets terug doen. Luca Kasto scoorde op assist van Dave van den Bos en Tom Speel. Ook de Eindhovenaren scoorden nog eenmaal.
In de derde periode werd goalie de Boer nog drie maal gepasseerd waardoor Eindhoven de zege met 1-12 naar zich toe trok.
Zaterdagmiddag staat de return van deze wedstrijd al weer op het programma en zondagmiddag kom Leeuwarden op bezoek in Thialf.

In de tweede divisie poule B voeren de teams van Ugly Faces en Frisian Flashguns de ranglijst aan met een groot verschil op de achtervolgers. Twee weken geleden won verdedigend kampioen al erg simpel in Leeuwarden van Warriors: 4-14. Afgelopen zondag kwamen de Leeuwarders naar Thialf om het daar op te nemen tegen Frisian Flashguns. Ook in die wedstrijd hadden ze weinig in te brengen. Via de periodestanden 4-1, 6-0 en 2-0 trokken de Heerenveeners met 12-1 aan het langste eind.
Flashguns voert de ranglijst aan met drie punten voorsprong op Ugly Faces, maar dat team speelde vier wedstrijden minder.

Frisian Bombers leed een 4-8 thuisnederlaag tegen het team van Thor Amsterdam. Een week eerder was al verloren in Den Haag tegen koploper HIJS Ongetemd en ook tegen de nummer 2 van de ranglijst konden de Friezen geen vuist maken.
In de eerste twee periodes (2-2 en 2-3) konden de Heerenveeners op eigen ijs nog goed meekomen, in de derde periode beslisten de Amsterdammers de wedstrijd met een eindstand van 4-8 in hun voordeel.

UNIS Flyers 4 boekte een knappe overwinning in de uitwedstrijd tegen Blue Mountain Cougars Hoorn. Na de eerste periode stonden de Heerenveeners op een 1-0 achterstand en hoewel Rob Hoekstra in de tweede periode de gelijkmaker scoorde nam de thuisclub toch weer de voorsprong.
In de derde periode sloeg UNIS Flyers definitief toe. Drie doelpunten van Rob Hoekstra, Niek Klasema en Sjoerd Jongema leverden een verdiende 2-4 overwinning op.

In de vijfde divisie poule B heroverden Flyers Slapsticks de koppositie die ze twee weken geleden verloren door thuis met 5-7 van Amsterdam Shinny Snipers te verliezen.
Afgelopen zondag ontmoetten ze hetzelfde team, de wedstrijd werd in Utrecht gespeeld. Slapsticks heerste in de eerste en tweede periode. Na de eerste periode stond een 0-4 voorsprong op het bord en daar werden in de tweede periode nog eens twee treffers bijgevoegd.
Amsterdam kwam in de derde periode sterk terug door vier maal te scoren, maar dichterbij kwamen ze niet.
Slapsticks staat nu weer eerste op de ranglijst en wordt gevolgd door Amsterdam dat twee punten minder heeft. Ze hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld.
Zondagavond speelt Slapsticks thuis tegen het team van Enschede.

Foto’s: © Annelies van der Lans