Ook ijshockey mag zich steeds meer verheugen op belangstelling van meisjes en vrouwen. Zo spelen bij de Heerenveense Flyers steeds meer meisjes mee in teams die vroeger alleen maar jongens kenden en heeft de club ook een vrouwen recreatie team en sinds vorig seizoen een vrouwenteam in de Nederlandse competitie.
Het nationale vrouwenteam timmert al enkele jaren duidelijk aan de weg en voor het eerst in de geschiedenis zal dit seizoen ook een U18 vrouwenteam mee doen aan een kwalificatietoernooi voor de WK dat van 30 januari tot en met 4 februari 2018 in Mexico City wordt gehouden. Namens Heerenveen nemen Luna Jongsma (13) en Esther de Jong (15) deel.

Voor dit team werden meisjes uit het hele land gevraagd voor selectietrainingen en wedstrijden. Luna: “Je wordt eerst uitgenodigd voor een selectietraining en als je daar goed genoeg bent wordt je gevraagd voor een heel weekeinde waar je prestaties goed worden beoordeeld. Daarna krijg je een mail of je bent geselecteerd en gelukkig was dat zo”.
Esther was vorig jaar al uitgenodigd voor trainingen van het nationale vrouwenteam en speelde ook al wedstrijden voor dat team. Daarmee werd ze ook geselecteerd voor de selectietrainingen van het U18 team.

Het toernooi vindt plaats in Mexico, hoe bijzonder is dat? Esther: “Ik ben al eens met het nationaal vrouwenteam naar Polen geweest, maar dit is natuurlijk heel bijzonder”. Voor Luna is het haar eerste reis buiten Europa en ook de eerste maal dat ze gaat vliegen: “Dat maakt het natuurlijk wel allemaal spannend”. Luna wordt vergezeld door haar moeder en oma, maar Esther maakt de trip zonder begeleiding.
Voor een groot deel van de kosten draaien de deelneemsters zelf op: “Ze proberen wel door crowdfunding het zo goedkoop mogelijk te maken,  maar dat is vast niet genoeg om alle kosten te betalen” volgens Esther en Luna. Esther maakt duidelijk dat je er heel wat voor over moet hebben om als ijshockeyer voor een Nederlands team te spelen: “We moeten wel meer dingen betalen, zo betalen we ook voor de trainingen elke keer 20 euro en natuurlijk zijn de reiskosten naar de trainingen in Tilburg ook voor eigen rekening”. Dat betekent ook voor de ouders van de meiden dat ze veel over moeten hebben voor de sport van hun kinderen.

Hoe kwamen ze er bij om te gaan ijshockeyen? Esther: “Mijn vader en broer deden ook aan ijshockey en mij leek het ook leuk. Ik speel voor Flyers U16 en voor het vrouwenteam”.  Wat vindt ze mooier, spelen in een team met ook jongens of met alleen maar vrouwen? “Beide is leuk, maar bij de vrouwen mag je niet checken en bij de jongens wel. Het checken vind ik heel mooi. Bij de vrouwen is dat niet toegestaan en daardoor speel je wat tactischer (omdat je je lichaam minder gebruikt), maar ook dat vind ik heel mooi.”
Luna is een dochter van oud Feenstra Flyers speler Wiebe Jongsma, maar beoefende eerst short-track. “Daar vond ik toch niet zoveel aan, en daarom zei ik dat ik liever wilde ijshockeyen. Ik ben toen via de Flyers ijshockeyscool begonnen en mocht al snel doorstromen naar een competitieteam. Ik speel nu bij Flyers U14 en het vrouwenteam. Bovendien train ik ook nog bij het Hotpucks team (vrouwenrecreatieteam).

Wat vonden de jongens in hun eigen team van de selectie voor het toernooi in Mexico? Esther lacht: “Ze vonden het hartstikke vet voor mij. Sommigen zeiden zelfs dat zij een meisje wilden worden zodat ze ook naar Mexico konden!”
Luna heeft het nog niet aan iedereen verteld: “Ik denk dat de meeste spelers in het team het nog niet weten!”
Beide meiden denken dat het vrouwenijshockey steeds groter wordt: “Je ziet bij steeds meer clubs meisjes ijshockeyen en het is natuurlijk ook een echt stoere sport.”

Wat verwachten ze tenslotte van het toernooi in Mexico? Maken ze kans tegen de andere landen: Kazakhstan, Spanje, Mexico en Turkije? Esther: “Het zal vast moeilijk worden om eerste te worden, maar laatste worden we zeker niet!”
Luna denkt wel dat de hoogte misschien een probleem wordt: “Daar hebben de speelsters van Mexico natuurlijk geen last van, maar wij moeten daar eerst aan wennen”.
Voor beide geldt natuurlijk ook dat het spelen op een dergelijk toernooi een mooie uitdaging is waaraan ook veel plezier kan worden beleefd.

Meer informatie over het U18 vrouwenteam en hoe u hen kunt steunen om de reis naar Mexico mogelijk te maken vindt u op facebook: https://www.facebook.com/U18NVT/?fref=ts

Foto: © Annelies van der Lans