Voor de eerste maal meedoen aan een in­ternationaal toernooi dat ook nog eens wordt gehouden aan de andere kant van de wereld en dan afgetekend kampioen wor­den. Dat overkwam het nationaal U18 vrouwenteam! Ook twee Flyers, aanval­sters Esther de Jong van Flyers U16 en Luna Jongsma van Flyers U14 maakten deel uit van het succesvolle team en be­leefden in Mexico de tijd van hun leven.

Hoe vonden de Heerenveensters het in Mexico en hoe was het vliegen, voor Luna was het de eerste keer dat ze in een vlieg­tuig zat. “Super” zegt Luna enthousiast “het was spannend, maar superleuk”. Esther vloog wel eerder, maar nooit zo lang: “Pfff, 12 uur in een vliegtuig is wel lang hoor” zegt ze. Mexico vonden ze beide heel erg leuk, maar wel erg anders dan Nederland. Esther: “Het is overal superdruk, veel anders dan in Nederland. Ook het verkeer is heel erg druk”. Luna vult aan: “Iedereen is wel erg vriendelijk, maar af en toe ergeren ze zich ook aan el­kaar in het verkeer, maar niet zoals in Nederland.

Van tevoren kon moeilijk worden inge­schat hoe het Nederlands team er vanaf zou brengen in deze kwalificatie voor de vrouwen WK divisie 1B. Immers, het was de eerste maal dat een Nederlands U18 team meedeed op dit niveau. Zou Kazachstan, de degradant van vorig jaar nu de grote favoriet zijn. Of gastland Mexico dat haar zinnen had gezet op promotie. Of misschien Spanje?

Met het laatste land werd in de eerste wed­strijd van het toernooi afgerekend. Na een doelpuntloze eerste periode nam Nederland in de tweede peri­ode een voorsprong, maar Spanje sloeg hard terug door twee maal te scoren. Drie mi­nuten voor tijd kwam Nederland toch weer op ge­lijke hoogte. Esther de Jong zat aan het begin van de derde periode nog een straf uit die ze vlak voor het verstrijken van de tweede periode had gekregen, maar nadat ze te­rugkwam op het ijs scoorde ze al na enkele seconden de derde treffer die later de win­nende goal bleek te zijn. Nederland won die eerste wedstrijd met 4-2.

Luna dacht echt dat Spanje favoriet was. “En we moesten natuurlijk ook wennen aan de hoogte (2200 meter). Daardoor was het een zware wedstrijd”. Esther bewees meteen haar waarde in die wedstrijd door het winnende doelpunt te scoren, luttele momen­ten nadat ze van de strafbank kwam.

In de tweede wedstrijd voor Nederland bleek tegenstandster Turkije niet opge­wassen tegen de Oranje leeuwinnen op schaatsen. Via de periodestanden 5-0, 4-1 en 3-0 werd een ruime 12-1 zege behaald.

Luna bewaart goede herinneringen aan die wedstrijd. “We speelden echt goed en had­den geen last van de hoogte meer. Er wa­ren zuurstofflessen beschikbaar, maar die hadden we niet nodig. De Turken wel!” zegt ze met een lachje. Ondanks de 12-1 zijn ze beide niet helemaal tevreden. Esther: “Ik zat niet goed in mijn vel en haalde twee straffen. Als we meer gepasst hadden was de winst groter geweest.”

In de derde wedstrijd wachtte Kazachstan dat eerder met minieme cijfers van thuis­land Mexico verloor en Turkije met nog ruimere cijfers versloeg dan Nederland. Nederland nam een 2-0 voorsprong door Dijkema en Haverkorn, maar Kazachstan kwam nog voor het einde van de eerste pe­riode terug tot 2-1. In de tweede periode hielden de teams elkaar in evenwicht nadat Kazachstan op gelijke hoogte was ge­kome­n. Maree Dijkema, vorig seizoen spe­lend voor Groningen, maar dit seizoen ac­tief voor Geleen, zorgde met twee goals in de derde periode voor een 5-2 eind­stand.

In de laatste wedstrijd wachtte dan thuis­land Mexico dat net als Nederland alle wedstrijden had gewonnen. De winnaar van die wedstrijd zou ook het toernooi winnen, dat stond wel vast.Voor die wedstrijd was er veel spanning. Niet alleen omdat er gewonnen moest worden om zicht te houden op de eerste plaats, maar ook door de houding van de Kazachstaanse speelsters. Esther: “Ze lachten ons al­tijd uit in het hotel en in de lift”. Luna: “Ook bij het ontbijt waren ze erg ver­velend, ze pakten zomaar de broodjes voor je weg”. Beide dames concluderen dan ook erg te­vreden dat die houding wel werd afgestraft door het resultaat van de wedstrijd.

De Mexicaanse vrouwen namen het initi­atief, maar het waren de Nederlandse vrou­wen die scoorden. Doelvrouw Emma Fondse kreeg maar liefst 41 doelpogingen te verwerken, bijna twee maal zo veel als de Mexicaanse goalie, maar stond geen en­kel doelpunt toe. Via de periodestanden 1-0, 1-0 en 2-0 ging de overwinning en de promotie naar het Nederlandse team.

De wedstrijd werd door veel toeschouwers bijgewoond. Esther: “Er waren ongeveer 20 supporters mee met ons team, maar aan de andere kant van het stadion zat het he­lemaal vol”. Luna: “Die van ons maakten wel veel meer lawaai!”

Ze zijn het er beide over eens dat het team veel te danken had aan goalie Emma Fondse die een heel goede wedstrijd speelde.

Het was niet alleen ijshockey, er was ook tijd om veel van Mexico Stad en de om­geving te zien. Esther: “Op de vrije dag zijn we in een heel groot voetbalstadion geweest, er kunnen ruim 10500 toe­schouwers in. Ook Michael Jackson heeft daar ooit opgetreden voor meer dan 100.000 toeschouwers”.

Luna vult aan: “Zondags zijn we nog bij oude Maya tempels geweest. Het was twee uur rijden met de bus, maar het was heel mooi. Ik heb daar ook nog wat souvenirs gekocht, doodshoofdbeeldjes en een pyra­mide op schaal”. Ook Esther was onder de indruk van de tempels. “Ik hoorde daar heel veel lawaai, vogelgeluiden. Het ble­ken vogelfluitjes te zijn waarvan ik er een paar heb gekocht”.

Dinsdag werd het team op Schiphol met bloemen verwelkomd

Hoe was het om thuis te komen. Luna: “Ik heb al veel reacties gehad van mijn team (Flyers U14). Ze vonden het allemaal heel erg leuk en feliciteerden me”. Esther speelt voor Flyers U16 en kreeg ook binnen dat team veel positieve reacties.

Ze hopen ook volgend seizoen weer deel uit te maken van het team dat dan op de WK tegenstand krijgt van teams als Frankrijk, Noorwegen, Polen, Groot Brittannië en China, hoewel Esther ook nog hoopt op een uitverkiezing voor het nationaal vrouwenteam. “In juni is er een selectiekamp in Tilburg of Eindhoven voor U18 en daar hopen we ook zeker weer bij te zitten”. Ook Luna heeft het volste ver­trouwen in een nieuwe selectie voor vol­gend seizoen en hoopt dat haar tweeling­zuster Carmen dan ook van de partij kan zijn: “Als Carmen goed haar best blijft doen zit ze er volgend jaar zeker bij!”

Het was eerst de bedoeling dat de deel­neemsters (of hun ouders) een groot ge­deelte van de reis- en verblijfskosten zelf moesten betalen. Esther en Luna: “Het is natuurlijk fantastisch daar door initia­tieven en acties van FaceOff.nl en anderen dat niet meer nodig was. Daar zijn we iedereen heel dankbaar voor”.