In de eerste divisie is de finale om het kampioenschap vorig weekeinde al begonnen. Het toekomstteam van UNIS Flyers neemt het daarin op tegen het team van GIJS Groningen. De Groningers beschikken over een ervaren team dat vorig seizoen nog actief was in de BeNe league. Daar tegenover beschikt Flyers over een team dat gemiddeld 10 jaar jonger is en is samengesteld over jonge talenten aangevuld met enkele ervaren spelers. Zahir Hup, Wesley Timmermans, Bauke Renze ten Hoeve en Joey de Jong speelden vorig seizoen nog voor de Groningers, maar zijn allemaal afkomstig uit de jeugdopleiding van Heerenveen. Ook aanvaller Bas Beeksma keerde na enkele jaren op een lager niveau te hebben gespeeld terug op het een na hoogste niveau van Nederland.
Het bestuur van Stichting Jeugd IJshockey koos aan het begin van het bestuur bewust voor een andere aanpak. Waren in andere jaren de prestaties vaak afhankelijk van het meespelen van spelers die zowel in het eerste divisieteam als in het BeNe liga team speelden, dit seizoen werd met het aantrekken van oudere ervaren spelers gezorgd voor een stabielere selectie.
Het bestuur van de Heerenveense jeugdstichting investeerde ook fors in de opleiding van het technisch kader. Zo moeten alle teamleiders en trainers een opleiding volgen voor het certificaat IJshockey trainer/coach.
Al die inspanning is niet alleen gericht op een betere opleiding van de jeugd, maar ook zeker op een betere voorbereiding op een stap naar het hoogste niveau in Nederland. Volgens Scheenstra is het bereiken van de finale dan ook pure winst: “Groningen speelt natuurlijk voor het kampioenschap, maar het bereiken van de finale betekent voor ons dat we moreel sowieso niet kunnen verliezen”.
In Groningen hebben ze het idee achter het team van Heerenveen niet helemaal begrepen. Coach Arjan Peters verklaarde tegenover RTV Noord er bang voor te zijn dan bij Flyers spelers uit het BeNe league team van Heerenveen mee zouden doen: “Die mogelijkheid hebben ze, dat mogen ze doen”. Voorzitter Jacob van Gelder wilde het wedstrijdschema aanpassen. Groningen wilde graag in Heerenveen beginnen en vervolgens de tweede wedstrijd thuis spelen. “De technische staf van Heerenveen wilde dat niet. Ik begrijp dat wel, want die jonge spelers willen in Kardinge natuurlijk niet voor lul staan als Groningen kampioen wordt”. Ook de Groningse voorzitter begrijpt het duidelijk niet, want hoe kun je voor lul staan als je moreel al gewonnen hebt?
Geen spelers uit de selectie van het BeNe league team, maar wel een speler uit de U16 selectie reisde zaterdagavond mee naar Groningen waar de eerste wedstrijd werd gespeeld. Pim van der Meulen die met UNIS Flyers U16 net kampioen was geworden speelde dit seizoen 11 wedstrijden voor het toekomstteam en was ook zaterdag van de partij. Voor jonge talentvolle spelers een geweldige ervaring om bij te wonen.
1100 toeschouwers op de tribune betekent een meer dan volgepakt en sfeervol Kardinge wat voor de jonge Heerenveen spelers natuurlijk een geweldige ervaring is, maar waar je wel eventjes van onder de indruk raakt.

Fabienne Gooijer redt, geholpen door Hilde Huisman en Joey de Jong

Groningen begon sterk aan de wedstrijd en zette het doel van doelvrouw Fabienne Gooijer meteen onder druk. In de vijfde minuut scoorde Kenneth Keijzer het eerste doelpunt en schudde Kardinge op zijn grondvesten. Het publiek was nog niet uitgejuicht toen Flyers alweer langszij kwam. Een messcherpe pass van verdedigster Hilde Huisman werd door captain Zahir Hup achter doelman Tom Korte getikt.
Flyers, op de tribune gesteund door vele meegereisde supporters, hield die stand zes minuten vast voordat het door enkele ongelukkige momenten op een 3-1 achterstand kwam. Vijf minuten voor tijd leek een Groningse straf mogelijkheden te bieden op de aansluitingstreffer, maar het was Groningen dat scoorde en op 4-1 kwam.
In de laatste minuten van het eerste speldeel werd de sfeer wat grimmiger wat uiteindelijk leidde tot een misconduct en enkele minors voor Wesley Timmermans en Groninger Joop Uchtman.
Flyers startte daardoor in de tweede periode met een numerieke meerderheid en Joey de Jong maakte daar met hulp van Zahir Hup en Björn de Haan goed gebruik van.
Beide teams kregen kansen, maar de Groningers liepen in de negende minuut van de tweede periode uit naar 5-2. Flyers scoorde binnen een minuut door Zahir Hup met assist van Joey de Jong alweer 5-3. In dezelfde minuut werd het echter alweer 6-3 toen Tim Bartels het doel wist te vinden. Drie minuten voor het einde van de tweede periode leek Groningen het duel te beslissen, maar ditmaal was het Flyers die door Zahir Hup in dezelfde minuut alweer 7-4 liet aantekenen. Voor de Groningers was het de eerste maal in dit seizoen dat ze thuis meer dan drie tegentreffers moesten incasseren.
Aan het begin van de derde periode leek nog van alles mogelijk te zijn, maar Danny Kerstholt scoorde al na een minuut de achtste Groningse treffer.
Een game penalty voor Joël van Baarsen (hij kwam uit de spelersbank toen doelvrouw Fabienne Gooijer betrokken raakte in een vechtpartij) betekende vijf minuten powerplay voor de Groningers. Die wisten dat buitenkansje goed te benutten door tweemaal te scoren waardoor ze de eerste wedstrijd met 10-4 wonnen.
De uitslag is in de play-offs echter niet belangrijk, het gaat om gewonnen wedstrijden. Zaterdagmiddag wordt in Thialf de tweede wedstrijd gespeeld. Als Flyers die wedstrijd te winnen wordt op vrijdag 23 maart in Groningen de beslissende wedstrijd gespeeld.
Kaarten voor de wedstrijd kunnen aan de kassa worden gekocht en kosten slechts € 5,00. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. De wedstrijd begint om 16:00 uur.

Kom zaterdag allemaal naar Thialf om ons toekomstteam te steunen!

Foto’s: © SvdS Fotografie