Ruim 900 toeschouwers, waaronder een groot Gronings contingent, waren afgekomen op het tweede finale duel tussen het Flyers toekomstteam en GIJS Groningen 1. Het eerste team beleefde een uiterst succesvol seizoen en leverde een prima prestatie door zich via de kwartfinale en halve finale te plaatsen voor de finale. In die series werden de teams van Geleen en Dordrecht overtuigend in een ‘clean sweep’ verslagen.
Vorige week werd in Groningen de eerste wedstrijd in de finale gespeeld en daar toonden de Gijssies zich het sterkst door met 10-4 te winnen.
Flyers was echter geenszins van plan zich daar bij neer te leggen. De Friezen, bestaand uit een mix van ervaren en jonge spelers, waren van plan het de Groningers zo moeilijk mogelijk te maken.
Al in de eerste minuten van de wedstrijd bleek dat dat niet zo gemakkelijk zou worden. De Groningers zetten meteen druk op het doel van Robby den Edel, in deze wedstrijd door coach van der Werf gekozen in plaats van doelvrouw Fabienne Gooijer.
Al in de derde minuut scoorde Danny Kerstholt voor de Groningers het eerste doelpunt. Toen Dylan Foks vier minuten later met een prima lange pass vanuit het eigen vak David Bartos bereikte werd het 0-2 en was duidelijk dat het voor Flyers een moeilijke wedstrijd zou worden.
De Heerenveeners gaven echter niet op en kwamen steeds vaker voor het doel van Tom Korte die dan ook ruim de gelegenheid kreeg te bewijzen waarom hij dit seizoen één van de pijlers onder het Gronings succes is. Joey de Jong, Björn de Haan, Zahir Hup kregen allemaal kansen, maar steeds weer toonde Korte zich het sterkst.
Aan de andere kant waren er ook kansen voor o.a. Sebastiaan Snijder en Danny Kerstholt, maar den Edel stond geen treffers meer toe.
In de tweede periode kwam Flyers sterk uit de kleedkamer. De Groningers kregen het steeds moeilijker en toen Joey de Jong in de zevende minuut de puck op de blauwe lijn veroverde ontplofte Thialf bijna toen hij oog in oog met de Korte de Groningse doelman geen schijn van kans gaf. Nog geen dertig seconden later leek vrouwen international Hilde Huisman de gelijkmaker te scoren, maar de Korte kon nog net redding brengen. De rebound werd echter binnen getikt door Björn de Haan en opnieuw explodeerden de tribunes van Thialf.

Flyers viert de gelijkmaker

Flyers ging meteen op jacht naar de voorsprong, maar een halve minuut later had doelman den Edel geen verweer op een schot vanaf de blauwe lijn door oud-Flyers Chris van der Vossen. Tot afschuw van de Flyers fans verdween het houdbaar lijkende schot in het doel waardoor Groningen weer op voorsprong kwam. Rick Neef leek daarna opnieuw de Flyers naast Groningen te kunnen brengen, maar de jonge aanvaller werd op het nippertje gestuit door Korte.
Aan de andere kant had Groningen wel succes en opnieuw leek den Edel in de fout te gaan. Een schot van Bartos werd door hem verkeerd beoordeeld waardoor Groningen opnieuw een voorsprong van twee punten nam.
Een straf voor Snijder van Groningen leek Flyers de gelegenheid te geven opnieuw dichterbij te komen. De Groningers wisten echter de Friese aanvallen onschadelijk te maken en toen Snijder van de strafbank kwam kreeg hij opeens de puck toegespeeld en kon alleen op het doel van den Edel afgaan. De Friese goalie revancheerde zich op een geweldige manier door met een formidabele redding de doelpoging van de sterke Groningse aanvaller onschadelijk te maken. Even later scoorde Jasper Huizinga echter wel waardoor Groningen met een 2-5 voorsprong kon gaan rusten.
In de derde periode probeerde Flyers, gehandicapt doordat Zahir Hup geblesseerd aan de kant bleef, dichterbij te komen. De Groningse defensie, gemiddeld 10 jaar ouder en 10 kg zwaarder dan de Heerenveense aanvallers, wisten echter alle pogingen onschadelijk te maken.
Tien minuten voor tijd scoorde Sebastiaan Snijder het zesde Groningse doelpunt en werd duidelijk dat een nieuwe Friese inhaalrace geen succes zou hebben. Joey de Jong scoorde nog wel zijn tweede doelpunt voor Flyers en bracht daarmee de stand op 3-6. In de laatste vijf minuten was de koek op voor Flyers. Kenneth Keijzer, Dion Kunst en Sebastiaan Snijder brachten een geflatteerde, maar verdiende 3-9 overwinning op het scorebord. Groningen veroverde daarmee de titel in de eerste divisie zonder ook maar één duel te hebben verloren. Daarmee leveren ze een prestatie van formaat. Uit handen van competitieleider Sonja van Heteren van de NIJB ontvingen ze de beker voor het kampioenschap.
Flyers toekomstteam kreeg de zilveren herinneringsmedailles en mogen tevreden terugkijken op een schitterend seizoen.

Foto’s: © Annelies van der Lans