Afgelopen weekeinde was Thialf het toneel van het Girls Only Hockey Weekend. Dit toernooi dat de afgelopen zes jaren altijd werd gehouden in het Belgische Maaseik moest na sluiting van die baan op zoek naar een nieuwe locatie.
In samenwerking met de Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen werd Thialf  dat dit seizoen vroeg de deuren opende voor ijshockey de nieuwe locatie van het evenement.
Het trok ook de belangstelling van de pers. In de Leeuwarder Courant van afgelopen maandag stond het volgende artikel. De foto bij dit artikel is van Simon Bleeker.

Thialf voor even een vrouwenbolwerk ijshockey

Bitches on Ice, Puck Diva’s, Chicks with Sticks. Even vervaarlijk klinkende als met een knipoog verzonnen teamnamen. Thialf beleefde een ‘Girls Only Weekend’.

IJshockey is in ons land vooral een mannensport. Een sport waar stoer zijn, incasseren en uitdelen en mentaliteit hoofdingrediënten zijn. Het was daarom even wennen, de aankleding van de ijshockeyhal en kantine in Thialf.

Dit weekeinde was alles namelijk even anders. Spandoeken verwezen naar bijvoorbeeld Mythe Martens, die zo vertelde het dundoek al op meer dan honderd interlands staat. En honderden knalroze ballonnen sierden het ijshockeystadion. Niemand kon om het thema heen: Girls Only.

Het was alweer de achtste editie van het in Geleen geboren ijshockeykindje van moeder en dochter Marlies en Jenny Goessens. Twee jaar was ijshal Glanerbrook gastheer van het meiden-ijshockeyevenement. Daarna werd het net over de grens in België gelegen Maaseik de thuishaven.

Promotie vrouwenijshockey

Na sluiting van die baan kwam Thialf in beeld, vertelt Mandy Gooijer. Als mede-organisator van het Girls Only Hockey Weekend zag ze haar kans schoon om het noorden van Nederland kennis te laten maken met het evenement dat tot doel heeft het vrouwen- en meisjesijshockey te promoten.

Gooijer: ,,In juni hoorden we pas dat Maaseik ons toernooi niet meer kon huisvesten. We hebben eerst nog hallen in het zuiden benaderd, maar niemand had in dit weekeinde nog ruimte voor ons tweedaagse toernooi.’’

Omdat in Thialf vorige week al het toernooi om de Thialf Icehockey Cup gespeeld werd en er dus al ijs in de hal lag, schakelde Gooijer razendsnel richting Lenneart Scheenstra, de voorzitter van UNIS Flyers Jeugd- en Recreatiehockey. ,,Binnen twee dagen hadden we groen licht’’, aldus Gooijer.

En zo stond Thialf zaterdag en zondag opeens in een roze gloed. Bijna 130 ijshockeysters uit Nederland, Belgie en Duitsland hadden vooral plezier het hoogst in het vaandel. ,,We zijn een mixed-toernooi, met speelsters tussen de 9 en 46 jaar van alle niveaus. Ik deel de teams zo eerlijk mogelijk in, zodat we een spannend toernooiverloop krijgen. En dat is wonderwel gelukt’’, zegt Gooijer met een glimlach.

Individuele prijs

Hoewel het sportieve gedeelte zich beperkte tot de eer, was er nog wel een prestigieuze individuele prijs te winnen. De Ilse Robben talent-award, vernoemd naar oud-speelster en internationaal scheidsrechter Ilse Robben. De eer viel deze eerste Friese editie te beurt aan de dertienjarige Roos Karst. Een persoonlijk hoogtepunt voor het talent uit Tjalleberd.

Het echte hoogtepunt was eigenlijk het hele weekeinde. IJshockeyen met alleen maar meiden – heel veel vooral jeugdige deelneemsters spelen immers in jongensteams – was een verademing. Maar ook het met z’n zestigen slapen (Gooijer: ,,Of wakker blijven.’’) in de sporthal van korfbalclub Blauw Wit. ,,Het is een soort familie-reünie gevoel. Maar vrouwenhockey promoten blijft bij dit toernooi het hoofddoel’’, aldus Gooijer.