De teams van de Heerenveense jeugd- en recreatie stichting beleefden een prima weekeinde. Als eerste was daar natuurlijk het succes van het U16 combinatieteam dat dit seizoen door Heerenveen en Leeuwarden is ingeschreven in de competitie.

In de bekercompetitie won Flyers/Capitals alle wedstrijden in poule Ben daardoor kwamen ze in de finale, die net als andere jaren werd gespeeld in Tilburg, uit tegen het team van Red Eagles Den Bosch, dat in poule A ongeslagen bovenaan eindigde. De finale tussen Flyers/Capitals en Den Bosch kreeg helemaal een Fries tintje omdat de Bossche coach Mark Schra afkomstig is uit Heerenveen en daar de jeugdopleiding doorliep.
Voor 324 toeschouwers opende Red Eagles al in de derde minuut de score en ontspon zich een spannende en boeiende wedstrijd. Tien minuten later kwam Flyers op gelijke hoogte door een doelpunt van Frits Doop die door de Bossche verdediging soleerde.
Drie minuten later werd dezelfde speler naar de strafbank gestuurd voor een interference overtreding en was het Den Bosch dat profiteerde van de powerplay. Lang duurde de Bossche vreugde echter niet, want al na een minuut bracht Tristan Houben met hulp van Tim Schaasberg en Dave van den Bos Flyers/Capitals weer langszij.
De Friezen werden sterker en wisten voor het einde van de periode de voorsprong te nemen. Daarbij werden ze geholpen door een Bossche straf, Dave van den Bos profiteerde waardoor Flyers/Capitals met een 3-2 voorsprong de kleedkamer kon opzoeken.
In het begin van de tweede periode werd Tim Schaasberg wegens boarding voor twee minuten naar de strafbank gestuurd en bovendien kreeg hij voor dezelfde overtreding ook nog eens een 10 minuten straf. Flyers/Capitals overleefde de straf, maar toen Dave van den Bos ook nog een straf kreeg voor crosschecking profiteerde Den Bosch door weer gelijk te komen.
Flyers/Capitals liet het er niet bij zitten en al elf seconden later kwamen ze weer op voorsprong door Lennart Vosmer die een combinatie met Jorrit Koperdraad en Tom Speel verzilverde waardoor Flyers/Capitals ook de tweede periode met een voorsprong afsloot.
Den Bosch kwam in het laatste speldeel goed uit de kleedkamer, al na twee minuten was de stand weer gelijk en dreigde het voor Flyers/Capitals nog een zware laatste speldeel te worden.
Vijf minuten later kwamen ze echter weer op voorsprong door Lennart Vosmer die dit keer werd geholpen door Tristan Houben en Dave van den Bos. Negen minuten voor tijd viel echter de beslissing. Eerst scoorde Tristan Houben de 6-4 en zes seconden later werd het al 7-4 door Tim Schaasberg. Tim Schaasberg kreeg na dat doelpunt wegens onsportief gedrag een twee minuten straf en coach Mark Schra van Den Bosch vroeg een time-out aan in een uiterste poging zijn team nog scherp te krijgen. Het lukte Eagles echter niet nog gevaarlijk te worden, in de laatste minuut werd het zelfs nog 8-4 door Tim Schaasberg. De assists bij dat doelpunt kwamen van Frits Doop en Tristan Houben.
Na het laatste fluitsignaal vierde Flyers/Capitals feest op het ijs en mocht de nationale beker in ontvangst nemen.

Het eerste divisie team van Heerenveen beleefde ook een succesvol weekeinde. De Heerenveeners haalden vorig seizoen de finale en lijken ook dit seizoen weer op weg naar een belangrijke rol in de competitie. Vrijdagavond gingen ze op bezoek in Zoetermeer en zondagmiddag kwam koploper Dordrecht op bezoek in Heerenveen. Winst in beide wedstrijden zou Flyers dicht bij de koppositie brengen.
In Zoetermeer had Flyers in de eerste periode de nodige moeite met Panters. De thuisploeg nam in de vierde minuut een voorsprong die lang op het bord bleef staan. Het duurde tot de vijftiende minuut voordat Kian Dreesens met een assist van Jari Hiemstra de gelijkmaker aantekende. Lang kon voordeel van Zoetermeer. Met die stand werd ook de rust bereikt.
Aan het begin van de tweede periode kreeg Joey de Jong een straf voor roughing en dat leek voor Zoeteremeer de kans om de voorsprong uit te breiden. Het werd echter 2-2 toen captain Zahir Hup een pass van Jari Hiemstra omzette in een doelpunt.
Flyers werd sterker en Lars Oord was in de tiende minuut van de tweede periode de maker van het derde doelpunt voor de Friezen. Het assist kwam van de stick van Bjorn de Haan. Vijf minuten later viel de beslissing van het duel toen Joël van Baarsen twee maal scoorde binnen een minuut. Bij het tweede doelpunt was Bjorn de Haan opnieuw betrokken met een assist.
Met een ruime 5-2 voorsprong ging Flyers rusten en in de derde periode werd het karwei definitief geklaard. Al in de derde minuut scoorde Tom van Houten op aangeven van Joey de Jong en Zahir Hup de zesde Friese treffer en twee minuten voor tijd benutte Bjorn de Haan een powerplay situatie waardoor Flyers met een 7-2 overwinning huiswaarts keerde.
Zondagavond kwam koploper Dordrecht Lions op bezoek. Dordrecht kende een goede start van het seizoen. In zeven wedstrijden behaalden ze bij de volle winst, alleen in de uitwedstrijd tegen Eindhoven hadden ze een verlenging nodig om de winst binnen te halen. Afgelopen week verliet topverdediger Luke Zwartbol het team echter, hij kreeg een aanbieding van BeNe liga club Nijmegen. Dat had onmiddellijk effect op de prestaties van de koploper. Zaterdag leden ze thuis het eerste verlies tegen het veel lager geplaatste Leeuwarden dat in overtime wist te winnen. Dordrecht nam in die wedstrijd wel een hele snelle voorsprong, maar verder kwamen ze niet. Leeuwarden kwam in de tweede periode langszij en in de rest van de wedstrijd wisten beide teams niet te scoren. In de verlenging pakte Leeuwarden al na 22 seconden de verrassende winst door een doelpunt van oud-Flyer Pim van der Meulen.
Het was duidelijk dat Dordrecht zondagavond niet weer wilde verliezen en het team begon dan ook sterk aan de wedstrijd. Het was echter Flyers dat al snel de wedstrijd naar zich toe trok en door Joey de Jong twee maal wist te scoren. In de zesde minuut rondde hij een pass van captain Zahir Hup doeltreffend af. Nog geen drie minuten later soleerde Bjorn de Haan door de Dordtse defensie en zijn voorzet werd door Joey de Jong knap ingetikt. In dezelfde minuut kwam Dordrecht echter weer dichterbij door een doelpunt van Jasper Busink. Anderhalve minuut later was het gat echter al weer twee punten. Een straf voor Dordrecht werd door Brend de Jong benut om op assist van Bjorn de Haan en Zahir Hup 3-1 te scoren. Dordrecht wist echter van geen wijken en twee minuten voor het einde van de eerste periode scoorde Carsten Mijnders 3-2 wat ook de tussenstand werd.

Foto: Annelies van der Lans

In de tweede periode werd het spel wat rommeliger. Flyers leek te scoren, maar er kwam geen doelpunt op het scorebord. Floris Nelemans werd wegens een overtreding op Zahir Hup bestraft met een twee minuten straf voor crosschecking. Op het zelfde moment kreeg hij ook nog eens 5 minuten en een game penalty voor roughing waardoor hij de kleedkamer kon gaan opzoeken.
Flyers kreeg daarmee zeven minuten powerplay, maar wist slechts één keer te scoren. Het was Zahir Hup die op aangeven van Brend de Jong en Joey de Jong het vierde doelpunt voor Flyers kon scoren.
Vijf minuten later kwam Dordrecht weer helemaal terug in de wedstrijd door binnen één minuut twee maal te scoren waardoor de stand weer in evenwicht was. Een nieuwe straf voor Dordrecht leverde Flyers echter weer een kans op die door Zahir Hup werd benut op aangeven van Joey de Jong en Jeremy ten Brink waardoor opnieuw met een voorsprong de kleedkamer kon worden opgezocht.
Dordrecht kwam in de derde periode toch weer langszij en Flyers moest nog even vol aan de bak om de punten thuis te houden. Met nog zeven minuten te gaan scoorde Zahir Hup zijn derde goal waardoor Flyers weer met 6-5 aan de leiding kwam. Een minuut later stelde Hup verdedigster Hilde Huisman die opnieuw een prima wedstrijd speelde in staat om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Huisman aarzelde niet en liet doelman Stern kansloos.
Door de overwinningen in het weekeinde is Flyers nu opgeklommen naar de derde plaats met twee punten achterstand op de teams van Dordrecht en Den Haag. Die beide teams hebben echter een wedstrijd meer gespeeld. Tilburg Trappers staat in punten gelijk met Flyers, maar speelden ook een wedstrijd meer.
Zaterdagmiddag om 16:30 uur speelt Flyers opnieuw thuis, ditmaal tegen hekkensluiter Amsterdam. Deze wedstrijd is gratis toegankelijk.

Flyers U12 sloot de bekercompetitie dit seizoen af op een vierde plaats en komt daardoor uit in de eerste divisie U12. Afgelopen zondag reisden ze voor het eerste competitieduel naar Leiden om het daar op te nemen tegen Lions. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd waarin Flyers via de periode standen 4-7, 2-5 en 4-6 met 10-18 aan het langste eind trok.
Tim de Jong zette Flyers al na 13 seconden op 0-1, maar Leiden nam nog in de eerste minuut de leiding met 2-1. Lang duurde de Leidse voorsprong niet, want al na twee minuten stond Flyers weer voor door doelpunten van Niek Strijkers en Silvar Wierdsma. Nadat Leiden de stand in evenwicht had gebracht was het Tim de Jong die Flyers andermaal op voorsprong zette. Nog een keer kwam Lions langszij, maar daarna waren het Silvar Wierdsma, Niek Strijkers en Tim de Jong die Flyers op afstand zetten van de thuisclub. De 4-7 stand was ook de ruststand na de eerste periode.
In de tweede periode voerden Niek Strijkers en Lasse Reinders de score op naar 4-9 voordat Leiden weer iets terug kon doen. Silvar Wierdsma, Lasse Reinders en Niek Strijkers zorgden voor een 6-12 tussenstand.
In de derde periode was de wedstrijd al gespeeld. Lasse Reinders (3x), Emma Tinga, Jesper Geertsma en Senne van der Vlugt zorgden er voor dat Flyers met een 10-18 eindstand de wedstrijd afsloot.

In de tweede divisie kwamen beide Heerenveense teams in actie. Ugly Faces ontving zaterdagmiddag in eigen huis het team van Cool Mokum Amsterdam. De Amsterdammers namen in de eerste periode met 1-2 de leiding, het enige Heerenveense doelpunt werd gescoord door Rob Hoekstra.
In de tweede periode vergrootte Amsterdam de score naar 1-3, maar Johan van Dijk en Bennie Arends zorgden voor een gelijke stand. Nadat Amsterdam weer op voorsprong kwam zorgden Tommy Speel (2x) en Edwin Neef voor een 6-4 voorsprong na de tweede periode.
In het begin van de derde periode kwam Amsterdam weer dichterbij, maar een halve minuut later zorgde Hans de Gruijter voor 7-5 wat ook de eindstand werd.
Een dag later reisde Frisian Flashguns naar Amsterdam om daar tegen HCA Amsterdam te spelen. Nadat Amsterdam op voorsprong was gekomen zorgde Daan Jochemsen voor de gelijkmaker. Amsterdam scoorde echter nog twee maal waardoor de eerste periode werd afgesloten met een 3-1 stand.
De 410 toeschouwers zagen hoe Flashguns in de tweede periode de wedstrijd compleet lieten kantelen. Eerst zorgden Jacco Borger en Ryan Almond voor een gelijke stand, daarna scoorde Sander Dijkstra een hattrick waardoor Flashguns met een 3-6 voorsprong de tweede periode beëindigden.
Ook in de derde periode was Flashguns oppermachtig. Johannes van der Schaar, Sander Dijkstra, Inne Yntema en Martijn de With zorgden voor een 3-10 voorsprong. Drie minuten voor tijd werd het nog 4-10 door een doelpunt voor Amsterdam.
Op de ranglijst neemt Frisian Flashguns nu de derde plaats in, Ugly Faces staat op de zesde plaats met een punt achterstand op de plaatsgenoot. Ze speelden echter wel een wedstrijd meer.

Slapsticks Flyers kon het thuis niet bolwerken tegen het Groningse GIJS Black Spirits. Slapsticks wist door doelpunten van Anne Tijsma en Erwin Idzenga in de eerste periode nog wel een 0-2 achterstand ongedaan te maken, maar GIJS sloot de eerste periode af met een 2-3 voorsprong.
De Groningers liepen in de tweede periode uit naar 2-6 voordat Henk van Olphen voor Slapsticks iets terug kon doen. Jurriaan Vlieger zorgde voor 4-6, maar ook Groningen scoorde in de tweede periode nog een maal.
In de derde periode liep Groningen verder uit naar 4-12 voordat Klaas Meijer, Erwin Idzenga en Henk van Olphen in de laatste vijf minuten de score nog een draaglijker aanzien konden geven.

Ook dit weekeinde komen weer verschillende teams uit in de competitie. Voor een overzicht van thuis en uitwedstrijden kunt u terecht op www.heerenveenflyers.frl.

Copyright: © GvdM – Heerenveen Flyers