Nog minstens een maand moeten de teams van Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen het zonder ijshockeyhal stellen, maar ondertussen is het bestuur van de club hard bezig alternatieven te vinden. Voorzitter Lenneart Scheenstra: “Om onze problemen in de maand januari op te lossen blijft een tijdelijke ijsbaan in Heerenveen onmisbaar. Ik heb hier ook de burgemeester, wethouder en Thialf op aangesproken. Wij zijn buiten onze schuld in grote problemen gekomen en verwachten van die partijen dat ze hun toezeggingen om ons op alle mogelijke manieren te steunen ook daadwerkelijk nakomen.”
De club is zelf bezig om buiten Heerenveen oplossingen te zoeken, maar ook dat blijkt niet gemakkelijk. Scheenstra: “Het is niet eenvoudig om ergens anders ijs te huren. Buiten de kosten die flink kunnen oplopen (reiskosten, ijshuur etc) is het moeilijk ergens anders nog ‘vrij’ ijs te vinden. Zo heeft de Leeuwarder ijshockeyhal maar ruimte voor drie of vier wedstrijden. Zonder een tijdelijke oplossing in Heerenveen (in of buiten Thialf) voorzien we voor januari een moeilijke situatie. Ook van onze leden wordt uiteraard veel flexibiliteit gevraagd.”

De tweede finale wedstrijd van vorig seizoen werd nog gewoon in Thialf gespeeld

Inmiddels heeft de club ook hulp aangeboden gekregen vanuit Groningen. Voor zaterdag stond in Heerenveen de eerste divisie wedstrijd tussen UNIS Flyers en GIJS Groningen gepland, maar deze wordt nu gespeeld in Groningen. Scheenstra: “De Groningers hebben onze alle hulp toegezegd. Zij nemen de ijshuur, wedstrijdofficials, stewards, DJ etc. voor hun rekening. De normale toegangsprijs in Kardinge is verlaagd van € 7,50 naar € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor jeugd. De opbrengst van de wedstrijd (na aftrek van de kosten) wordt gedeeld door beide clubs”.

Het wordt ongetwijfeld een interessante wedstrijd tussen beide teams die vorig jaar nog tegen elkaar uitkwamen in de finale om het kampioenschap in de eerste divisie.
GIJS Groningen heeft na een iets mindere periode weer de koppositie gepakt en heeft 30 punten uit 13 wedstrijden. UNIS Flyers staat op de zesde plaats op de ranglijst met 23 punten, maar heeft slechts 10 wedstrijden gespeeld. Voor Groningen is het dus zaak de wedstrijd te winnen om zich Flyers van het lijf te houden. Flyers zal daarentegen ongetwijfeld drie punten ‘thuis’ willen houden om de ‘virtuele’ hoge positie op de ranglijst te behouden. Het zou voor de Friezen een uitstekende manier zijn om de ellende van de afgelopen weken een beetje te vergeten.
De Groninger thuiswedstrijd werd dit jaar al op 13 oktober gespeeld. In die wedstrijd nam Flyers twee maal een voorsprong, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd wist GIJS toch nog te winnen.

In de uitwedstrijd op 13 oktober 2018 nam Flyers tot twee maal toe een voorsprong

De wedstrijd begint zaterdag om 17:15 uur in Groningen en staat onder leiding van scheidsrechter Brian Bakker uit Heerenveen die wordt geassisteerd door Jeffrey van der Meulen (ook uit Heerenveen) en Gert-Jan Zigterman uit Groningen.
Voor de Flyers fans die geen plaatsje kunnen vinden in Leeuwarden waar tegelijkertijd de halve bekerfinale tussen het eerste team van UNIS Flyers en Nijmegen wordt gespeeld een mooie gelegenheid om in Groningen de onvervalste ijshockeyderby tussen Heerenveen en Groningen bij te wonen.

Foto’s: Stefan van der Spek