Het Toekomst team van Heerenveen speelde opnieuw een thuiswedstrijd in Alkmaar. Ditmaal was het team van Den Haag de tegenstander. De Hagenaars stonden voor de wedstrijd nog zes punten voor op Flyers en dus was het zaak de overwinning ‘thuis’ te houden.
U18 international en captain van het nationale U18 vrouwenteam Esther de Jong maakte in deze wedstrijd haar debuut in de eerste divisie.
In de eerste periode bleek het geen gemakkelijke klus te zullen worden. Kansen aan beide kanten, maar zowel aan Haagse als aan Heerenveense kant bleef de verdediging overeind. In de negende minuut opende Flyers de score. Het was Zahir Hup die met hulp van Joey de Jong en Frits Doop de 1‑0 liet aantekenen. Drie minuten later was de stand alweer gelijk door een goal van Guido Vols. In de laatste acht minuten van de eerste periode werd niet meer gescoord waardoor de teams gingen rusten met een 1-1 tussenstand.
De tweede periode leek te zullen eindigen zonder doelpunten. Beide teams slaagden er niet in de goalie van de tegenstander te verrassen. Twee minuten voor tijd wist Zahir Hup de Haagse doelvrouw Eline Gabriele te passeren die net als vervanger van Groenheijde haar plaats in het doel had ingenomen.
In de vijfde minuut van de derde periode leek Flyers de wedstrijd te beslissen toen Tobias Meijer de derde Friese goal wist te scoren.
Drie minuten later kreeg Flyers een mogelijkheid de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Aan Haagse kant kreeg Kevin Bik 2 minuten voor een crosscheck overtreding waardoor Flyers twee minuten met een man meer mocht spelen. Het was echter Den Haag dat scoorde. Dani van Schilt passeerde doelman den Edel.
Negen minuten voor tijd kwamen de Hagenaars zelfs langszij en moest Flyers nog alle zeilen bijzetten een gelijkspel uit het vuur te slepen. Twee minuten voor tijd namen ze nog een time-out, maar ze slaagden er niet meer in nog de volle winst te pakken.
In overtime wisten beide teams niet te scoren waardoor penalty-shots de beslissing moesten brengen. Flyers toonde zich daarin het best, het was Bjorn de Haan die de beslissende goal wist te scoren.
Door dit resultaat heeft Flyers nog altijd zicht op de vierde plaats die nu wordt ingenomen door Den Haag.
Dit weekeinde gaat de ijshockeyhal van Thialf die sinds 6 december was gesloten weer open, maar voor Flyers staan twee uitwedstrijden op het programma. Zaterdag speelt het team in Dordrecht tegen het op de tweede plaats staande Dordrecht Lions. Een avond later staat in Tilburg de uitwedstrijd tegen Trappers op het programma.

Foto’s: Annelies van der Lans

Vierde divisie

Beide Heerenveense teams kwamen zondag in actie. UNIS Flyers 4 reisde naar Den Haag voor de wedstrijd tegen HIJS Hokij Den Haag Herons, terwijl Frisian Bombers in Leeuwarden de ‘thuis’ wedstrijd tegen Blue Mountain Cougars Hoorn speelde.
Flyers had het in de eerste periode moeilijk tegen het op de vierde plaats staande Herons. Straffen aan Friese kant leverden de Hagenaars twee powerplay doelpunten op waardoor de eerste periode met een 2-0 stand werd afgesloten.
In de tweede periode pakte Flyers de zaken energiek aan en door doelpunten van Niels Visser en Jordi Kouwenhoven was de stand na 13 minuten weer in evenwicht. Binnen een minuut pakte Den Haag alweer de leiding, maar door doelpunten van Niek Klasema en Rob Hoekstra was de tussenstand na de tweede periode 3-5 in het voordeel van Flyers.
In de slotperiode hield Flyer stand ondanks aandringen van Herons. De Hagenaars scoorden nog eenmaal, vlak voor tijd, waardoor Flyers met een 4-5 stand de volle winst pakte.

Foto’s: HaSon Fotografie

Frisian Bombers had het ‘thuis’ in Leeuwarden tegen Hoorn een stuk gemakkelijker hoewel de stand na de eerste periode dat niet deed vermoeden. De eerste periode leek te zullen eindigen met een 0-0 stand, maar zes seconden voor tijd wist Bas Beeksma de Heerenveeners op 1-0 te brengen.
In de tweede periode bleek de Hoornse tegenstand gebroken. Via Mike van Ommen en Michel Menninga liep Bombers uit naar 3-0 voordat Hoorn iets terug kon doen. Rene Drost en Bas Beeksma tilden de score in de laatste twee minuten voor tijd naar 5-1.
In de slotperiode bleven doelpunten lange tijd uit, maar vijf minuten voor tijd werd het 6-1 toen Frederik Goethals scoorde op aangeven van Randy van den Heuvel. Drie minuten later werd een goede pass van Bas Beeksma verzilverd door Klaas Jissink. Een minuut voor tijd sputterde Hoorn nog even tegen, maar 20 seconden voor het einde van de wedstrijd bepaalde Ronald de Boer de eindstand op 8-2.

UNIS Flyers 4 gaat nu op kop in poule B van de vierde divisie. Ze worden op twee punten gevolgd door Frisian Bombers dat daar wel een wedstrijd minder voor nodig had.

Slapsticks

Als je tien doelpunten scoort win je meestal wel een ijshockeywedstrijd. In de vijfde divisie van het Nederlands ijshockey gelden echter andere wetten.
Blue Mountain Cougars Hoorn kwam zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Slapsticks Flyers Heerenveen ook nog na drie minuten al op een 2-0 voorsprong, maar het bleek niet genoeg. Al na de eerste periode hadden de Friezen door doelpunten van Ben Timmermans, Erwin Idzenga (3x), Gerrit Wagenaar (2x) en Lenneart Scheenstra stevig in handen omdat Hoorn daar slechts twee treffers tegenoverstelde.
In de tweede periode wist Slapsticks nog een doelpunt meer te scoren dan in het eerste speldeel, terwijl Hoorn slechts driemaal scoorde. Ben Timmermans, Joris Nogarede, Erwin Idzenga (2x), Anne Tijsma, Remco de Jonge en Andre van Drogen (2x) verzorgden de Friese productie.
Het laatste speldeel was een kopie van het tweede. Ook hierin scoorde de thuisploeg driemaal terwijl Slapsticks achtmaal succesvol was door doelpunten van Gerrit Wagenaar, Lenneart Scheenstra (2x), Carel ten Brink en Remco de Jonge (4x) waardoor Slapsticks de wedstrijd met 10-23 de wedstrijd won.