IJsbaan de Westfries in Hoorn was zaterdagmiddag het decor voor de ‘derby van de Afsluitdijk’, Blue Mountain Cougars Hoorn tegen de UNIS Flyers 4. Traditioneel een lastige uitwedstrijd voor de Friezen. Deze keer extra lastig: Jordi Kouwenhoven en Mark en Niek Klasema ontbraken op het wedstrijdformulier, waardoor UNIS Flyers 4 aantrad met twee lijnen. De ploeg – dit weekend weer gecoached door Sijtze de Haan – wist uiteindelijk een zakelijke overwinning uit het vuur te slepen met een soort catenaccio-ijshockey: 0-3 (0-1, 0-1, 0-1). De Haan: ‘Lelijke overwinning, maar lelijke overwinningen zijn altijd op karakter.’

Door de kleine line-up en een gebrek aan ijstijd vanwege de perikelen met Thialf besloten UNIS Flyers 4 compact te spelen, zo min mogelijk energie te verspillen aan de forecheck en te wachten op fouten van de tegenstander. De eerste fout van Hoorn, halverwege de eerste periode, werd direct afgestraft. Jaap Schreuder blokte tijdens de eerste penalty kill van de middag een schot van de blauwe lijn en had een vrije doortocht naar het doel. Even leek hij de puck te verliezen, maar vanuit een lastige hoek schoot hij shorthanded keurig raak: 0-1.

Het spelbeeld bleef hetzelfde: UNIS Flyers 4 leunde rustig achterover en wachtte op de countermogelijkheden. Hoorn domineerde de wedstrijd qua puckbezit, maar bleek niet bij machte om de solide defensieve Flyers-eenheid uitelkaar te spelen. De spaarzame keren dat de thuisploeg wel een grote kans wist te creëren, stond de wederom uitstekend keepende Marcel Dijkstra in de weg. Uiteindelijk hield ‘Chubby’ voor de eerste keer dit seizoen de nul en groeide hij uit tot man van de wedstrijd.

Ondanks het optische overwicht van de Cougars was het Rob Hoekstra die halverwege de wedstrijd de marge verdubbelde met een fraaie solo. Waar iedereen zich voorbereidde op een stormloop in de derde periode, gooiden de Flyers de wedstrijd verrassend snel in het slot. Na een halve minuut in het slotstuk ontstond er een 2-op-1 mogelijkheid voor Niels Visser en Sten Bouten, waarbij eerstgenoemde na een fraaie ‘give and go’ de puck alleen nog maar hoefde binnen te tikken: 0-3. Hierna trok Hoorn alle registers open om nog wat te forceren, maar de Flyers bleven bij de les, hielden het simpel, en trokken zo de zege over de streep. Door deze zege keert UNIS Flyers 4 met een lekker gevoel terug naar Thialf, waar vanaf maandag weer getraind gaat worden. Ook geeft de overwinning een lekker gevoel voor de Heerenveense derby van aankomende zaterdag, om 19:00 tegen de Bombers. Een dag later komt hekkensluiter Zoetermeer Storks (17:30) op bezoek.