Voor Unis Flyers U14 stonden er afgelopen weekend maar liefst twee wedstrijden op het programma. Zaterdag moest men het in Zoetermeer tegen de plaatselijke Panters opnemen en zondag kwam Capitals Leeuwarden op bezoek in Thialf. 

Tegen Zoetermeer Panters boekten de Flyers een zakelijke 4-0 overwinning. De afgelopen weken lijken de Flyers patent te hebben op vroege openingsgoals. Zo ook nu weer. Al na 1:46 minuten schoot Roel Regts de puck, met assists van Sebas Bruin en Patrick Meijer, in het net achter de goalie van Zoetermeer. Hoewel de Panters best tot veel schietkansen kwamen, was het iedere keer goalie Arwen ten Cate die deze schoten onschadelijk maakte. In de 13e minuut was het opnieuw de lijn met Roel, Sebas en Patrick die doeltreffend was. Ditmaal was het Patrick die scoorde en de voorsprong uitbouwde. Met een voorsprong van 2-0 werd de kleedkamer opgezocht, in verband met een dweilpauze tussen de eerste en tweede periode. Ook in de 2e periode kwamen de Flyers prima uit de startblokken. Het was Nick van den Bos die een prachtige solo afronde en de 3-0 op het scorebord zette.

Hoewel er in de 2e periode niet meer gescoord werd, waren de jeugdige Flyers met prima passing en positiespel duidelijk de bovenliggende partij ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Dit was ook het spelbeeld in de 3e periode. Als de Panters er eens gevaarlijk uitkwamen waren het de defensie en Arwen die prima hun mannetje stonden. In de 56e minuut maakte Carmen Jongsma op aangeven van Sienna Burgman een einde aan alle illusies van Zoetermeer. Door deze 4-0 overwinning nam Unis Flyers U14 de koppositie in de 1e divisie over van Tilburg Trappers. 

Een dag later was om 17:30 uur de face-off tegen de Capitals. Een team wat we goed kennen, omdat we vanwege de sluiting van Thialf, de afgelopen 2 maanden 1x per week met hen mochten mee trainen. Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd. Hoewel de Capitals de eerste minuten de bovenliggende partij waren wist Gijs Vollmann, na een mooie assist van Luna Jongsma, in de 6e minuut de score voor de Flyers te openen. 5 minuten later was het opnieuw Gijs die het net wist te vinden en zette de Flyers op een 2-0 voorsprong. Het leek vervolgens alsof de Flyers dachten dat het een gemakkelijke wedstrijd zou worden. De Flyers speelden niet het gedisciplineerde positiespel dat we de afgelopen weken van hun gewend waren. Het duurde dan ook niet lang tot Joël Muizer van de Capitals knap afronde en de prima keepende goalie Thijs Bijlsma verschalkte: 2-1! Deze goal gaf de Capitals nog meer vertrouwen en energie. In de 17e minuut was het Joppe Verboom die de puck het doel in wist te werken. Na de peptalk van de coaches tussen de eerste en tweede periode, kwamen de Flyers sterk uit de startblokken. Het was Luna die, met assists van Gijs en Liam Bos, al na 1,5 minuut de 3-2 liet aantekenen. Hoewel beide teams hard bleven werken, kwam er maar weinig lijn in het spel. In het vervolg van de 2e periode werd er niet meer gescoord. Beide teams waren blij dat men 20 minuten kon rusten, aangezien de strijd op het ijs veel van hun krachten had gevergd. Opdracht voor de jongens en meiden van de Flyers was om te focussen op basic positiespel en elkaar de puck te gunnen. Hier gaven de Flyers talenten goed gehoor aan. Hoewel het niet altijd even sprankelend was, werd er bij vlagen weer prima gecombineerd. In de 52e minuut gooide Roos Karst de wedstrijd in het slot, na een prachtige opbouw door Mirthe Huffels en Sebas Bruin. De 4-2 was tevens de eindstand in de derby waar beide teams maximaal, maar op sportieve wijze, tegen elkaar hebben gestreden.

Door de zege op Capitals Leeuwarden bouwen de Flyers hun leidende positie in de competitie verder uit en staan nu 3 punten voor op de nummer twee Tilburg Trappers. Volgende week wacht een zware uitwedstrijd tegen Eindhoven Kemphanen. Hoewel het dit seizoen de eerste ontmoeting tussen beide teams wordt, is de verwachting dat de teams zeer aan elkaar gewaagd zullen zijn. Gelukkig kunnen de Flyers, onder leiding van Trevor Hunt, met ingang van deze week weer trainen in het eigen vertrouwde Thialf. De spelers verdienen een grote pluim voor hoe men zich de afgelopen 2 maanden hebben opgesteld en gemanifesteerd.

Foto’s: Erika Bergsma – Kuipers en Fokke Bergsma