Daags na de uitstekende overwinning in en tegen Dordrecht stond alweer een topper op het programma, nu in Tilburg tegen Trappers 3. Winst in deze wedstrijd zou betekenen dat Flyers de vierde plaats in zou nemen, met het oog op de naderende play-offs belangrijk voor het thuisvoordeel in de kwartfinales.

Flyers dat de nacht in Dordrecht had doorgebracht om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de wedstrijd, begon sterk aan de wedstrijd. Tilburg werd onder druk gezet en toen Thijs Voorn voor een holding overtreding een minor penalty kreeg, profiteerde Flyers meteen. Bjorn de Haan bracht met assistentie van Zahir Hup Flyers in de zesde minuut op een 0-1 voorsprong.
Een volgende straf voor Trappers, voor Dennis Donders wegens interference, leverde nauwelijks twee minuten later alweer de tweede powerplaytreffer op voor Flyers. Ditmaal was het U20 international Ernesto Klem die na een goede combinatie met Sietse van den Brink en Dennis Sikma de 0-2 binnenschoot. Klem speelde een grote rol in de eerste periode, want twee minuten voor het eind van het eerste speldeel bracht hij ook de derde Friese treffer op het bord, ditmaal leverden Joey de Jong en Zahir Hup de assists.
Goalie Rob den Edel moest 20 seconden voor tijd nog buigen voor een schot van Robbert Maas. Het eerste doelpunt van Trappers viel na een straf voor Jari Hiemstra.

Een combinatie tussen Joey de Jong en Zahir Hup leidde al in de eerste minuut van de tweede periode tot 1-4 waardoor Flyers weer een voorsprong van drie punten nam. Tilburg probeerde wel dichterbij te komen, maar doelman den Edel en zijn verdediging stonden geen tegentreffers toe. In de achtste minuut wist Mickey van Loon de tweede Tilburgse treffer te scoren, maar verder kwam Trappers niet.

Een straf voor Tobias Meijer in het begin van de derde periode betekende powerplay voor Trappers en Robbert Maas buitte dat prima uit door 3-4 te scoren waarmee de wedstrijd meteen weer helemaal open was. Flyers kreeg twee opeenvolgende straffen, maar het thuisteam wist daar geen raad mee. Een straf voor Tim Donders werd door Flyers echter wel benut. Met nog tien minuten te gaan bracht Joey de Jong de marge weer op twee punten. Tobias Meijer verzorgde de assist.
Vier minuten voor tijd besliste Jari Hiemstra de wedstrijd door een voorzet van Dennis Sikma prima binnen te schieten.

Door de twee overwinningen in het weekeinde neemt Flyers nu de vierde plaats op de ranglijst in met een achterstand van respectievelijk zes en zeven punten op Dordrecht en Eindhoven. Die teams hebben echter een wedstrijd meer gespeeld waardoor er voor Flyers zeker mogelijkheden liggen nog te stijgen op de ranglijst.
Komende zaterdag speelt Flyers voor het eerst sinds meer dan twee maanden weer thuis, om 16:30 uur ontvangen ze het team van Zoetermeer Panters.

Foto’s: Sintineke Menger

GIJS Groningen U19 – Flyers/Capitals U19

Flyers/Capitals U19 reisde naar Groningen voor de wedstrijd tegen GIJS. Koploper Tilburg won een week eerder met slechts 3-5 van de Groningers en dus mocht een pittige wedstrijd worden verwacht.

Flyers/Capitals begon sterk aan de wedstrijd, maar de Groningse defensie hield lang stand. In de elfde minuut brak Flyers de wedstrijd open door een doelpunt van Justin Visser. In dezelfde minuut echter scoorde Groningen alweer de gelijkmaker en een minuut later kwamen ze zelfs op 2-1.
Voor Flyers het teken de zaak energieker aan te pakken en via Tim Schaasberg, Tom van Houten, Jelco Holtrop, Pim van der Meulen, Niek Strating en Jeroen Juckers stond na de eerste periode een 2‑7 voorsprong op het scorebord.

In de tweede periode had Flyers/Capitals slechts drie minuten nodig om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Tim Schaasberg, Tim van Houten en Pim van der Meulen zorgden voor een 2-10 tussenstand.
Daarna was er voor de neutrale toeschouwers weinig te beleven. Bij beide teams namen de frustraties over en weer toe en als spelers ook vanaf de bank naar tegenstanders gaan schreeuwen is de discipline en daarmee de concentratie weg.
In de laatste minuten van de tweede periode zorgden Rinke Menger en Pim van der Meulen voor een 2-12 tussenstand.

In de laatste periode scoorde Groningen nog tweemaal. Flyers/Capitals stelde daar door Tom van Houten, Matthyn Oost, Niek Strating en Pim van der Meulen nog vier treffers tegenover waardoor een ruime 4-16 overwinning werd geboekt.

Flyers/Capitals U16 – Dordrecht Lions

Flyers/Capitals mocht zaterdag als eerste weer gebruik maken van de heropende ijshockeyhal. De bekerkampioen van dit seizoen won vorige week nog in Leeuwarden van de nummer twee op de ranglijst, Den Haag en moest deze keer winnen van Dordrecht om nog in de running te blijven voor de strijd om het landskampioenschap.

Dordrecht nam in de vierde minuut al een voorsprong en zou die in de eerste periode niet meer afstaan. Flyers/Capitals slaagde er niet in de Dordtse defensie te passeren.

Ook in de tweede periode slaagde de thuisploeg er niet in om de Dordtse goalie te passeren. Lions nam in het tweede speldeel een 0-3 voorsprong en zou ook in de derde periode niet meer in gevaar komen. Met nog twee treffers in de laatste vijf minuten van de wedstrijd reisden ze met een 0-5 overwinning terug naar Dordrecht waardoor Flyers nu een achterstand heeft van zes punten op het team van Den Haag dat op de tweede plaats staat. De Hagenaars hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld.
De eerste twee geplaatste teams spelen in de finale om het landskampioenschap van Nederland.

Flyers U12 – Leiden Lions

Flyers U12 kreeg zondag bezoek van Leiden Lions dat samen met Alkmaar onderaan de ranglijst staat. Flyers opende al in de vijfde minuut de score door Moby Kruizenga (Mats Westra), maar nog in dezelfde minuut kwam Leiden alweer langszij. Drie minuten later scoorde Lions opnieuw en nam daarmee een 1-2 voorsprong.
Dat liet Flyers niet op zich zitten. Al na een minuut kwam Flyers gelijk door een doelpunt van Niek Strijkers (Moby Kruizenga, Mats Westra). Met nog precies 10 minuten te gaan was het Silvar Wierdsma die met assistentie van Jesper Geertsma Flyers opnieuw aan de leiding bracht. Vlak daarna kreeg Flyers een straf voor too many players, maar daar wist Leiden niet van te profiteren. Integendeel, Senne van der Vlugt bracht met hulp van Silvar Wierdsma met een short-handed doelpunt Flyers met 4-2 aan de leiding.

De tweede periode was nog geen drie minuten oud toen Leiden dichterbij kwam, maar het was Mats Westra die een halve minuut later de marge alweer naar twee punten vergrootte. Opnieuw kwam Leiden dichterbij, maar nu was het in dezelfde minuut Lasse Reinders die met een assist van Mats Westra de zesde Friese treffer scoorde. Elf seconden later viel de zevende Friese treffer al, nu gescoord door Jesper Geertsma. Drie minuten later had Geertsma net als Niek Strijkers een assist bij het achtste doelpunt dat werd gescoord door Lasse Reinders.
Leiden scoorde voor het einde van de tweede periode nog een vijfde doelpunt zodat beide teams gingen rusten met een 8-5 tussenstand.

Niek Strijkers (Jesper Geertsma) en Lasse Reinders (Tim de Jong) zorgden in de derde periode voor een 10-5 stand voordat Leiden iets terug kon doen. Acht minuten voor tijd zorgde Mats Westra met hulp van Niek Strijkers voor de elfde Friese treffer. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd scoorde Lions nog tweemaal zodat de eindscore 11-8 in het voordeel van Flyers werd.

Frisian Bombers – Zoetermeer Panters Storks

Frisian Bombers ontving zaterdag het team van Zoetermeer Panters Storks. En of het panters zijn of ooievaars, ze waren niet opgewassen tegen het thuisteam dat al na de eerste periode een 3-0 voorsprong had genomen door doelpunten van René Drost, Pierre de Lange en Bas Beeksma.

In de eerste vier minuten van de tweede periode liep Bombers door Michel Menninga en Randy van den Heuvel uit naar 5-0. Daarna was het de beurt aan Zoetermeer, binnen een minuut kwamen ze terug tot 5-2 en een straf voor Siedo Bos wegens tripping beloofde nog meer kansen voor Zoetermeer. De spelers van Bombers dachten daar echter anders over: Randy van den Heuvel en Michel Menninga zorgden met twee short-handed goals voor een 7-2 voorsprong.
Bas Beeksma en René Drost voegden daar nog twee treffers aan toe, waarna Zoetermeer met nog één treffer zorgde voor een 9-3 tussenstand na de tweede periode.

In de eerste vijf minuten van de derde periode waren de gasten nog tweemaal succesvol, maar het slotakkoord was toch weer voor Bombers. Bas Beeksma, Erik Landman en Pieter Hiemstra zorgden voor een 12-5 eindstand.

Leiden Lions – Frisian Bombers

Na de eclatante overwinning tegen Zoetermeer reisde Bombers een dag later naar Leiden om het daar ’s-Avonds om negen uur op te nemen tegen Lions. Het werd dus nachtwerk en dat was ook te merken aan het aantal toeschouwers, er waren slechts twee aanwezig.
Het duurde vrij lang tot het eerste doelpunt werd gescoord, maar in de veertiende minuut bracht René Drost de Friezen aan de leiding. Even later kwam Leiden weer langszij, maar in dezelfde minuut tilden Juriaan Vlieger en Michel Menninga de score alweer naar 1-3. Vlak voor tijd voegde Frederik Goethals daar nog een aan toe zodat de tussenstand 1-4 was in het voordeel van Bombers.

Een speler met de naam Hoos bracht Leiden weer helemaal terug in de wedstrijd door in de eerste vier minuten tweemaal te scoren. Het bracht de Bombers vast op het idee dat er gehoosd moest worden wilden ze niet met man en muis te vergaan en dus zorgden Randy van den Heuvel, Siedo Bos en Pieter Hiemstra voor een opnieuw comfortabele tussenstand van 3-7.
Leiden wist nog eenmaal het doel te treffen waardoor beide teams gingen rusten met een 4-7 stand.

Arjan van der Wal en Juriaan Vlieger zorgden binnen vijf minuten tijd in de derde periode voor 4-9 zodat de wedstrijd definitief was beslist. Leiden scoorde nog tweemaal zodat de eindstand 6-9 werd.

Door de overwinningen staat Bombers op de eerste plaats van de ranglijst. Plaatsgenoot UNIS Flyers 4 staat met een gelijk aantal punten op de tweede plaats. Zaterdag treffen beide teams elkaar om 19:00 uur in Thialf.

Slapsticks Flyers – Enschede Lions

Het team van Slapsticks ontmoette zondagavond het team van Enschede Lions. De Friezen moesten in die wedstrijd ervaren dat de jaren beginnen te tellen. Tegen de Lions die gemiddeld 20 jaar jonger zijn konden ze in de eerste periode nog goed meekomen. Lions kwam wel op een 0-1 voorsprong, maar Erwin Idzenga scoorde enige minuten later de gelijkmaker zodat de eerste periode met een gelijkspel werd afgesloten.

In de tweede periode nam Enschede meer en meer het initiatief. Ze scoorden al in de derde minuut de tweede treffer. Na dat doelpunt werd de wedstrijd onvriendelijker en een speler van Enschede werd zelfs door de arbitrage naar de kleedkamer gestuurd. Dat leverde powerplay op voor de Friezen, maar ze waren niet in staat dat in doelpunten om te zetten. Enschede scoorde zelfs tweemaal short-handed. Daarna werd de sfeer opnieuw onvriendelijk wat tot een game penalty voor Nick Meijer van Slapsticks leidde zodat ook hij de kleedkamer mocht opzoeken. Lions maakte gebruik van de powerplay situatie door voor rust nog eenmaal te scoren.

In de derde periode was het Heerenveense verzet helemaal gebroken. Enschede scoorde nog driemaal zodat Lions de wedstrijd met 1-8 naar zich toe trok.