UNIS Flyers 4 heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de Vierde Divisie Poule B door grote concurrent en stadgenoot Frisian Bombers te verslaan. In een goedgevuld Thialf werd het 0-3 (0-1, 0-0, 0-2). Door deze overwinning nemen de Flyers de eerste plek over, en koerst de ploeg van Sijtze de Haan met nog drie wedstrijden te gaan af op thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs. De euforie was groot gisteravond bij spelers, management en supporters, maar De Haan tempert het optimisme: ‘Deze mooie derby-overwinning is niks waard als wij niet alle drie de komende wedstrijden ook winnen.’

Speciaal detail bij deze derby was de eerste officiële wedstrijd van Valentijn Bouten in het UNIS Flyers 4-shirt. Niek en Mark Klasema ontbraken beiden op het wedstrijdformulier, waardoor de voormalig BeneLiga-kampioen werd benaderd om de ploeg eenmalig te helpen voor dit speciale duel. Na een lange periode van onderhandelingen kreeg hij op donderdagavond groen licht om mee te doen.

De Bombers kwamen goed uit de startblokken en creërden een aantal goede mogelijkheden in de openingsfase. Flyers bleef kalm, verdedigde goed en vertrouwde op de eigen goalie, en wachtte geduldig op de eigen kansen. Tegen de verhouding in lag de puck na zes minuten spelen achter Bombers-goalie Gerard Mesken. Sten Bouten wilde de puck voorzetten vanaf links. Via een been kwam de puck op de stick van Rob Hoekstra, die ervoor zorgde dat de puck pardoes het net in dwarrelde: 0-1.

De Bombers leken niet geschrokken van deze tegentreffer en bleven domineren in puckbezit. De ploeg beschikt over een aantal rappe, behendige aanvallers en heeft met Erik Landman een Eredivisie-vedette in de gelederen. Flyers had het dan ook heel lang lastig, maar goed en stevig verdedigend spel en een formidabel keepende Marcel Dijkstra hielden de ploeg op de been. Hij zorgde net als vorige week in Hoorn dat zijn doel leeg bleef en dat het team voor hem de zege naar zich toe kon trekken.

De tweede periode bleef doelpuntloos en het spelbeeld bleef ongewijzigd. Wel waren de grootste kansen in deze periode voor de Flyers, maar ze verzuimden om de score uit te bouwen. Zo kwam alle spanning op het laatste bedrijf te liggen, waarin de minieme 0-1 voorsprong verdedigd moest worden. Deze voorsprong werd na zes minuten uitgebouwd door Jaap Schreuder, die net als vorige week wederom met een cruciale goal zijn stempel op de wedstrijd drukte: 0-2.

Na deze goal gooiden de Bombers alle schroom van zich af en gingen vol op de aanval. Dit resulteerde in een aantal kansen, maar de Flyersmuur bleek niet te slechten. Schoten werden geblokt en wanneer de puck doorkwam was daar altijd nog ‘Chubby’ die wederom uitgroeide tot man van de wedstrijd. Naarmate de klok wegtikte begon men steeds meer te geloven dat de overwinning voor de Flyers zou zijn, en groeide de frustratie aan de andere kant. Door deze frustratie werd uiteindelijk de wedstrijd in het slot gegooid. Valentijn Bouten werd getorpedeerd door een Bombers-verdediger, waarop de scheidsrechter besloot een penalty shot toe te kennen. Valentijn Bouten wist wel raad met dit buitenkansje en stuurde Mesken het bos in: 0-3. Daarmee was de wedstrijd beslist en de overname van de eerste plek een feit.

Een dag na de 0-3 derbyzege op de Frisian Bombers mocht UNIS Flyers 4 wederom de schaatsen onderbinden. Hekkensluiter Zoetermeer Storks kwam op bezoek in Thialf, een team dat op papier ‘gewoon’ verslagen moest worden, maar ook een team dat de laatste weken in goede vorm leek te verkeren. Uiteindelijke wisten de Flyers eenvoudig te winnen, ook met zware benen van de dag ervoor. Na 60 minuten stond er een 9-3 eindstand op het scorebord.

UNIS Flyers 4 begon sterk aan het duel en in de openingsfase werden de Storks gelijk fel onder druk gezet. Het zo gewenste snelle openingsdoelpunt bleef ondanks een Flyers-overwicht echter uit. Goede kansen waren er onder andere voor Niels Visser, die tweemaal een vrije schotkans miste. De derde keer was het wel raak. Met een voor hem kenmerkend hard schot verschalkte hij na vijf minuten spelen de Zoetermeerse goalie voor de eerste maal. Vlak voor het verstrijken van de eerste periode werd de score verdubbeld. Jaap Schreuder en Pascal van Olphen waren ijverige en slimme bliksemafleiders, waardoor Sten Bouten vrij mocht aanleggen: 2-0.

Vroeg in de tweede periode werd de wedstrijd beslist. Op de powerplay schoot Bouten in de rebound zijn tweede van de avond binnen. Het laatste beetje twijfel werd even later weggenomen door Rob Hoekstra. Met een fraai schot vanaf de blauwe lijn was hij het eindstation van een sterke drukfase door het uitstekend spelende aanvalstrio Hendrik Roorda – Niek Klasema – Auke Jansen, dat uiteindelijk betrokken was bij 4 van de 9 doelpunten. Nadat de Storks halverwege de periode de ‘clean sheet’ van de in vorm verkerende goalie Marcel Dijkstra doorbraken, was deze lijn weer betrokken bij een goal: Dennis Boltjes zorgde met een geplaatst schot vanaf de blauwe lijn voor de 5-1.

De derde periode leek daarmee een formaliteit te worden en het aanzien minder waard, maar het net als een dag eerder uitstekend fluitende duo Dirk Boltjes en Reinoud Koelemeij zorgde voor een goede flow in de wedstrijd waardoor deze sportief bleef en lekker vlot bleef lopen. De Storks, die slechts aantraden met een totaal van acht spelers, waren niet gefrustreerd, bleven hard werken en het spel met een positieve attitude spelen. Dit verdient een compliment. Uiteindelijk beloonden ze zichzelf met nog twee goals in het slotstuk.

UNIS Flyers 4 zette daar nog vier treffers tegenover. Vroeg in de derde periode bracht Niek Klasema met een fraai schot in de bovenhoek op 6-1. Nadat Zoetermeer de 6-2 op het bord zette, bracht Jaap Schreuder – in de afgelopen drie wedstrijden was hij telkens eenmaal trefzeker – de marge van vijf weer terug door te scoren uit een breakaway. Na de 7-3 van Zoetermeer besloten de Flyers vervolgens het duel met twee treffers. Eerst was Auke Jansen sterk voor de goal en werkte een puck in de scrimmage binnen (8-2), Pascal van Olphen tikte halverwege de derde periode de negende en laatste treffer binnen in de rebound.

Door deze overwinning houdt UNIS Flyers 4 de koppositie in handen met nog twee wedstrijden te gaan. Aankomende zondag om 17:30 komt HIJS Hokij Herons Den Haag op bezoek. Deze ploeg staat derde en zal voor zijn laatste kans op de play-offs vechten. Twee weken terug sleepten de Flyers ternauwernood de punten weg in de Haagse Uithof en zijn dus gewaarschuwd.