Zondag 17 februari stond een topwedstrijd in de eerste divisie van de U14-competitie op het programma. De nummer 1 van de ranglijst, Tilburg Trappers, kwam op bezoek in Thialf om het tegen de nummer 2, Unis Flyers, op te nemen. De eerste ontmoeting tussen beide teams op 9 december eindigde in een 5-5 gelijkspel. Het was dus duidelijk dat beide teams aan de bak zouden moeten om een goed resultaat te behalen. Vanwege ziekte en vakanties hadden beide teams slechts een beperkt aantal spelers. Het was voor beide teams dus improviseren ten aanzien van de opstelling.

Zoals al zo vaak dit seizoen starten de Flyers sterk met goed verzorg positiespel en wilskracht om duels te willen winnen. Al in de 2e minuut zetten de Flyers de 1-0 op het scorebord. Het was Roos Karst die op assist van Damien Bergsma en Nick van den Bos de wedstrijd openbrak. In de daaropvolgende 10 minuten waren het de Trappers die een optisch overwicht hadden, al kwamen de Flyers diverse keren gevaarlijk uit. In de 17e minuut werd center Sebas Bruin door een prachtige opbouw door verdedigers Roos Karst en Mirthe Huffels, als het ware gelanceerd, waarbij hij op schitterende wijze zijn solo beloonde met treffer. De eerste periode werd met een 2-0 voorsprong afgesloten.

Hoewel er goed werd begonnen aan de 2e periode, deden de tegenstanders uit Tilburg er duidelijk een schepje bovenop. Het was dan ook aan de ijzersterk keepende Thijs Bijlsma te danken dat men niet de aansluittreffer wist te maken. In de 30e minuut was het echter toch Trappers speler Chris Beekman die met een hard slapshot de Flyers-goalie wist te verschalken. Dat de jongens en meiden van de Flyers mentaal sterk zijn bleek wel: binnen een minuut werd de 3-1 gescoord door Patrick Meijer (eerder in de wedstrijd nog hard tegen het hoofd gecheckt). De Trappers waren duidelijk wat beduusd van deze snelle tegentreffer. De eerstvolgende Flyers aanval, met opnieuw prachtig combinatiespel, leverde al binnen 13 seconden de 4-1 op! In het restant van de 2e periode werd het spel van beide partijen een stuk slordiger en leverde het verder geen noemenswaardige acties meer op.

In de pauze tussen de 2e en 3e periode, werden de Flyers-talenten nog toegesproken door hun trainer Trevor Hunt. Trevor, aandachtig toeschouwer op de tribune, benoemde de sterke punten en de zaken die in de 3e periode wat beter zouden moeten. Dit had een uitstekende werking op het team. Het niveau in de 3e periode lag duidelijk weer een stuk hoger dan in de 2e periode. Tilburg Trappers gaf in de eerste 10 minuten van de periode nog eens vol gas. In de 45 minuut leverde dat zelfs een 5-3 situatie voor de Brabanders op, maar de Flyers weerden zich in de penaltykill kranig. En op de momenten dat men wel in kansrijke positie kwam, stuitte men keer op keer op goalie Thijs Bijlsma. In de 56e minuut liep Liam Bos tegen een Roughing-straf op, waarop de coach van Tilburg besloot om hun goalie in te wisselen voor een 6e veldspeler. Dit leverde nog wel wat druk op in ons verdedigingsvak, maar echt gevaarlijk werd het niet. Een poging van de Flyers om een empty-net goal te scoren ging maar centimeters naast.

Het leverde al met al een prachtige 4-1 overwinning op. Vooral het teamwork, inzet en het bij vlagen prachtige positiespel van de Flyers mag geroemd worden. Samen hard werken en elkaar motiveren als het iets minder gaat: dat is wat een team sterk maakt. Wat ook niet onvermeld mag blijven was het optreden van scheidsrechters Boltjes en Koelemeij. Zij voelden de wedstrijd uitstekend aan en floten zeer correct. Zeker een compliment waard dus!

Door deze overwinning nemen de Flyers de eerste plaats in de eerste divisie over van de Brabanders en staat men 1 punt voor op de Trappers. De nummers 3 en 4 op de ranglijst, Eindhoven Kemphanen en Alcmaria Flames, troffen elkaar dit weekend maar liefst twee keer. Beide wedstrijden werden gewonnen door de Kemphanen, die zich hiermee stevig op de 3e plaats hebben genesteld en in het spoor van de Flyers en Trappers blijven. Volgende week zondag staat de uitwedstrijd tegen Capitals Leeuwarden op het programma.

Foto’s: Fokke Bergsma