Voor de tweede maal in dit seizoen stonden de teams van Capitals Leeuwarden en Flyers Heerenveen tegenover elkaar in de 11-Stedenhal in Leeuwarden. Door de problemen met de Heerenveense ijshockeyhal werd de thuiswedstrijd van Flyers op 20 januari in de Leeuwarder hal gespeeld. Die wedstrijd werd destijds door Leeuwarden met 3-5 gewonnen en dus was Flyers zaterdagavond uit op revanche. Flyers is al zeker van deelname aan de play-offs, maar de Heerenveeners kunnen nog de derde plaats bereiken. Leeuwarden dat vrijdagavond een gevoelig verlies leed in Den Haag staat achtste, een plaats die ook nog recht geeft op deelname in de play-offs, maar is nog altijd niet zeker omdat Geleen hetzelfde aantal punten heeft. Reden genoeg om een spannende en spectaculaire wedstrijd te verwachten.

Fabienne Gooijer bleef ook Leeuwarden de baas

Aan het begin van de wedstrijd was al duidelijk dat vrouwen deze avond hoe dan ook een grote rol zouden spelen in de wedstrijd. Bij Flyers verdedigde doelvrouw Fabienne Gooijer het doel, bij Leeuwarden werd het doel verdedigd door Annika Verduin. De backup goalie van de Leeuwarders was Nadia Zijlstra, ook oud-speler van Heerenveen.

Annika Verduin verdedigde het Capitals doel

Flyers liet geen enkele twijfel bestaan over hun bedoelingen. Ze zochten meteen de aanval, maar de Leeuwarders leken niet onder de indruk en kwamen enkele malen gevaarlijk voor het doel van Gooijer. Beide teams kregen in de eerste tien minuten een straf tegen, maar doelpunten bleven uit. Dat veranderde in de elfde minuut toen oud-Flyer Pim van der Meulen wegens boarding een minor en een tien minuten misconduct kreeg. Flyers verdediger Wesley Timmermans profiteerde door op aangeven van Jeremy ten Brink en Jari Hiemstra de eerste treffer voor Flyers op het scorebord te zetten.
Drie minuten later werd een Heerenveense aanval door Joël van Baarsen prima afgerond. De assists kwamen van Bjorn de Haan en Lars Oord.
Met die 0-2 score werd ook het einde van de eerste periode bereikt.

In de tweede periode kwam Flyers beter uit de kleedkamer dan hun tegenstander. Leeuwarden werd zwaar onder druk gezet en het was aan goalie Annika Verduin te danken dat de score niet verder opliep. Na vijf minuten werd het toch 0-3: Zahir Hup scoorde na een goede combinatie met Joey de Jong en verdedigster Hilde Huisman. Vier minuten later schakelde Heerenveen snel over na een Leeuwarder aanval. Goalie Fabienne Gooijer speelde de puck naar Brend de Jong die Zahir Hup wist te bereiken. De Heerenveense topscorer had geen moeite die kans te verzilver waardoor Flyers een 0-4 voorsprong nam.
Na dat doelpunt zakte het tempo bij Flyers in en opeens kregen ze vijf straffen op rij waaronder een minor en 10 minuten misconduct voor Frits Doop na een boarding overtreding. Twee Flyers minder op het ijs betekende voor Capitals de kans om iets terug te doen en het was Ludo Okkema die met hulp van Sybren Wynia en Jildert Okkema de eerste treffer voor het thuisteam scoorde.
Met nog één seconde te gaan in de tweede periode zorgde Zahir Hup met zijn derde treffer opnieuw voor een marge van vier punten. De assist bij dat doelpunt kwam van Joey de Jong.

Hilde Huisman wist afgelopen weekeinde twee maal te scoren

Voor zover iemand bij Capitals nog hoop had op een goede afloop werd die hoop in de eerste tien minuten van de derde periode het ijs ingeslagen. In de achtste minuut was het Bjorn de Haan die het zesde doelpunt voor Flyers scoorde met hulp van Joel van Baarsen en Lars Oord. Anderhalve minuut later kreeg de goed door schaatsende Hilde Huisman de puck goed mee van Joey de Jong en Zahir Hup. Oog in oog met Annika Verduin maakte de vrouwen international geen fout. Een minuut later mocht de Flyers aanhang opnieuw juichen toen opnieuw Bjorn de Haan 1-8 liet aantekenen. Net als bij het zesde doelpunt waren Lars Oord en Joël van Baarsen verantwoordelijk voor de assists.
Vlak voor tijd mocht Hessel de Jong voor de Leeuwarders nog een keer scoren.

Een dag na de uitstekende overwinning in Leeuwarden stond opnieuw een uitwedstrijd op het programma. In de Amsterdamse Jaap Edenhal stond de ontmoeting tegen Amsterdam Tijgers op het programma. Voor de Flyers was ook winst in deze wedstrijd belangrijk omdat nog altijd de derde plaats kan worden behaald. Het zou tegen de Amsterdammers, die als laatste op de ranglijst slechts vijf punten uit 20 wedstrijden wisten te halen, geen probleem mogen zijn.

Al snel bleek dat je nooit een tegenstander moet onderschatten. De Amsterdammers, met in de gelederen oud-international Henk Hille, tevens coach van het team, startten uitstekend aan de wedstrijd. De eerste straf voor Flyers, voor Frits Doop wegens elbowing, werd meteen door hen verzilverd. Savine Wielenga, geassisteerd door Zebediah Mirekuah en Nicky Collard, liet Fabienne Gooijer kansloos.
Voor Flyers was dat meteen een teken de zaken energieker aan te pakken. Bij de volgende straf voor een Flyers speler, Sietse van den Brink voor tripping, was het niet Amsterdam, maar Flyers dat scoorde. De short-handed goal kwam op naam van topscorer Zahir Hup, de assist werd geleverd door Joey de Jong. Flyers drukte meteen door, twee minuten later scoorde Zahir Hup zijn en Flyers tweede goal waarbij hij ditmaal hulp kreeg van Frits Doop.
Nog geen minuut later bracht Bjorn de Haan met hulp van Lars Oord en Brend de Jong de derde Heerenveense goal op het bord waardoor beide teams gingen rusten met een 1-3 tussenstand.

Nadat in de tweede periode beide teams niet tot scoren kwamen, bracht Zeb van Duin vroeg in de slotperiode de Amsterdammers weer dicht bij de Flyers. De assists bij dat doelpunt kwamen van Savine Wielenga en Mick Vastenhouw. De Amsterdammers probeerden naast de Friezen te komen, maar vijf minuten later was de marge alweer twee punten. Een goede aanval met Joël van Baarsen en Bjorn de Haan bracht Lars Oord in stelling die de 2-4 liet aantekenen.
In de laatste tien minuten slaagden Tijgers er niet meer in nog gevaarlijk te worden. Met minder dan vier minuten te gaan maakte verdedigster Hilde Huisman aan alle onzekerheid een einde door 2-5 te scoren op assist van Jari Hiemstra.

Door de overwinningen van dit weekeinde heeft Flyers nu beslag gelegd op de derde plaats achter Groningen en Eindhoven omdat Dordrecht thuis verloor van Tilburg Trappers.

Aanstaande zaterdag staat de laatste wedstrijd in de reguliere competitie op het programma. Flyers speelt om 17:15 uur in Thialf tegen het team van Nijmegen Devils.

Fotograaf: Age Okkema

Flyers / Capitals U19 – Red Eagles ‘s-Hertogenbosch U19

Waar het toekomstteam van Flyers twee uitwedstrijden speelde, mocht het combinatieteam van Flyers/Capitals U19 dit weekeinde twee thuiswedstrijden spelen, met dien verstande dat zaterdag thuis werd gespeeld in Heerenveen en een dag later thuis in Leeuwarden tegen Amsterdam werd gespeeld.

Zaterdag kwam hekkensluiter Red Eagles Den Bosch naar Thialf. De Eagles waren vastbesloten de punten niet zomaar in Heerenveen te laten. Ze gaven goed tegenstand en de eerste periode werd afgesloten met een 1-0 voorsprong voor Flyers door een doelpunt van Tim Schaasberg in de vijftiende minuut.

Vroeg in de tweede periode kwam Red Eagles zelfs gelijk door een doelpunt van Lorenzo Gerwig. Die stand bleef lang op het scorebord staan, maar in de laatste vijf minuten van de tweede periode liep Flyers uit naar een 4-1 voorsprong door doelpunten van Esther de Jong (Tom Speel), Tim Schaasberg (Dave van den Bos) en Tom Speel (Tom van Houten).

In de tweede minuut van de slotperiode scoorde Jim Jongmans de tweede Bossche treffer, maar dichterbij kon Red Eagles niet komen. Zes minuten voor tijd benutte Jeroen Juckers een powerplay situatie met hulp van Brent van der Wal en Tim Schaasberg waardoor de eindstand 5-2 in het voordeel van Flyers/Capitals werd.

Flyers / Capitals U19 – Amsterdam Tijgers U19

Een dag na de wedstrijd in Heerenveen kwam het team van Amsterdam op bezoek in Leeuwarden. De Amsterdammers stonden iets boven Heerenveen op de ranglijst en dus mocht een spannende wedstrijd worden verwacht. Flyers/Capitals kon maar twee lijnen op het ijs brengen, maar ook de tegenstander nam maar 12 veldspelers en een goalie mee naar Leeuwarden.

De wedstrijd was nog geen 20 seconden oud toen Tom van Houten namens Flyers/Capitals de score opende met assistentie van Sverre de Roo en Rinke Menger. De Amsterdammers waren maar net van de schrik bekomen toen het al 2-0 werd. Tycho Houben rondde aan aanval met Esther de Jong en Sybren Wijnia prima af. Amsterdam sloeg even later terug. De eerste straf voor Flyers/Capitals, voor Brent van der Wal wegens roughing, werd door hen meteen verzilverd.
Het powerplay van Flyers/Capitals bleek later ook prima. Een Amsterdamse straf werd drie minuten voor tijd uitgebuit door Jeroen Juckers die daarbij werd geassisteerd door Sybren Wijnia en Tycho Houben.
Vlak voor tijd kreeg Matthyn Oost een dubbele minor voor roughing en charging. Gezien het commentaar op de leiding met name richting linesman van der Hoek mocht de Heerenveense forward blij zijn dat het daarbij bleef.

De tweede periode was nog geen minuut oud toen Amsterdam via Zeeger Carpaij op 3-2 kwam en duidelijk werd dat de wedstrijd nog lang niet was beslist. Opnieuw bracht powerplay het thuisteam de kans op een verdere voorsprong. Tom van Houten scoorde met hulp van Matthyn Oost en Brent van der Wal de vierde Friese treffer.
Met nog vijf minuten te gaan was een nieuwe Amsterdamse straf de aanleiding tot de vijfde goal voor Flyers/Capitals die door Brent van der Wal op aangeven van Sybren Wijnia.
Een minuut later leidde een opstootje tot een fikse knokpartij tussen enkele spelers. Toen de rookwolken waren opgetrokken en de vechtenden gescheiden waren mochten twee spelers van Flyers/Capitals (Sverre de Roo en Thom Volbeda) en een speler van Amsterdam (Zeeger Carpaij) de kleedkamer opzoeken omdat ze alle drie een game misconduct kregen voor roughing. Thom Volbeda kreeg ook nog eens een minor voor slashing. Sam Doorenbosch van Amsterdam en Jelco Holtrop van Flyers/Capitals mochten met een dubbele minor voor roughing de strafbank opzoeken. Hierdoor was vooral aan de kant van de thuisploeg het aantal spelers behoorlijk uitgedund en kon Amsterdam met een meerderheid proberen dichterbij te komen. Dit lukte slechts éénmaal: Malachy Conghaile wist al 20 seconden later goalie Tymo van der Duin te passeren.

Ook in de derde periode slaagde Amsterdam er niet meer in te scoren. Vlak voor tijd verhoogde Mattyn Oost de marge naar drie punten. De assists bij dat doelpunt kwamen van Tom van Houten en Jeroen Juckers.

Smoke Eaters Geleen – Frisian Flashguns

Frisian Flashguns is in de tweede divisie het enig overgebleven Heerenveense team nadat verdedigend kampioen Ugly Faces door de problemen in Thialf besloot er voor dit seizoen de stekker eruit te trekken. Zaterdag reisden de Heerenveeners naar Geleen om daar te proberen tegen de hekkensluiter de volle winst te pakken. Dat lukte ruimschoots, met een 1-14 overwinning keerden ze weer huiswaarts.

In de eerste periode namen ze door doelpunten van Martijn de With (Peter Wagteveld), Maarten Ruiz en Peter Wagteveld (Jos Polman) met 0-3 de leiding

Nadat Robert-Jan Huver met assistentie van Maarten Ruiz in de tweede minuut van de tweede periode de stand op 0-4 had gebracht deed Geleen een minuut later nog iets terug. Daarna drukte Flashguns echter door waardoor bij het einde van de tweede periode al een 1-9 tussenstand was bereikt. De doelpunten werden gescoord door Peter Wagteveld (Martijn de With, Inne Yntema), Menno de Weer, Maarten Ruiz (Jos Polman), Martijn de With (Inne Yntema) en Menno de Weerd (Inne Yntema).

In de slotperiode scoorde Flashguns nog vijfmaal door Inne Yntema (2x), Jos Polman, Peter Wagteveld en Martijn de With.
Bijzonder was dat Geleen naast het ene doelpunt geen enkele maal de strafbank mocht opzoeken. Flashguns kreeg in totaal 24 strafminuten waaronder een game misconduct (20 minuten) voor Peter Wagteveld. Die laatste straf viel pas vijf minuten voor het einde.

Blue Mountain Cougars Hoorn – Frisian Bombers

Frisian Bombers dat vorig weekeinde nog verloor van concurrent en plaatsgenoot UNIS Flyers 4 herstelde zich knap van die nederlaag door in Hoorn met maar liefst 4-15 te winnen via de periode standen 1-4, 1-4 en 2-7.

De score in Hoorn werd geopend door Mylene van der Spek, waarna Michel Menninga 13 seconden later al 0-2 scoorde. Hoorn deed nog iets terug waarna Pieter Hiemstra en Frederik Goethals de 1-4 tussenstand op het scorebord brachten.

Het was opnieuw Mylene van der Spek die de eerste treffer scoorde in het tweede speldeel. Na het tweede doelpunt van Hoorn brachten Pieter Hiemstra, René Drost en opnieuw Mylene van der Spek de tussenstand op 2-8.

Bombers liep in de derde periode uit naar 2-14 door doelpunten van Michel Menninga, Juriaan Vlieger, Arjan van der Wal, Pieter Hiemstra, René Drost en Randy van den Heuvel voordat Hoorn de derde goal kon maken. Mylene van der Spek scoorde daarna haar vierde en Bomber’s vijftiende treffer voordat het thuisteam nog een vierde treffer mocht maken.

GIJS Black Spirits – Slapsticks Flyers Heerenveen

40 toeschouwers zagen in Groningen hoe koploper GIJS Black Spirits weinig moeite had met Slapsticks Flyers. In de eerste tien minuten liepen de Groningers uit naar 4-0 voordat Remco de Jonge met assistentie van Henk van Olphen en Andre van Drogen iets terug kon doen. Oud-Flyers Gerben Reiding zorgde vervolgens voor een 5-1 tussenstand.

In de tweede periode liep het thuisteam uit naar 10-1, maar in het begin van de derde periode was het eerste doelpunt voor Flyers. Remco de Jong scoorde de tweede Friese treffer. Niels Hoekstra scoorde met assistentie van Chéval van den Bos de derde Friese goal, maar daarvoor had Groningen ook alweer tweemaal gescoord. Het laatste woord was ook aan het thuisteam dat daardoor de wedstrijd met 13-3 afsloot.

Flyers / Capitals U16 – Tilburg Trappers U16

Ook het U16 combinatieteam van Flyers en Capitals speelde zondagmiddag in Leeuwarden en wel tegen de koploper in de U16 Elite divisie, Tilburg Trappers. Voor Esther de Jong betekende dat de tweede wedstrijd van deze middag. De captain van het U18 vrouwenteam nam in deze wedstrijd een verdedigende rol op zich.

Beide teams hielden elkaar in de eerste periode lang in evenwicht, maar vier minuten voor het einde van de eerste periode nam Trappers een 0-1 voorsprong die de Brabanders in het begin van de tweede periode uitbreidden naar 0-2.
Dave van den Bos zorgde met assists van Tim Schaasberg en Brend de Jong als snel voor een tegentreffer, maar even later liep Trappers toch weer uit naar een voorsprong van twee punten.

In de derde periode bracht Tristan Houben met hulp van Tom Speel en Esther de Jong Flyers/Capitals toch weer terug in de wedstrijd. Het thuisteam probeerde uit alle macht nog naast Trappers te komen, maar verder dan 2-3 kwamen ze echter niet.

UNIS Flyers 4 Heerenveen – Hijs Hokij Den Haag Herons

Na de goede reeks van vorige week met onder meer een overwinning tegen plaatsgenoot en directe concurrent Frisian Bombers, slaagde UNIS Flyers er niet om dat thuis tegen HIJS HOKIJ Herens een goed vervolg te geven.

De Hagenaars, derde op de ranglijst, kwamen al na 45 seconden op voorsprong. Tegen het einde van de eerste periode kwam de thuisclub echter langszij. Auke Jansen rondde een aanval met Niek en Mark Klasema goed af.

De tweede periode leek lange tijd geen treffers op te leveren, maar een straf voor Dennis Boltjes wegens tripping werd door Herons afgestraft waardoor de tussenstand na de tweede periode 1-2 was.

In het begin van de derde periode kreeg Herons opnieuw een kans om in powerplay te scoren door een straf voor Auke Jansen. De Hagenaars wisten dat voordeel goed uit te buiten door 1-3 te scoren, maar Flyers gaf niet op en kwam vijf minuten later terug tot 2-3 door een doelpunt van Niek Klasema die daarbij werd geholpen door Mark Klasema en Darryl Posthumus.
Een powerplay situatie leek de kans te worden voor Flyers om naast Herons te komen, maar het waren de Hagenaars die scoorden en de marge weer op twee punten brachten.
Flyers zette alles op alles en vijf minuten later kwamen ze toch opnieuw terug in de wedstrijd. Niels Visser scoorde op aangeven van Pascal van Olphen en Welmer Vos.
In de laatste vier minuten kreeg Flyers nog twee straffen tegen waarvan de Hagenaars goed gebruik maakten door hun vijfde treffer te scoren waardoor ze de wedstrijd met 3-5 wonnen.

UNIS Flyers staat nog steeds op de eerste plaats, maar heeft evenveel punten als het op de tweede plaats staande Frisian Bombers dat een wedstrijd minder speelde.