Carnaval en play-off ijshockey leven niet op goede voet met elkaar. Vorig seizoen was het Smoke Eaters Geleen dat niet in het Carnavals weekeinde wilde spelen en uitstel vroeg, dit seizoen was het Tilburg Trappers dat uitstel vroeg van de voor zondag geplande wedstrijd en dat kreeg van de Nederlandse IJshockey Bond. Heerenveen weigerde echter het uitstel te accepteren en wilde beslist beide wedstrijden spelen. Uitstel zou immers ook consequenties kunnen hebben voor een eventuele halve finale. De club werd daarbij ondersteund door de duidelijke afspraken die aan het begin van het seizoen waren gemaakt. Na een week soebatten werd de wedstrijd uiteindelijk toch op zondag gespeeld, maar omdat Trappers te weinig spelers zou hebben stond Heerenveen toe dat vier jeugdspelers uit het BeNe liga team van de Tilburgers mochten meespelen. Bovendien werd het aanvangstijdstip voor de wedstrijd vastgesteld op 11:15 uur zodat de spelers van de Flyers op zondagmorgen vroeg uit de veren moesten.

In de eerste wedstrijd die zaterdag in Thialf werd gespeeld kwam Tilburg met hun reguliere selectie op het ijs en in de eerste periode werd duidelijk dat Trappers dat eerder in de competitie in overtime won en een paar weken geleden thuis werd verslagen door Flyers, deze keer beter waren dan het thuisteam.

De Tilburgers waren vaak te vinden voor het doel van doelvrouw Fabienne Gooijer die alle zeilen moest bijzetten om een Tilburgse treffer te voorkomen. De eerste straf van de wedstrijd was voor Bjorn de Haan wegens tripping, maar Flyers wist de penaltykill zonder kleerscheuren door te komen. Een paar minuten later was het echter wel raak. De gevaarlijke Robbert Maas, met meer dan 280 wedstrijden ervaring op het hoogste niveau een van de betere spelers van Trappers, scoorde op aangeven van Luuk Brekelmans. Twee minuten later was het opnieuw Maas die scoorde, ditmaal op aangeven van Lars Peek. Een checking from behind overtreding van Tobias Meijer was een minuut later de aanleiding voor een massale opstoot in het Heerenveense verdedigingsvak. Scheidsrechter Wolber en zijn Litouwse linesmen Janušauskas en Kuneikis hadden minutenlang werk om vast te stellen wie allemaal de boosdoener waren.

Na die langdurige vergadering op het ijs werd duidelijk dat Tobias Meijer en Pieter Oosterhoff namens Flyers met een game penalty de kleedkamer mochten opzoeken. Ook twee spelers van Trappers kregen dezelfde straf: Floris van Lieshout en Mickey van Loon. Voor de laatste betekende het dat hij zich bij thuiskomst in Tilburg meteen in het Carnaval mocht storten omdat het zijn derde game penalty van het seizoen was en hij de volgende wedstrijd werd geschorst.

Twee seconden later kreeg Jari Hiemstra nog een minor penalty voor slashing en het was opnieuw Robbert Maas die profiteerde door 0-3 te laten aantekenen wat ook de tussenstand na de eerste periode zou worden.

In de tweede periode besloot Flyers het over een andere boeg te gooien. De teamleiding schakelde over op twee lijnen en die aanpak leek succes te hebben. Het overwicht van Trappers werd minder en Flyers kreeg kansen om de hatelijke nul weg te poetsen. Een straf voor Dennis Sikma betekende echter het vierde Brabantse doelpunt wat minder dan een minuut later werd gevolgd door het vijfde. De doelpuntenmakers waren Luuk Brekelmans en Nikita Kamyshev.

Een halve minuut later viel dan eindelijk de eerste treffer voor Heerenveen. Een goede combinatie tussen Zahir Hup en Joey de Jong werd door de laatste prima achter doelman Schoep geschoten. Dat doelpunt leek Flyers vleugels te geven. Robby den Edel verving de moegestreden Gooijer in het Heerenveense doel en toen Dennis Donders na een overtreding voor twee minuten naar de strafbank werd gestuurd profiteerde Flyers meteen. Dennis Sikma schoot met hulp van Jeremy ten Brink en Joël van Baarsen de tweede treffer achter Schoep en Flyers ging op jacht naar meer. Bjorn de Haan en Jari Hiemstra kregen kansen, maar het lukte Flyers niet om voor het einde van de tweede periode nog dichterbij te komen.

In de derde periode kreeg Flyers eerst nog kans om na een overtreding van Bjorn Willemse in het slot van de tweede periode met een man meer te scoren, maar doelman Schoep wist dat enkele malen te voorkomen. Even later lukte het Flyers echter wel. Het was opnieuw Dennis Sikma, opnieuw met assistentie van ten Brink en van Baarsen, die de derde treffer scoorde waardoor Flyers weer kansen leek te hebben de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Toen Jonty van den Berg voor Trappers echter 3-6 wist te scoren met nog elf minuten te gaan was duidelijk dat de nederlaag onafwendbaar was. Ook scheidsrechter Wolber deelde een beetje in de malaise. Hij stuurde Zahir Hup voor highsticking voor twee minuten naar de kant, maar die overtreding was alleen door Wolber zelf gezien. Het betekende wel de zevende treffer voor Trappers. Bjorn Willemse (enkele jaren geleden nog actief in het Oberliga team van Trappers) scoorde op aangeven van Mark Donders. Het was de laatste speler die vijf minuten voor tijd ook nog 3-8 scoorde met hulp van Thijs Voorn. Robbert Maas, in de eerste periode nog goed voor drie doelpunten, werd in de laatste minuut van de wedstrijd door scheidsrechter Wolber wegens onsportief gedrag van het ijs gestuurd. Negen seconden voor tijd zag Wolber opnieuw een overtreding van Hup die verder niemand zag, waar de roughing die op het wedstrijdformulier kwam te staan vandaan kwam zal iedereen een raadsel zijn geweest. Ook voor Wesley Timmermans, die zijn verontwaardiging iets te heftig deed blijken tegenover de leidsman, het kwam hem op een misconduct penalty van tien minuten te staan.

Met waarschijnlijk in het achterhoofd dat een dag later een kleiner Trappers team aangevuld met jonge spelers uit het BNL-team de voorsprong moest verdedigen vroeg Trappers nog een time-out aan om te bespreken hoe ze voorsprong in stand konden houden. In die stand kwam echter geen verandering meer en dus moest Flyers een dag later in Tilburg proberen om tegen een gedecimeerd Trappers team alsnog de halve finale te bereiken door met zes doelpunten verschil te winnen.

Minder dan 24 uur stonden beide teams alweer tegenover elkaar, maar nu op het ijs van Tilburg (of beter gezegd Kruikenstad). De Tilburgers hadden aangegeven niet genoeg spelers te hebben en daarom hadden ze toestemming gekregen vier jeugdspelers uit het BNL-team op te stellen. Groot was dan ook de verbazing bij Flyers en de meelevende fans (waaronder het UNIS Flyers Damesteam dat een dag eerder in Geleen had gespeeld en de nacht had doorgebracht in Sittard) toen bleek dat Trappers met bijna hetzelfde team aantrad als een dag eerder in Heerenveen. Alleen doelman Schoep en uiteraard de geschorste Mickey van Loon ontbraken. Tilburgse jeugdspelers waren in geen velden of wegen te bekennen.
Het UNIS Flyers Damesteam moest na de eerste divisie wedstrijd spelen tegen Tilburg Ladies en het was misschien beter geweest eerst die wedstrijd te spelen omdat zijn niet zo ver hoefden te reizen, maar Tilburg had daar zeker niet over nagedacht?

Flyers startte goed aan de wedstrijd. In de zevende minuut bracht topscorer Zahir Hup na een goede aanval samen met Joey de Jong de Friezen aan de leiding. Scheidsrechter Janusauskas, een dag eerder nog linesman in de wedstrijd in Heerenveen, stuurde vier minuten voor tijd verdediger Joël van Baarsen met een dubbele minor voor crosscheck en slashing van het ijs. Voor Tilburg was dat een uitgelezen mogelijkheid om nog voor de rust op voorsprong te komen. Net als een dag eerder bleek Robbert Maas erg doeltreffend. Hij scoorde op aangeven van Mark Donders de gelijkmaker. Ook de tweede powerplay werd door Trappers benut. Dennis Donders scoorde op aangeven van Bjorn Willemse.

Flyers begon aan de tweede periode met een man meer omdat een minuut voor het einde van de eerste periode Bart Meertens wegens een late hit van het ijs werd gestuurd. Flyers profiteerde echter niet, het Trappers dat short-handed de score uitbreidde naar 3-1. Het doelpunt werd opnieuw gescoorde door Robbert Maas, nu op assist van Bjorn Willemse. Straffen voor Max van Lieshout en Dennis Donders leken weer mogelijkheden op te leveren voor Flyers, maar opnieuw scoorde Maas short-handed op aangeven van Willemse.
Zeven minuten voor tijd scoorde Luuk Brekelmans met hulp van Tim Donders en Bjorn Willemse 5-1 en leek Trappers opnieuw op weg naar een grote zege. Een straf voor Kenny Welles leverde een nieuwe kans op voor Trappers, maar ditmaal wist Zahir Hup voor Flyers short-handed het doel te vinden.

Met een 5-2 tussenstand aan het begin van de derde periode was duidelijk dat de halve finale uit zicht was voor Flyers. In de tweede minuut van de slotperiode wisten ze echter toch nog een derde doelpunt te scoren omdat Bjorn Willemse voor twee minuten naar de kant werd gestuurd wegens een tripping overtreding. Zahir Hup was de doelpuntenmaker en als zo vaak leverde Joey de Jong de assist.

De overwinning bleef echter voor Trappers dat via Thijs Voorn, Luuk Brekelmans en Mark Donders nog driemaal scoorde en daarmee dezelfde stand bereikte (8-3) als een dag eerder in Heerenveen.
Daarmee werd Trappers sportief gezien verdiend winnaar van de kwartfinale en mogen ze het komend weekeinde in de halve finale opnemen tegen het team van Eindhoven dat Nijmegen wist uit te schakelen.
In de zomer zal er ongetwijfeld weer vergaderd worden door bond en teams en zal zeker aan de orde komen waarom afspraken die door iedereen zijn bezegeld ook dit seizoen weer met handen en voeten werden getreden.

Voor het Flyers toekomstteam komt een einde aan een bewogen seizoen. Eind november had Flyers minder verliespunten dan het team van Groningen dat de eerste plaats innam. Door de sluiting van de ijshockeyhal kon het team in de maanden december en januari niet trainen en moest het vier thuiswedstrijden in een andere hal spelen. De thuiswedstrijden tegen Groningen en Leeuwarden werden in de hal van de tegenstander gespeeld.
Flyers zakte af naar de zesde plaats, maar wist toch nog als derde te eindigen. Vorig seizoen bereikten ze de finale tegen Groningen, maar dit seizoen zat dat er jammer genoeg niet in.

Foto’s: Annelies van der Lans