Afgelopen zondag zijn de talenten van UNIS Flyers U14 kampioen geworden van de 1e divisie. Met nog één wedstrijd te spelen is men niet meer door hun naaste belagers in te halen. Om het kampioenschap binnen te halen moest er afgelopen weekend de volle buit gepakt worden in twee thuiswedstrijden. Zaterdag kwam de nummer twee, Eindhoven Kemphanen, op bezoek en een dag later GIJS Groningen.

Met name de wedstrijd tegen de Kemphanen was cruciaal, aangezien dit team slechts twee punten achterstand op de Flyers hadden. De wedstrijd in Eindhoven een maand geleden werd, in een gelijk opgaande strijd, nipt met 4-3 door de Eindhovenaren gewonnen. Het zou dan ook wel eens de vorm van de dag kunnen zijn die doorslaggevend zou worden. Voorafgaand aan de wedstrijd werd in de kleedkamer duidelijk dat de Flyers zich hier heel goed van bewust waren. Strakke koppies en focus op het aanstaande “gevecht”. Vanaf de eerste face-off werd duidelijk dat beide teams aan elkaar gewaagd waren. Het waren echter de Flyers die na het eerste aftasten het initiatief namen in een faire eerste periode. Het resulteerde in de 18e minuut op aangeven van Roos Karst en Olivier Schenkel in de openingstreffer door Sebas Bruin. 3 seconden voor het einde van de periode werd Roos Karst wegens tripping naar de strafbank gestuurd. Dit betekende dus dat de Flyers de 2e periode met een penalty-kill situatie moest starten.

In de korte pauze zetten de coaches hiervoor de puntjes op de “i” en werden de sterke punten van het spel nog eens extra belicht. Het team liet er geen gras over groeien, nadat men succesvol de penalty-kill had volbracht. In 2,5 minuut tijd werd de Kemphanen in de vorm van 3 goals een mokerslag toebedeeld. Na 21:23 was het Nick van den Bos op assist van Sebas Bruin en Damien Bergsma, die de 2-0 op het scorebord zette. Deze goal gaf de Flyers een enorme boost en het was Patrick Meijer,  na een mooie aanval met assists van Liam Bos en Gijs Vollmann, die de 3-0 liet aantekenen aan het begin van de 22e minuut. 38 seconden later was het wederom Sebas Bruin die de 4-0 maakte, waarbij Luna Jongsma en Mirthe Huffels een assist konden noteren. De Kemphanen konden amper bevatten wat hun in deze korte tijd was overkomen. De Flyers bleven prima draaien en de Kemphanen begonnen duidelijk fysieker te spelen. Dit resulteerde in een harde overtreding op Sebas Bruin, die groggy op het ijs bleef liggen. In de 35e minuut wisten de Kemphanen iets terug te doen toen Luca de Geus de puck achter de sterk keepende Thijs Bijlsma wist te werken. Met een 4-1 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht.

Bij aanvang van de 3e periode was het duidelijk te zien dat de Einhovenaren nog een keer zouden aanzetten om het tij voor hun te keren. Ondanks dat men in de eerste minuten een aantal keren gevaarlijk voor de goal van de Flyers opdook. Het was dan ook een belangrijk moment toen Gijs Vollman na een uitbraak in de 43e minuut de 5-1 scoorde. Het bleek een beslissend moment aangezien het offensief van de Brabanders hiermee de kop werd in gedrukt. In de 51e minuut was het Roos Karst die de eindstand bepaalde door de 6-1 te scoren, na een assist van Carmen Jongsma en Jordy Post. Een hele belangrijke en dik verdiende overwinning, waarbij de Flyers duidelijk lieten blijken om veel energie en passie in de wedstrijd te willen investeren. De vreugde na afloop was dan ook groot, omdat ook het besef kwam dat men nog een overwinning van het kampioenschap verwijderd was!

Op zondag stond zoals gezegd de wedstrijd tegen GIJS Groningen op het programma. Twee eerdere ontmoetingen dit seizoen hadden geresulteerd in ruime overwinningen voor de Flyers. Echter, de wedstrijd van vandaag had door het mogelijke kampioenschap een extra lading. Ondanks dit begonnen de Flyers goed aan de wedstrijd met gedisciplineerd spel, waarbij het initiatief duidelijk bij de thuisploeg lag. In de 4e en 5e minuut wist Patrick Meijer twee kansen af te maken en zodoende een 2-0 voorsprong op het scorebord te zetten. Dit leidde al tot de nodige confetti op de tribune waar de Flyers supporters zaten. In de 14e minuut maakte Patrick zijn hattrick compleet door de 3-0 te scoren. In de laatste 5 minuten van de eerste periode was het vervolgens tot twee keer aan toe de beurt aan Carmen Jongsma om de score uit te bouwen naar 5-0.

Ook in de 2e periode waren de Flyers op alle fronten beter. Nadat Sebas Bruin de Flyers in de 32e minuut de 6-0 had gemaakt, was het echter GIJS Groningen die iets terugdeed en de 6-1 liet aantekenen door Darwin Venema. De Flyers lieten zich niet van de wijs brengen en voerden in de 35e en 39 minuut de score verder op door goals van resp. Gijs Vollmann en Nick van den Bos.

Het kon nu eigenlijk niet meer fout gaan en de stemming was tijdens de pauze in de kleedkamer dan ook opperbest. Dit bracht de coaches dan ook tot het besluit om in de 3e periode ook speeltijd te gunnen aan de 4e lijn welke voor de wedstrijd van vandaag werd gevormd door Jens van Hees, Raymond Bandell en Jesper Geertsma. Jens en Raymond hebben het hele seizoen met het team mee getraind en Jesper (U12) heeft eerder dit seizoen ook al verschillende keren meegespeeld. Tevens was Espen Scheenstra, nog steeds herstellende van zijn dubbele armbreuk, van de partij. In de derde periode gingen de Flyers verder met waar ze de eerste twee periodes mee bezig waren: dominant spel en scoren. Door goals van Carmen (hattrick), Patrick Meijer, Gijs Vollman en Sebas Bruin werd het totaal aantal gescoorde doelpunten op twaalf gebracht. Luca Favero wist in de 53e minuut de tweede goal voor GIJS te maken.

Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende referees, kon het feest dus beginnen: UNIS Flyers U14 kampioen van de 1e divisie 2018-2019…! Het was een prachtig gezicht om te zien hoe dit mooie moment door het team werd gevierd en tevens de emoties die het bij diverse supporters / familieleden losmaakte. Nadat de spelers een bos bloemen hadden ontvangen, kreeg captain Damien Bergsma de beker uitgereikt door niemand minder dan Trevor Hunt. Trevor heeft zich als trainer maximaal voor het team ingezet en de spelers, zowel qua techniek als mentaliteit, enorm laten groeien. Als teken van waardering en respect kreeg Trevor dan ook een prachtige groeps “hug”!

Kampioenschappen zijn momenten die je moet koesteren. Dit kampioenschap voelt als extra speciaal, omdat het team van de Flyers met name in het najaar geteisterd werd door tal van behoorlijk zware blessures: een gebroken vinger (Arwen), een gebroken teen (Roel), een gebroken arm (Damien), slepende schouderblessure (Liam), gebroken sleutelbeen en gebroken arm (beide Espen). Daarnaast zijn we trots op het feit dat het team van de Flyers maar liefst 6 vrouwelijke spelers in het team heeft, die alle 6 met verve “hun mannetje” hebben gestaan. De steun naar elkaar toe en de teamspirit op het ijs waren prachtig. Een team op trots op te zijn!

Tekst: Lenneart Scheenstra
Foto's: Fokke Bergsma