Verlies U14 in Alkmaar, U19 onderuit tegen NL Vrouwenteam en U12 sluit competitie af

Vrijdagavond hadden de spelers van kersverse kampioen Unis Flyers U14 het genoegen om, in een uitstekend gevuld Thialf, een ereronde te schaatsen. Onder luid applaus werden de spelers in het zonnetje gezet en kon men de beker tonen, waarvoor men het hele seizoen hard had gewerkt. Een prachtige ervaring voor de jonge Flyers talenten.

Op zondagochtend moesten de Flyers al vroeg uit de veren om het in Alkmaar tegen de Alcmaria Flames op te nemen. Een van de sterkere tegenstanders dit seizoen, welke worden getraind door Ron Berteling en waar Chris Eimers in de bank staat. Ondanks het feit dat er niets meer op het spel stond, waren de Flyers gedreven om er een goede wedstrijd van te maken. Voor de Flames stond er nog wel iets op het spel. Zij konden bij winst op de Flyers namelijk nog de 2e plaats op de ranglijst veroveren.

De Flyers gingen uitstekend van start. Met prima positiespel en agressieve forecheck nam men gelijk het heft in handen. Dit bracht, zoals zovaak dit seizoen, al in een vroeg stadium de openingstreffer op, doordat Gijs Vollmann na een break-away in de 4e minuut koelbloedig afrondde. Flyers bleef er lustig op los combineren en in de 11e minuut was het opnieuw Gijs die de goalie van de Flames wist te verschalken. Gelijk na de face-off vlogen de Flyers er weer vol op en 40 seconden later was het Sebas Bruin die de 3-0 maakte. Dit leidde uiteraard tot veel vreugde in de bank en op de tribunes. Het luidde ook een fase in waarin de Flyers de teugels een beetje lieten vieren. Hierdoor kwamen de Alkmaarders beter in hun spel. Het was goalie Thijs Bijlsma die weer prima stond te keepen en de doelpogingen van de tegenstander onschadelijk wist te maken. Desondanks wist Sem Meijer met een knap schot de goalie te passeren en de Flames terug in de wedstrijd te brengen. Vlak voor het einde van de eerste periode wisten de Flames door een goal van Casper Despomare het verschil terug te brengen tot 1 goal verschil.

Dat de aansluitingstreffer voor nieuwe energie bij de Flames zorgde, bleek aan het begin van de 2e periode. De Flyers werden teruggedrongen en moesten vol aan de bak. In de 24 minuut moest verdedigster Roos Karst aan de noodrem trekken om een doorgebroken speler te beletten van het schieten. De referees gaven hiervoor een penaltyshot aan de Flames. Het was echter goalie Thijs die het penaltyshot op uitstekende wijze onschadelijk maakte en daarmee de aansluitingstreffer voorkwam! De rest van de periode golfde het spel in hoog tempo op en neer. Ondanks een paar grote kansen van de Flyers waren het de Flames die de stand in de 37e minuut gelijktrokken.

In de 3e periode bleek dat de Flames zich duidelijk tot doel hadden gesteld om de wedstrijd alsnog in hun voordeel te beslechten en dat men dat onder andere wilde doen met fysiek(er) spel. In de 44 en 47e minuut wisten zij dan ook de 4-3 en 5-3 te scoren. Dat dit op het ijs tot de nodige irritaties leidde was duidelijk en de referees handen hun handen eraan vol om controle over de wedstrijd te houden. In de 54e minuut liep het uit de hand toen, na een scrimmage voor de goal, maar liefst 2 spelers van Alkmaar bewust op onze goalie Thijs lagen en hem daarbij blesseerden. Uiteraard kwamen de teamgenoten voor hun goalie op en leidde dit tot de nodige onvriendelijkheden. Het resultaat was dat Sebas Bruin en Sem Meijer (Flames) de kleedkamer konden opzoeken. Helaas moest ook Thijs de kleedkamer opzoeken omdat hij te geblesseerd was geraakt. Arwen ten Cate moest dus plots het ijs op om het Flyers doel te verdedigen. Een halve minuut voor tijd wist Casper Despomare de eindstand op 6-3 te bepalen.

Ondanks een uitstekende start van de Flyers werd deze wedstrijd helaas toch verloren. In deze wedstrijd bleek eens te meer dat het geen vanzelfsprekendheid is dat clubs over scheidsrechters beschikken die dit niveau wedstrijden aankunnen. Hoe dan ook kunnen we natuurlijk terugblikken op een uitstekend seizoen waarbij er in de competitie slechts 2x werd verloren en slechts 1x gelijk werd gespeeld. Aanstaande zaterdag zal het team gehuldigd worden tijdens het kampioenenbal van Gemeente Heerenveen. In april start men reeds met de trainingen voor het nieuwe seizoen en zal het team in het weekend van 6-7 april deelnemen aan een internationaal ijshockeytoernooi in Geleen.

Lenneart Scheenstra

Foto’s: Erika Bergsma – Kuipers

Flyers/Capitals U19 onderuit tegen Nederlands Vrouwenteam

Het Nederlands vrouwenteam komt van 6 tot en met 12 april uit op het WK divisie 1. De Nederlanders komen uit in groep B en spelen in Beijing (China) tegen de teams van Polen, Kazakstan, Zuid-Korea, Letland en gastland China.

Als voorbereiding speelde het team afgelopen seizoen ook tegen de teams in de U19 jeugdcompetitie. Tegen elk team werd eenmaal gespeeld en de resultaten werden niet meegenomen in de ranglijst.
In de zes vier gespeelde wedstrijden verloor het team tweemaal en wist ook tweemaal te winnen.

Afgelopen zaterdag was het team van Flyers/Capitals U19 de tegenstander voor het vrouwenteam in de eigen Thialf hal. Bij de gastheren deden ook enkele spelers uit het eerste divisie team van Flyers mee en ook spelers van Flyers/Capitals U16. Hilde Huisman, spelers van het eerste divisieteam van Flyers en Esther de Jong die speelt voor Flyers/Capitals U16 speelden mee in het nationaal team.

Het was Hilde Huisman die de vrouwen aan de leiding bracht. Al na 47 seconden scoorde de Heerenveense uit een assist van Romy Brouwers. Het zou een waarschuwing moeten zijn voor het thuisteam, maar na 15 minuten kwam het vrouwenteam op 0-2. Zoë Barbier passte op Maréé Dijkema die geen moeite had het net te vinden.

Ook in de tweede periode wist Flyers/Capitals niet dichterbij te komen. Sterker nog, het was met nog acht minuten te gaan Zoë Barbier die met hulp van Savine Wielenga het derde doelpunt scoorde.
Vlak voor tijd wist Flyers/Capitals eindelijk iets terug te doen. Tim Schaasberg schoot met hulp van Jeremy ten Brink de eerste Friese treffer binnen.

Flyers/Capitals leek in de derde periode orde op zaken te stellen. Een straf voor Tim Schaasberg voor holding leek voordeel voor het vrouwenteam op te leveren, maar het was juist Flyers/Capitals dat shorthanded scoorde. Het doelpunt werd gemaakt door Tom van Houten, de assists kwamen van Bjorn de Haan en Jeremy ten Brink. In dezelfde minuut kwam het thuisteam langszij. Het was Tim Schaasberg die de gelijkmaker binnenschoot.

Een paar minuten later leek een straf voor het vrouwenteam kansen op te leveren voor Flyers/Capitals, maar het was echter Nicky Collard die het vrouwenteam weer op voorsprong bracht. In de laatste minuut gaf Hilde Huisman een uitstekende pass op Savine Wielenga die de eindstand op 3-5 bepaalde.

Een dag later speelde het vrouwenteam in Tilburg tegen Trappers dat dit seizoen de tweede plaats in de competitie behaalde. Ze boekten daar ook weer een uitstekend resultaat door met 4-4 gelijk te spelen.
Voor Flyers/Capitals rest dit seizoen nog een wedstrijd. Zondag 31 maart spelen ze in Tilburg tegen Trappers.

Flyers U12 sluit seizoen af

Flyers U12 sloot afgelopen weekeinde het seizoen af twee verliespartijen. In Leeuwarden kwam Flyers na vier minuten op achterstand, maar al negen seconden later was het Mats Westra die de stand weer gelijktrok. In de volgende minuten was het echter Leeuwarden dat domineerde. Stijn Andringa zorgde met drie treffers voor een 4-1 stand. Lasse Reinders deed voor Flyers samen met Senne van der Vlugt nog iets terug, maar Andringa zorgde met zijn vierde doelpunt voor 5-2.
Lasse Reinders tikte vervolgens een assist van Mats Westra binnen, maar in dezelfde minuut scoorde Leeuwarden door Koen Koopmans alweer een zesde treffer. Mats Westra zorgde vervolgens voor 6‑4, maar opnieuw was het Andringa die scoorde waardoor de eerste periode met een 7-4 stand werd afgesloten.

Nadat Wout van Liempt in de tweede periode shorthanded voor 8-4 zorgde, was Mats Westra voor Flyers opnieuw succesvol. De assist kwam op naam van Silvar Wierdsma. Het was opnieuw Stijn Andringa die voor 9-5 zorgde.

In de derde periode kwam Flyers er niet meer aan te pas. Stijn Andringa trof nog viermaal het net en ook Errit Roersma wist voor de Leeuwarders te scoren waardoor een 14-5 eindstand op het bord kwam.

Een dag later stond alweer een uitwedstrijd op het programma, ditmaal tegen koploper Zoetermeer Panters.
Panters liep snel uit naar een 4-0 voorsprong voordat Mats Westra iets terug kon doen. Daarna was het opnieuw Panters dat viermaal scoorde.

In de vierde minuut van de tweede periode scoorde Mats Westra de tweede Friese treffer, ditmaal met assistentie van Senne van der Vlugt. Daarna was het echter alleen maar Zoetermeer dat het net wist te vinden. Panters scoorde nog vijfmaal waardoor de tussenstand na het tweede speldeel 13-2 in het voordeel van de thuisclub was.

In de slotperiode wist Flyers nog eenmaal het net te vinden. Vier minuten voor tijd bracht Silvar Wierdsma de stand op 13-3. Nog in dezelfde minuut stelde Panters daar een treffer tegenover waardoor de wedstrijd werd besloten met een 14-3 eindstand.