UNIS Flyers/Capitals U19 wint ware thriller in Tilburg en pakt derde plaats

Voor zondag de 31e stond de inhaalwedstrijd gepland tegen Tilburg trappers. Voor onze U19 jongens een belangrijke wedstrijd waarmee we de derde plaats nog gehaald kon worden ten koste van Amsterdam.

De wedstrijd moest al eerder uitgesteld worden door een tekort aan spelers en ook nu weer koste het heel wat lobbywerk van de Coach om toch nog een team op de been te krijgen. Maar uiteindelijk met 14 man naar Tilburg getogen en de sfeer en spanning zat er goed in. Iedereen was er enorm op gebrand om toch die derde plaats nog te halen. Na een speech van de coach en een goede warming-up vol goede moed het ijs op. Duidelijkste boodschap voor vandaag blijf uit de strafbank en mond houden tegen de scheidsrechters.

1e periode

Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat Tilburg het niet cadeau zou krijgen. Over en weer veel kansen maar beide goalies stonden hun mannetje en hielden hun goals schoon. Er vallen wat straffen maar er kan geen gebruik worden gemaakt van de powerplay.  Pas na 14 minuten was daar een foutje in de verdediging waardoor Marvin Timmer shorthanded alleen op de Tymo van der Duin af kon gaan en hem met een mooi schot net in de korte hoek tussen de keeper en de paal door kon wurmen. Onze mannen van de U19 laten de kopjes niet hangen en in de bank peppen de spelers elkaar op en blijven volgas doorspelen. De eerste periode wordt er niet meer gescoord en met de 1-0 stand wordt van helft gewisseld.

2e periode

Weer gaan ze er vol op en de Tilburgers raken zeer gefrustreerd. Dit resulteert na 2.5 minuut in een boarding straf  waarmee de speler het zo duidelijk niet eens is dat er een abuse bij komt zodat hij de kleedkamer op mag zoeken. Ook Tilburg wil winnen en het gaat over en weer met enorme kansen voor beide ploegen. Een aantal straffen verder maar weer onbenutte powerplays mede door het goede werk van de goalies duurt het toch nog tot de 31e minuut voordat Tom van Houten Shorthanded na een mooie pass van Leon van der Veen door kan schaatsen en deze kans mooi afwerkt en de 1-1 eindelijk op het scorebord staat. Grote vreugde in de bank en op het ijs maar gelijk weer in de focus en op jacht naar de 1-2.  Als zes minuten later er wederom een speler van Tilburg naar de strafbank mag voor abuse hebben onze jongens er toch nog bijna twee minuten voor nodig om te scoren maar als Justin Visser de puck mooi aangespeeld krijgt door Leon bedenkt hij zich geen moment en haalt de trekker over en met een snoeihard schot beland de puck achter Johan Beekes in het net. Hier was de welverdiende voorsprong van 1-2. Op naar de kleedkamers. Na een bak thee en de nodige brandstof gaan we weer vol goede moed het ijs op met maar één missie en dat is winnen. Een speech van de coach en de teamleiders. Wat kleine aanpassingen, afspraken en een hoop positieve coaching verder gaat de 3e periode los en gaan we er voor om de voorsprong te behouden.

3e periode

Hier denk Tilburg echter anders over en na 2.5 minuten krijgt Chay Schults en puck uit een rebounce en schiet hij hem snoeihard achter Tymo. 2-2 op het scorebord maar weer blijven de spelers positief en blijven doorjagen. Maar als Lars Oort na een late hit de strafbank op moet zoeken ruikt Tilburg bloed en gaan ze volgas op jacht naar de 3-2. Maar dit pakt even anders uit dan Tilburg verwacht. Na een prachtige paas van Jelco Holtrop op Niek Strating kan deze alleen op de doelman af en scoort shorthanded de 2-3. Helaas voor de flyers loopt Brend de Jong in de zelfde straf ook nog tegen een delaying de game op omdat hij bij het wegwerken van de puck deze over het glas heen schiet. Met twee man meer op het ijs krijgt Tilburg dan eindelijk de Friesen op de knieën en weet Graham Kersten de gelijkmaker te scoren. Maar met wilskracht en doorzettingsvermogen gaan onze mannen er weer vol voor maar lopen nog tegen een aantal straffen aan, waardoor ze eerst nogal verdedigend moeten spelen om te voorkomen dat er nog tegendoelpunt valt. Mede door goed verdedigend werk en goed keeperswerk weten de manen dit te overleven en gaan zodra ze weer voltallig zijn vol in de aanval. Het duurt nog tot de 55e minuut als Tristan Houben zijn kwaliteit weer laat zien en op assist van Tom van houten prachtig afwerkt en  3-4 op het scorebord mag zetten. De coach van Tilburg probeert de goalie van het ijs te halen maar door de constante golf van aanvallen van onze jongens en door een straf voor Jorg van Boekhold duurt het tot 20 seconden voor het einde dat Johan eindelijk van het ijs kan maar dat is voor Tilburg te laat en als de zoemer gaat is het net of we kampioen zijn geworden. Wat een ontlading zowel in de bank als op het ijs en de tribune. In de kleedkamer stond drinken koud en werd Tymo uitgeroepen tot man of the match. Grote blijdschap en geen enkel onvoltogen woord maakte dit een geweldig einde van het seizoen.

Langs deze weg willen wij alle spelers en coaches en teamleiders bedanken die ons dit seizoen gesteund en geholpen hebben. Zowel de U16 Flyers/Capitals als de 1e divisie Capitals en Toekomstteam Flyers hebben ons diverse spelers geleend waardoor dit moeilijke seizoen toch tot een goed einde gebracht kon worden. De twee maanden sluiting van Thialf heeft veel impact gehad en het samenwerken tussen beide clubs is niet altijd even gemakkelijk geweest maar heeft uiteindelijk toch dit resultaat opgeleverd. U19 die is opgeklommen van een 7e naar een 3e plaats. Nu op naar 2019-2020 wat weer veel verandering zal meebrengen maar wij hopen dat dit einde de voorbode is van een start van een geweldig seizoen. Een goede zomer toegewenst en tot volgend seizoen.

Tekst: Theo van der Duin