De Heerenveense ijshockeyjeugd opende afgelopen weekeinde het nieuwe ijshockeyseizoen met het Theo Koperdraad toernooi voor U8, U10, U12, U14 en U16 junioren. Het toernooi draagt de naam van Theo Koperdraad, de voorzitter van de Heerenveense jeugd die op 3 september 1997 verongelukte.

Het is een stralende zaterdag, 14 september, nog geen 12 uur en tientallen jongens en meiden lopen het grote Thialf vrolijk binnen, reuzetassen rollend erachter. Als je goed luistert, hoor je Frans, Engels, Spaans en zelfs Hongaars! In de ruime hal worden ze vriendelijk door onze eigen Jory naar hun kleedkamer verwezen. Over één uur begint het Theo Koperdraad U12 toernooi en het lijkt erop dat iedereen er zin in heeft!
De teams beginnen aan hun warming-up, terwijl Carla, Mirela en Geeske een festijn van heerlijk fruit voor de ijshockeyers bereiden. De koffiemachine pruttelt gezellig in de keuken, de theekannen zijn vol – we kunnen los!
Vijf U12 teams uit Nederland en België gaan fanatiek in de strijd voor de trofee.
Onze eigen Unis Flyers tellen 7 nieuwe instromers in U12 naast 6 geroutineerde, en dit is hun eerste keer spelen op het hele ijs, wat best even wennen is! Hun eerste game tegen de Panthers uit Zoetermeer gaat verrassend goed! Senne scoort een prachtige punt die de stand tot 1-1 brengt, waarna de Panthers hun tanden laten zien: een harde check op Hendrik leidt tot een straf voor onze gasten. Onze Niels keept als een ster en de Flyers maken veel kansen op het doel en we schrijven deze game weg onder de titel “ervaring”.
Uit het hoge Noorden komen de Capitals, geen onbekenden van onze jongens, nu wel met een mix van eigen jeugd en spelers uit Groningen. Het wordt een mooie game tussen de Flyers en de Capitals en deze wordt gewonnen door onze thuisploeg met mooie punten van Silvar, Senne, Joost en nieuwkomer Micha. Ruben bewaakt zijn doel als een leeuw en laat maar 2 pucks door.
D.H.U.-Dutch Hockey United, een team met spelers uit Alkmaar, Utrecht en Leiden onder de begeleiding van Natalee Wallace zet goede prestaties neer op het ijs.
Onze zuiderburen zijn vertegenwoordigd door Chiefs Leuven, een team dat overtuigt met hun doelgerichte spel. In hun kleedkamer hoor je alle mogelijke talen maar op het ijs staan ze als één.
Flyers trainer Ivan Kocanda coacht onze jongens vandaag. Telkens legt hij de jonkies wat uit, geeft instructies, klopt op de schouders na een goede shift en rustig begeleidt hij de spelers door alle 4 games. Aan het eind, herkent hij dat het toernooi een belangrijke en goede voorbereiding voor de komende competitie is.
De games zijn gefloten door Brian Bakker, die ook in de eerste divisie en de BeNeLeague actief is, zijn broer Jordy (Bakker) en Myrthe Huffels. Je merkt dat ze meer doen dan alleen regels hanteren, want af en toe leggen ze de spelers een situatie uit, zoals bij off-side. Brian ziet met elke game vooruitgang bij de spelers! Hij onderstreept het belang van plezier beleven in deze games, de regels zullen ze snel leren.
En de spelers genieten écht van alles! De sfeer in de kleedkamers, op gangen of buiten bij de lasergames is op en top! De kids smullen van een Friese hotdog (“Hoezo mayo erbij?”) vragen de Panthers!?) en gaan dan vrolijk weer op het ijs.
Het toernooi kroont de Chiefs als winnende team met de Panthers op de tweede plaats gevolgd door D.H.U. De Flyers krijgen de FairPlay prijs, als het team met de minste strafminuten.

De ouders en coaches hebben vele trotse momenten op de tribunes of achter de boarding beleefd en de spelers praten nog met gloeiende wangen over de vele boeiende momenten: het ene shot of die super assist…Het is duidelijk: dit is een geweldige ervaring geweest!