Ook dit weekeinde worden zowel in Heerenveen als in andere plaatsen veel ijshockeywedstrijden gespeeld. Natuurlijk trekken de wedstrijden op het hoogste niveau veel aandacht, maar de hoofdmoot van het aantal wedstrijden wordt toch gevormd door jeugd- en andere wedstrijden.

Of je nou gaat kijken bij de wedstrijden op het hoogste niveau of bij die andere wedstrijden, er valt niet aan te ontkomen dat bij al die wedstrijden de inzet van scheidsrechters onontbeerlijk is. Bij elke wedstrijd zie de mensen in hun gestreepte shirts die hun uiterste best doen de wedstrijden in goede banen te leiden.

Vaak worden hun beslissingen niet door iedereen goed ontvangen. Het lijkt afhankelijk van de ploeg die je supportert. Vooral ouders van jeugdspelers laten zich nogal eens meeslepen in de emotie die ze koesteren voor hun eigen kind. Dat is helemaal niet erg zolang het maar binnen de perken blijft. De scheidsrechters hebben vaak een dikke huid voor dat soort zaken.

Erger is het als spelers en teamleiders (vooral de laatsten zouden zich nooit publiekelijk moeten uitlaten in de richting van de scheidsrechters), voor iedereen hoorbaar hun ongenoegen over de beslissingen laten merken.

Voor de scheidsrechters is dat wrang omdat ze altijd in volle overtuiging hun beslissingen nemen en daarvoor veel tijd steken in hun opleiding. Een scheidsrechter staat boven de partijen!

Er worden op het ijs veel fouten gemaakt door spelers en ook de scheidsrechters maken fouten. Dat is nu eenmaal onontkoombaar: fouten maakt iedereen en zolang je daarvan leert is er helemaal niets aan de hand.

Afgelopen week was de week van de scheidsrechter. In sommige plaats werden de dames en heren in het zonnetje gezet. Dat was verdiend, maar zo’n week zou eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn. Scheidsrechters zouden elke week het gevoel moeten hebben dat ze worden gewaardeerd. Ze moeten door spelers, teamleiding en publiek altijd worden gewaardeerd.

Bij veel teams viel het me de laatste jaren op dat alle spelers na afloop de scheidsrechters gaan bedanken. In Heerenveen lijkt dat echter niet de gewoonte. Hoogste tijd om daar eens mee te beginnen!

Ook in Heerenveen zoeken we nog steeds scheidsrechters. Lijkt het je wat, neem voor meer informatie contact op met info@heerenveenflyers.frl.