Roos Karst (14 en Iris van Houten (15) spelen beide ijshockey in het jeugdteam van UNIS Flyers U16. De meiden doen dit erg goed en zijn op uitnodiging van NOC/NSF afgevaardigd naar de Jeugd Olpymische spelen in Lausanne, Zwitserland. Deze spelen worden net als de ‘echte’ Olympische spelen eenmaal in de vier jaar georganiseerd.
De Heerenveense meiden zijn twee van de in totaal 80 spelers uit de hele wereld die op dit toernooi spelen. De deelnemers zijn gekozen uit maar liefst 2500 aanmeldingen.
Alle spelers worden verdeeld over acht teams die elkaar allemaal één keer treffen zodat elk teams zeven wedstrijden speelt. Afwijkend aan een normale ijshockeywedstrijd is dat de wedstrijden op een kleiner veld worden gespeeld en dat de teams slechts drie veldspelers op het ijs hebben.
Roos en Iris zijn vandaag (dinsdag) vertrokken naar Zwitserland. Vrijdag begint het toernooi, Roos is ingedeeld in team Wit terwijl Iris de kleuren van team Geel gaat verdedigen. Dat betekent dat ze elkaar pas in de laatste wedstrijd van de eerste ronde zullen ontmoeten op het ijs.
Na die eerste ronde gaan de eerste vier teams van de ranglijst door naar de halve finales die op 14 januari op het programma staan. Een dag later spelen de verliezers van die wedstrijden om de derde en vierde plaats terwijl de winnaars van de halve finales elkaar in de finale treffen.

Voordat beide dames naar Zwitserland vertrokken stelden Ryanne Nijholt en Siedo Bos hen enkele vragen voor de website van Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen.

Moeten jullie ook nog extra trainingsuren maken naast de reguliere trainingstijden met het team van Flyers U16.
Beide meiden trainen wel een keer in de maand met de selectie voor het Nederlands vrouwenteam U18. Deze trainingen vinden plaats in Tilburg. Voor de Olympische spelen wordt niet extra getraind.

Jullie gaan natuurlijk ook nog naar school. Is ijshockey en met name het Olympisch toernooi goed te combineren met school?
Voor Roos is dat geen probleem omdat ze een aangepaste opleiding doet waar rekening wordt gehouden met haar sportactiviteiten.
Voor Iris ligt dat anders: “Ik doe een reguliere opleiding, maar ze zijn erg flexibel en bovendien erg trots op mij. Ik moet dit jaar ook examen doen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt”.

Door wie zijn jullie in aanraking gekomen met ijshockey en hoe waren jullie toen je begon met ijshockey?
Roos: “Op een sportdag maakte ik kennis met ijshockey. Het leek me meteen heel erg leuk. Fabienne Gooijer (doelvrouw Flyers eerste divisie) heeft me tenslotte over de streep getrokken om te starten met ijshockey. Ik was elf jaar toen ik begon omdat ik eerst aan turnen deed. Ik had echter veel blessures en een dokter adviseerde me een andere sport te kiezen. Dat is dus ijshockey geworden”.
Iris: “Mijn oom en broer speelden al ijshockey en het leek mij ook ontzettend leuk. Ik was zes jaar oud toen ik op de Flyers ijshockeyscool begon. Ik ben blij het gedaan te hebben want het is een heel boeiende sport”.

Wat maakt ijshockey zo leuk voor jullie? En wat vinden jullie van het spelen in een mannencompetitie?
Zowel Iris als Roos geven aan dat ze de snelheid en het fysieke aspect mooi vinden bij ijshockey. Voor beide dames is ijshockey echt hun passie geworden.
Roos: “Met het spelen bij jongens en mannen hebben we geen moeite”.

Op de Olympische spelen is gekozen voor toernooiformat van 3 tegen 3, voor jullie heel anders dan normaal. Vergt dit extra voorbereiding?

“Klopt!” geeft Roos aan, “dit is inderdaad nieuw en spannend maar ik ben niet zenuwachtig. Het lijkt me juist heel leuk om met speelsters te spelen uit de hele wereld!”
Iris beaamt dit en ze kijkt er ook erg naar uit. “We moeten natuurlijk anders spelen met 1 speler hoog en 2 achterin, dit is een beetje aftasten. Het tempo en niveau ligt wel iets hoger waarschijnlijk, maar daar kijken we niet tegen op. Het is natuurlijk een mooi leerproces, de coaches komen ook uit de hele wereld en hebben hun status al verdiend als betaald coach of professioneel speler/speelster.”

Hebben jullie ook ambities om over een paar jaar in het buitenland te spelen net als andere Nederlandse vrouwen?
Zowel Roos als Iris willen straks wel in het buitenland spelen, maar op dit moment is dat nog niet aan de orde. Als de kans zich echter voordoet om in bijvoorbeeld Scandinavië te spelen en dan met name Zweden zijn ze beide ervan overtuigd deze stap te willen maken.
Roos geeft aan dat ze straks ook wel 1e divisie wil spelen bij Unis Flyers natuurlijk.

Namens de club en fans wensen we beide meiden heel veel succes en uiteraard ook plezier op dit mooie toernooi!

De wedstrijden van beide meiden zijn te volgen via de website van de organisatie. Ook via wikipedia zijn de resultaten van het dames ijshockeytoernooi te volgen.

Roos Karst (links) en Iris van Houten verheugen zich op deelname aan de Olympische Spelen in Lausanne.