Gisteren begon het Nederlands U18 vrouwenteam aan de WK in Eindhoven. Jacques Karst zorgt voor de website van Heerenveen Flyers voor de verslaggeving van de wedstrijden. Hieronder zijn eerste bijdrage.

De verwachtingen waren hoog bij de eerste wedstrijd van “ons” nationaal damesteam met daarin de UNIS Flyers meiden Esther, Luna, Carmen, Iris, Roos en Arwen. Na een gedegen voorbereiding van bijna een jaar met veel trainingen in Tilburg, 4 oefenwedstrijden waarbij alleen werd verloren van het Nationaal damesteam gingen de supporters in Eindhoven er eens voor zitten. Een volle tribune met veel, heel veel oranje maar ook zeer zeker veel enthousiaste supporters van Taipei die uitgerust met vlaggetjes zich goed lieten horen.
Meteen in de eerste fase van de wedstrijd was Oranje zoekende naar zichzelf het tempo was te laag, passes kwamen niet goed er werd slordig gespeeld. Maar toch wist Abigail Liska de goal van Taipei in de 17e minuut te vinden na een schot van Demi Roobol 1-0!
Na aanvang van de 2e periode was Nederland de betere, Esther wist in deze fase bijna de 2-0 op het bord te krijgen maar de goed keepende Fang wist haar schot blokkeren. Langzaam maar zeker wist Taipei meer en meer druk op onze Goalie Emma Fondse te krijgen onze dames moesten defensief aan de bak toch werd de tweede periode met 1-0 op het bord afgesloten.
Ook in het begin van de derde periode waren de uitstekend spelende Aziatische dames veelvuldig voor de goal van Emma te vinden, de verdediging stond duidelijk onder druk. In de 47e minuut powerplay voor Taipei na een wat ongelukkige straf van Roos, maar ook hier kwamen onze dames ongeschonden door. Maar in de 50ste minuut was het raak En-Ni Wang wist de 1-1 op het scorebord te krijgen, de spanning was om te snijden. Onze dames konden in deze fase niet veel terug doen af en toe een kansje maar dat was het dan ook. Taipei rook de winst maar Emma wist haar goal schoon te houden, maar het onvermijdelijke gebeurde in de 55e minuut wist Yung-Chu Chang de 2-1 te scoren. De vertwijfeling sloeg toe, de laatste 5 minuten waren hectisch maar Oranje wist niet meer te scoren, een verrassende niet verwachte maar verdiende winst voor Taipei.
En nu? Zondag middag staat de wedstrijd tegen Australië op het programma, Australië wat verrassend won van Kazachstan. Om kans op promotie te behouden moeten onze dames de resterende 2 wedstrijden winnen en Taipei moet punten laten liggen. Onze dames kunnen echt wel goed ijshockeyen hebben we gezien, aan Coach Mirthe Martens is het de taak om de neuzen 1 kant op te krijgen en de dames te laten “vliegen”.