Dag 2 op het IIHF WK U18 vrouwen. Een belangrijke dag de opdracht lijkt simpel: zelf winnen van Australië en als dan in wedstrijd 2 van de dag Kazachstan wint van Taipei hebben onze dames alles weer in de hand.
Onze dames begonnen energiek, het leek wel een compleet ander team dan het team van de dag ervoor. Meteen al vanaf de eerste seconden hoog tempo, de puck ging netjes rond en zeker in de beginfase kwam Australië er niet aan te pas. Australië een team met een paar goede speelsters in haar gelederen zoals Nicky Sharp die Iris, Roos en Kim goed kennen van de Olympic Games in Lausanne. Onze center Esther met haar hoge snelheid wist regelmatig druk op de goal van de Australische Goalie te zetten en in de 8e minuut was het na een rebound van een klapper van Esther raak, onze Goaltjesdief Fleur Kivits wist de 1-0 op het bord te krijgen. Af en toe wist Australië wat terug te doen maar de uitstekend spelende defensie (Michelle, Roos, Iris, Merel en Amy) hadden weinig moeite in deze fase met de Australische aanvallen. In de 17e minuut was het weer Fleur Kivits die wist te scoren na een prachtige assist van Esther de Jong.
In de 2e periode ging het in grote getalen aanwezige publiek er eens goed voor zitten, zouden de oranje dames de score op kunnen trekken? In het begin van de tweede periode begon Australië beter te spelen met af en toe een schot op onze goalie Emma, maar Emma wist deze schoten goed te pareren. Af en toe een snelle uitbraak met scoring kansen voor beide teams maar in de 2e periode wisten beide teams niet te scoren.
Fris en fruitig begonnen de dames aan de derde periode, een sterke periode van het Nederlandse teams waarbij de aanvallende dames veel druk op de Australische Goalie wisten te zetten. Halverwege de derde periode klapte Kimberly Collard de puck vol op de lat maar helaas bijna telt niet…. Maar er moet gezegd worden de Aussies hadden geen zin om te verliezen en af en toe kregen ze wat ruimte voor Emma’s goal. De laatste minuten waren spannend maar de echte druk was eraf onder de helmen zag je lachende blije koppies en na het fluitsignaal was het even een feestje om het IJs de eerste winst was binnen.
En verder……. Er werd nog een belangrijke pot gespeeld Taipei moest eigenlijk verliezen van Kazachstan om het kampioenschap en eigen hand te houden, helaas waren de Taipeise dames in overtime (na een discutabele goal) te sterk voor het goed spelende Kazachstan.
D-day, de scenario’s …. Morgen is het erop of eronder om 15:30 wordt de 1e belangrijke wedstrijd gespeeld namelijk Taipei tegen Australië, beide teams hebben kans op het kampioenschap, wint Taipei dan is Taipei kampioen. Wint Australië, dan kan er van alles gebeuren want als in wedstrijd 2: Kazachstan-Nederland Nederland verliest zijn de Australische dames Kampioen. Maar…… wint Nederland van Kazachstan in dit scenario dan gaan wij een feestje vieren…………. De Nederlandse dames zijn dan kampioen!!