En het goud is volkomen terecht voor Taipei! En toch was gisteren alles nog mogelijk immers mocht Australië winnen van Taipei dan was een gouden plak en promotie voor onze dames nog mogelijk. En spannend dat was het, Australië stond zelfs in de derde periode zelfs voor maar na een sterk slotoffensief wist Taipei de achterstand om te zetten en winst en goud.
Zilver, dat was voor onze dames in de wedstrijd tegen Kazachstan het hoogst mogelijke haalbaar. Kazachstan was toch een lastige tegenstander, een wat “ouder” team wat best wel fysiek kon spelen, maar vanaf de eerste minuut dirigeerden onze dames de wedstrijd netjes verzorgd ijshockey met hoog tempo. Maar toch wisten de Kazachstanen de eerste periode de 0 op het bord te houden.
Het weer in groten getale aanwezige publiek ging er eens goed voor zitten, vanaf de eerste seconden meteen weer druk op de Goal van Kazachstan en in de 21ste minuut was het raak Aimee wist de puck tussen de goalie en de paal te werken na een prachtige “go around”. Toch speelde Kazachstan zeker sterk het positiespel was mooi om te zien maar in de 25ste minuut wist Kimberly op een prachtige manier te scoren. En Kimberly was op dreef want ook de 3-0 kwam vlak voor de dweil van haar stick!
Kazachstan probeerde in het begin van de derde periode nog wat terug te doen maar de Nederlandse defence wist de aanvallen netjes te pareren. Onze eigen Esther was weer goed op dreef op hoge snelheid wist ze vaak door de defensie te breken maar helaas een goal in haar laatste U18 wedstrijd bleef uit. Zoë Strijland die ook haar laatste wedstrijd voor u18 speelde wist wel te scoren ze slapte de puck op prachtige wijze langs de goalie na een Assist van Aimee, stand 4-0. Toch wist Kazachstan in de laatste fase te scoren na een break-away, Roos die achteruit schaatsend net wat snelheid te weinig had werd uitgespeeld en de 4-1 kwam op het bord te staan.
Het verlossende uitsignaal klonk de meiden dol van vreugde doken op elkaar op het Eindhovense ijs. Toch werd er hier en daar een traantje gelaten immers we mogen concluderen dat we het goud in de eerste wedstrijd in 10 minuutjes weg hebben gegeven. Toch wisten onze meiden nog wat prijsjes in de wacht te slepen, de beste speelster van het toernooi werd volkomen terecht onze defence Michelle van Ooyen. Michelle speelde ook haar laatste wedstrijd Iris en Roos die veel met haar in de defence speelden hebben zeker veel van haar kunnen leren. De beste goalie was onze Emma Fondse, de prijs voor de beste aanvaller was onze “eigen” Esther! Volgend jaar gaan we weer verder met een jong team “vedetten” zoals Esther, Amber, Michelle en Zoë zijn moeilijk te vervangen maar ongetwijfeld staat er 2021 weer een competitief team.
Jacques.