Unis Flyers wint van Geleen maar verzuimt te werken aan doelsaldo

Na de verrassend sterke start van de competitie (winst op regerend kampioen Eindhoven Kemphanen, stond op zondag 8 oktober de “home opener” van het seizoen 2023-2024 op het programma. In Thialf namen de Flyers het op tegen de Eaters uit Geleen.

Net als de Flyers vormen de tegenstanders uit Geleen ook het opleidingsteams voor het aan hun gelieerde Beneliga-team. Een relatief jong team met flink wat talent. Daar waar de Flyers een voortvarende start van de competitie kenden, loopt het voor de Eaters beduidend minder, aangezien de voorgaande 3 wedstrijden werden verloren van respectievelijk Devils Nijmegen, Capitals Leeuwarden en de Amsterdam Tigers. Echter dit zijn niet de minste tegenstanders. Je kunt ze maar alvast gehad hebben. De wedstrijd in Heerenveen betekende voor de Eaters ook hun 2e duel in minder dan 24 uur, inclusief een lange rit naar het hoge Noorden. De Flyers daarentegen hadden vorig weekend geen wedstrijd op het programma. Kortom: meer rust in de benen, maar daardoor ook minder wedstrijdritme in het nog prille Eredivisie seizoen. De vraag was natuurlijk hoe de verhoudingen zouden liggen en of de Flyers in staat zouden zijn om. het spel te maken.

Vanaf de eerste puck-drop was duidelijk dat de Flyers het heft in handen namen. Hoewel de Flyers duidelijk het dominante team was, leidde hun spel niet tot doelpunten. Met een schotenverhouding van 16 tegen 3 werd de eerste periode met een 0-0 stand afgesloten.

In de 2e periode gingen de Flyers verder met waar ze de wedstrijd mee waren begonnen. Zelf in een man minder situatie leek het wel een powerplay voor de Flyers. Na 27:58 minuten werd de ban gebroken door Sebas Bruin, die de losliggende puck na een scrimmage voor de goal handig oppikte en goalie Sander Kösters wist te verschalken.

Onder leiding van de sterk spelende captain Derek Seguin deden de Flyers er nog een schepje boven op. Na een fraaie solo van Dave van den Bos, was het zijn broer Nick, die na bijna 35 minuten spelen, de 2-0 op het bord kon aantekenen. Family effort!

Na deze 2e goal van de Flyers werd het spel wat te slordig en werden er een aantal onnodige straffen begaan. Hierdoor wisten de Eaters in een power play situatie nog iets terug te doen. Het was Sem Creuwels die met een hard wrist shot, goalie Valtteri Nousiainen kansloos liet en de 2-1 wist te scoren.

Gelukkig was het 3 minuten later vervolgens de Captain zelf die de 3-1 liet aantekenen.

Derek Seguin: “It surely wasn’t the prettiest win I’ve ever experienced, but at the end of the day a win is a win. Given the fact that it is only our second game of the season I am pleased with how the game went and am looking forward to the next.”

De 3-1 betekende ook de eindstand van een wedstrijd waarin de Flyers de drie punten thuis hielden, maar zichzelf tekort deed door niet meer doelpunten te scoren. Over de gehele wedstrijd was de schotenverhouding namelijk 43 om 14.

Terugblikkend op de wedstrijd liet assistent Coach Tony Demelinne weten: We hebben gewonnen en het systeem dat we hanteren wordt iedere week zichtbaarder op het ijs. We moeten vooral nog werken aan het niveau. We moeten ons eigen niveau spelen en niet onszelf aanpassen aan het niveau van de tegenstander zodat we 60 minuten spelen ipv 25 minuten.

In de bank staan is nog wel wennen omdat ik na 20 jaar niet zelf op het ijs sta maar spelers aan het aansturen ben vanuit de bank. De transitie is tot nu toe goed bevallen waarbij de wisselwerking met Dennis (Vollebregt, red.) ontzettend goed Is. Daarnaast is het gaaf om te zien hoe de jongens met wie je zelf heb gespeeld het omarmen dat je nu hun coach bent en ze helpt beter te worden.